h

Weekbrief 40 van 28 sept. t/m 4 oktober van de fractie

4 oktober 2009

Weekbrief 40 van 28 sept. t/m 4 oktober van de fractie

Het was een week met veel verschillende gebeurtenissen.
Maandag kwam ik thuis van enkele dagen Madrid. Ik was met een groep van 25 min of meer vrijwilligers van Stichting Symposion naar Madrid en Bilbao. Een fantastische reis. Veel moois gezien en heel mooi weer gehad. Er zijn twee dingen die mij zijn bijgebleven van deze reis.

Op de eerste plaats het feit dat Rivas vanuit het buitenland niet bereikbaar is. 1 van de medereizigsters een vrouw van 79 was in Madrid gevallen en haar pols gebroken. Alles goed geregeld o.a. door de arts van het Prado. Ze woont alleen en zou bij thuiskomst geholpen moeten worden. Thuishulp dus. Als alleenwonende zelfstandige vrouw wilde ze vanuit Madrid via de Rivas een thuishulp regelen. Op internet staat netjes op elke pagina van de Rivassite het zorgnummer. Het is echter een 0900 nummer en dus niet vanuit het buitenland te bereiken. Toen ik dinsdag de Rivas belde en vroeg of daar wat aan kon worden gedaan was het antwoord: "Maar meneer dat komt toch zelden voor, dus daar doen we niets aan!"
Het ontgaat de Rivas dan waarschijnlijk dat er steeds meer senioren naar het buitenland op vakantie gaan en daar ook langer blijven. Service voor die mensen is dus niet nodig?

Een ander ding is het feit dat Bilbao een enorm mooie stad is geworden. Nog steeds mooier wordt. De enige reden is dat in 1997 er een bijzonder museum is gebouwd. Het Guggenheim Museum van Frank Owen Gehry, een Canadees architect. Na de bouw is Bilbao in een stroom versnelling geraakt tot wat het nu al is. Veel mooie gebouwen, bijzondere hotels en de trams zijn van een zeer mooie vormgeving. Allemaal ontstaan doordat er kunst in de stad is gekomen. Daar zou Gorinchem een voorbeeld aan kunnen nemen. Uiteraard is Bilbao groter maar in verhouding zou Gorinchem meer profijt kunnen halen uit kunst en cultuur waar de stad zo prat op gaat.

Woensdag was er een vergadering van Zorgberaad in Dordrecht. Ik heb op deze site daarvan een verslag gezet. Tijdens de vergadering vroeg ik aan het panel of het zinvol is voor een stad om doelgroepenbeleid te voeren, bijvoorbeeld voor ouderen. Er werd gezegd dat dat voor bepaalde ouderen zeker nodig zou zijn. Naast mij zat een dame die mij meteen voorstelde een notitie te sturen waarin een goede voorzet staat voor doelgroepen beleid. Het gaat dan over Dordrecht en zij is manager behandeling en begeleiding van Stichting Protestantse Zorggroep Crabbehoff. Ik heb het nog niet gehad maar ik zal het zeker meenemen in vragen aan het Gorcumse College van B&W. De gemeente Gorinchem weigert doelgroepenbeleid te voeren. Het is enkele jaren geleden afgeschaft uit bezuinigingsoverwegingen werd mij verteld. Enkele ambtenaren van Gorinchem hebben mij ook verteld dat het hard nodig is beleid te voeren voor bepaalde doelgroepen en tijdens verschillende bijeenkomsten zoals bij de Bruggenbouwers als bij de Iftarmaaltijd in de Haarwijk enkele weken geleden werd het ook al gezegd. Zoals met verschillende andere dingen wordt er geweigerd te luisteren naar zinvolle suggesties vanuit de burgers. Er komen dagelijks senioren bij heren van het college!!

Het afscheidsfeest van Pim van Mourik in de Grote Kerk was echt een Pimsfeest. Verhalen over Droomwonen en Woondromen. Vijf mensen verteld verhalen over hun belevingen. Daaronder was burgemeester Piet IJssels. Zeker 1 ding zal mij bij blijven. Hij zei dat hij regels erg slecht vond en dat hij altijd probeerde regels te omzeilen en af te schaffen. Ga ik zeker eens gebruiken tijdens een raadsvergadering waar hij altijd door te schermen met regels de discussie vermagert. De laatste tijd is het overigens al wat beter, maar minder regels voor een vrijere discussie zou erg fijn zijn.

Overigens is de seniorensite erg in trek. In september zijn er precies 1400 bezoekers geweest. Als u meer wilt lezen hierover kunt u surfen naar Seniorengids.nl . Onder Nieuwtjes staan altijd ook interessante zaken, speciaal voor senioren.

Een fijne week toegewenst.

Gerard Broekman

Gerard Broekman,
gemeenteraadslid SP-afdeling Gorinchem

U bent hier