h

Doelgroepenbeleid

5 november 2009

Doelgroepenbeleid

In de jaren dat ik nu in de gemeenteraad zit heb ik geleerd dat je erg veel geduld moet hebben.
Bijna vier jaar zit ik er in en bijna vanaf het begin ben ik bezig geweest om te kijken of er een doelgroepenbeleid kan komen, bijvoorbeeld voor (allochtone) senioren. Steeds hoorde ik het college van Burgemeester en Wethouders antwoorden dat het niet nodig is. Alle Gorcummers zijn gelijk en dus hoeft er geen beleid te zijn specifiek voor welke doelgroep ook. Ook de andere gemeenteraadsleden reageerden niet om ondersteuning tegeven.

Vandaag, donderdag 5 november, was het begrotingsbehandeling. Ook nu weer heeft de SP een motie ingediend. Dit keer met het verzoek aan het college een discussienota te schrijven om met de gemeenteraad tot een discussie te komen en daardoor te zien of en zo ja hoe er weer doelgroepenbeleid kan worden gevoerd. Vroeger was het er namelijk wel. De motivatie is dat er bijvoorbeeld steeds meer senioren zullen zijn en dat voor deze senioren over heel veel afdelingen op het stadhuis stukjes 'beleid' voor hen ligt. Daardoor is het een onduidelijk geheel waar waarschijnlijk ook de leden van het college geen inzicht in hebben. Ooit heeft de SP gevraagd wie nu eigenlijk de verantwoordelijke wethouder is voor de senioren. Dat zijn er dus twee, Jack Oostrum en Bert Biemans. Wie voor wat de verantwoordelijkheid draagt is onduidelijk omdat wisselend door de heren op vragen antwoord wordt gegeven. Wethouder Biemans is al verschillende keren door diverse mensen gewezen op het belang van doelgroepenbeleid, bijvoorbeeld bij de Iftarmaaltijd van de Marokkaanse gemeenschap in de kantine van de Windroos enkele maanden geleden, maar ook na afloop van een Bruggenbouwersbijeenkomst is hij hierover aangesproken door een beleidsmedewerker van het ministerie van VROM..

De stemming over deze motie was erg spannend. De fractievoorzitter van de SP, Eva Danser, vroeg om hoofdelijke stemming. Uiteindelijk viel de stemming gunstig uit voor de motie. Dertien stemmen voor en tien stemmen tegen. Het bleek dat alle raadsleden van oorspronkelijk niet Nederlands afkomst allemaal vóór hadden gestemd. Dus die van de VVD (1) en de PvdA (2) de gehele CDA fractie, de ChristenUnie/SGP fractie en de fractie van GroenLinks. Uiteraard ook de gehele SP fractie. Heel aardig was dat Ali Koçak, één van de twee PvdA voorstemmers, in een stemverklaring nog eens de belangrijke voordelen van doelgroepenbeleid opsomde.

Ik ben een gelukkig mens. Nu ik bijna uit de gemeenteraad zal gaan heb ik het dus voor elkaar. Nu maar hopen dat er in de discussie goede en steekhoudende argumenten zullen worden ingebracht om tot beleid te komen, wat dan door de meerderheid van de raad kan worden overgenomen. Helaas zal ik er waarschijnlijk niet meer aan mee doen omdat ik na de verkiezingen niet terug zal komen. Ik heb wel al hier en daar in het land voorbeelden van doelgroepenbeleid opgevraagd.

Gerard Broekman, gemeenteraadslid SP-fractie Gorinchem

U bent hier