h

Weekbrief 42 van de fractie over 11 tm 18 oktober 2009

18 oktober 2009

Weekbrief 42 van de fractie over 11 tm 18 oktober 2009

Ja, wat er gebeurd door de DSB is verschrikkelijk en belachelijk. Nee, ik wil niet dat de AOW verhoogd wordt naar 67. Wat was er nog meer in het nieuws? Ik ga me er hier nu even niet druk om maken. Het is herfstvakantie en iedereen buitelt met zijn mening toch al over elkaar heen.

Het was vandaag mooi weer en met een dagtreinkaartje op zak ben ik met mijn gezin op de trein gestapt. Via Utrecht was ons plan om naar Schiphol te gaan, vliegtuigjes kijken. Het voornaamste doel was vandaag om te genieten van de treinreis, dus een beetje omweg maakt niet uit. Aangezien er veel werk aan het spoor was ( nee, we hadden niet van te voren gekeken) en we vanaf Utrecht alleen met de bus naar Schiphol konden hebben we besloten om naar Amsterdam te gaan. We kwamen tenslotte voor die trein. Met een mooie omweg via Hilversum, want nog steeds dat werk aan het spoor, zijn we uiteindelijk in Amsterdam aangekomen. En ik moet zeggen dat er niets zo leuk is als Amsterdam op zondag, onder bepaalde voorwaarden dan. We hebben heerlijk langs grachtjes gelopen, mooie grachtenpanden gezien en naar rondvaartboten gekeken. Zoveel wisten mijn kinderen niet meer van Amsterdam, dus alles is nieuw. En wat nu zo heerlijk is, is dat het zo rustig is op straat. Geweldig! We hebben allerlei mooie straatjes ontdekt.

Ik weet ook wel waarom het op bepaalde plaatsen zo rustig is en waar veel mensen wel zijn op een Amsterdamse zondag: de Kalverstraat. Op onze weg terug naar de trein kwamen we er ook over. Het maakt niet meer uit op wat voor een dag je er loopt, het is elke dag shopdag. En nu met de kermis erbij is het natuurlijk extra druk. En hoewel ik me goed kan inleven in de Amsterdamse winkelier die op welke dag dan ook een goede verdienste kan maken, ben ik blij dat wij dat niet hebben. Ik snap de druk die er op kleine winkeliers en werknemers gelegd wordt om ook mee te draaien in die molen. En ik denk dat we er met zijn allen niet veel gelukkiger van worden. Het grote geld gaat naar de winkelketens, de werknemer schiet er weinig mee op en al het geld kan tenslotte maar een keer uitgegeven worden. Behalve dan met een lening bij bijvoorbeeld bovengenoemde bank, maar dat was nu juist ook weer een probleem. Je mist in ieder geval het leuke van in een rustige stad lopen en naar dingen te kijken die je normaal in al die drukte niet ziet. Tussen alle winkelende mensen ga je niet zo snel stil staan om naar een gevel te kijken of een mooi ornament aan de muur. Dat merk ik ook altijd als ik op zondag hier door de stad fiets of loop. Je ziet de mooie dingen eerder, maar ook de verschrikkelijk lelijke gevels en winkelpanden tussen die juweeltjes. Hoe je toch zulke mooie oude gebouwen kunt verpesten. En wat staat er nog veel moois in onze Gorinchemse straten.

De terugweg hebben we wel via Schiphol en Rotterdam gedaan, omdat we een logee op gingen halen. Maar als je in de trein blijft zitten heb je alleen een mooie lange tunnel en weinig vliegtuigen. We hebben er in ieder geval een mooie collectie stempels aan over gehouden, want behalve in de trein van Utrecht naar Amsterdam, die zo vol was dat je ook bleef staan als je je voeten optilde, zijn we overal gecontroleerd. Ik vind controleren altijd een soort aanmoedigingsprijs voor het kopen van een kaartje en voor kinderen is het geweldig om een kaartje aan de conducteur te geven, dus iedereen blij.

Dit was wel een behoorlijke start van de vakantie. Ik denk dat we de rest van de week maar wat rustiger aan gaan doen en kastanjes zoeken als het weer het een beetje toe laat. En dan ga ik, net als een heleboel andere mensen, kijken wat de DSB ellende voor gevolgen heeft. Veel mensen zullen er ellendige gevolgen van hebben, en de financiële wereld heeft tot nu toe niet laten zien dat ze een lerende organisatie is en zal haar fouten dus blijven herhalen. Ik hoop op meer gezond verstand en meer daadkracht de aankomende week.

Fijne vakantie!

Nanine van Dalen

Nanine van Dalen

U bent hier