h

weekbrief week 39 over 21 tm 27 september : de gemeenteraad van Gorinchem

27 september 2009

weekbrief week 39 over 21 tm 27 september : de gemeenteraad van Gorinchem

Ik hoef me niet af te vragen waarom ik in de gemeenteraad van Gorinchem zit. Dat is omdat ik SPer ben, die denkt dat het geluid van de SP nodig is in de gemeenteraad. En meest van al omdat ik denk dat Gorinchem ons heel hard nodig heeft in de oppositie.

De gemeenteraad is verantwoordelijk voor het beleid in Gorinchem, wij controleren het college. Tenminste dat zou de bedoeling zijn. De coalitiepartijen echter (PvdA, VVD, CU/GSP en Stadsbelang) denken daar heel anders over. Zij zien hun taak als: ja en amen zeggen op alles wat het collega doet. Of dat nu klopt, of ze het er mee eens zijn of niet, ze stemmen voor en verdedigen alles wat het college doet.

Afgelopen donderdagavond hebben we dat weer mogen meemaken. Zoals u al op onze site hebt kunnen lezen is Poort6 uit de Brede Scholen gestapt, het feit dat er een contract lag is blijkbaar bijzaak.
De PvdA bij monde van de fractievoorzitter verdedigde een niet te verdedigen beleid en bestond het zelfs te roepen dat als de gemeenteraad Poort6 aan het contract hield deze de huren zou kunnen verhogen. Het is jammer dat een fractievoorzitter van de grootste partij van Gorinchem niet beter op de hoogte is van wetgeving en regels, want zoals u waarschijnlijk met mij weet is huurverhoging gebonden aan een wettelijk (elk jaar opnieuw vastgesteld) maximum.
Waarom zit je dan in een gemeenteraad als je niet bereid bent om te controleren? Een college onderneemt nu acties, waarvan de consequenties op het gebied van de kosten enorm zullen zijn. Zonder een 'partner' zoals Poort6 nog steeds mag heten aan een contract te houden. De gemeenteraad zegt hier (met als tegenstemmers SP en CDA) ja op en laat zich dus medeplichtig maken.

Dan hebben we de inspraak. Als ik hierover voorstel dat de raad zijn rechten terug kan nemen, die de vorige raad in zijn oneindige wijsheid aan het college overgedragen heeft, is reactie van de fractievoorzitter van de CU: "Ik hoor wantrouwen, waarom is dat?" Mijn antwoord had eigenlijk moeten zijn: "ik hoor vertrouwen, waarom is dat?" Maar ik ben bang dat dat niet overkomt bij een partij die uitgaat van oneindig vertrouwen in de wijsheid en het vermogen om goede beslissingen te nemen van dit college. Waarom zit je dan in de gemeenteraad? In ieder geval niet om de naaste bij te staan (of dat moest Poort6 zijn) en om goed beleid voor de zwakkeren in de samenleving te maken. Want dat is volgens mij ook betaalbare woningen realiseren voor mensen met een kleine beurs en dat vind deze coalitie niet nodig.

En inderdaad ik deel dat vertrouwen niet. Wij hebben te vaak beslissingen gezien bij dit college die van weinig visie getuigen. Ik breng u de beslissing om een groot gedeelte van de Lingewijk te slopen omdat diezelfde 'partner' Poort6 dit een goed idee vond, maar even in herinnering.

Dan hebben we nog een fractievoorzitter van de VVD die gewoon roept: "Als het zo is dan is het zo". Van de fractievoorzitter van de VVD notabene! Een partij waarvan je je zou kunnen voorstellen dat zij enig belang hechten aan contracten.
Waarom zit je dan in een gemeenteraad? Om het college gelijk te geven blijkbaar. In ieder geval niet om het college te controleren en bij te sturen indien nodig.

Dan is nog een partij: Stadsbelang, die de toevoeging 'leefbaar', ergens in de afgelopen raadsperiode kwijtgeraakt is, maar daar horen we niet zo veel van. Meestal is wat je van Stadsbelang hoort de fractievoorzitter van de PvdA die aan het begin van zijn betoog zegt dat hij ook namens Stadsbelang spreekt. Donderdagavond hoorden we ze wel, over de Brede Scholen, kun je na gaan hoe hard dit college elke verdediging die ze krijgen konden nodig hadden. Waarom zit je dan in de gemeenteraad? Ik kan het u niet vertellen, ik kan me ook niet voorstellen dat hun kiezers het nog kunnen bedenken.

Na drie en een half jaar in de raad moet ik tot de conclusie komen dat het niet alleen meer voldoende is voor de SP om hard oppositie te voeren. Met driekwart van de raad wat voorstemt, wáár ook het over gaat, is het in 2010 tijd om een college te vormen dat beter begrijpt wat er in Gorinchem nodig is, wat bereid is om naar de burgers te luisteren én bereid zijn om een sociaal beleid te voeren. . .

Eva Dansen

met vriendelijke groet,
Eva Dansen
fractievoorzitter

U bent hier