h

Weekbrief 38 van de fractie over week 14 tm 20 september 2009

20 september 2009

Weekbrief 38 van de fractie over week 14 tm 20 september 2009

Deze week heb ik natuurlijk ook gekeken naar de algemene beschouwingen in de 2e kamer. De conclusie: de regering regeert krampachtig door. Er ontbreekt visie. Want waar staan we nu? Waar willen naar toe? Hoe komen we daar?
Met andere woorden er moet een duidelijke rode lijn aanwezig zijn. Een visie. Onze regering heeft momenteel geen rode lijn meer. En dan krijg je een hapsnap beleid. En dat is niet goed voor een bedrijf en ook niet voor een stad of land. Hoe zit dat in Gorinchem eigenlijk met die visie?

Waar staan we nu? Waar willen we heen? Hoe willen we dat bereiken? En blijven we vasthouden aan deze visie of moeten we de visie aanpassen aan veranderende omstandigheden?. Etc….

De visie van het college van B&W op het gebied van woningbouw is ons bekend. In Gorinchem wil men goedkope woningen slopen want we hebben teveel goedkope woningen roept het college. Wil men dure woningen bouwen, daar is vraag naar roept het college. En daar houden we aan vast, blijft het college roepen.

Dit is en was niet de visie van de SP. Tijdens de formatie onderhandelingen in 2006 om te komen tot een collegevorming was dit dan ook de reden om af te haken voor de SP. We hadden net de Van Zomerenlaan en omgeving gehad. Een wijk waar nu nog wordt gesloopt maar de goede woningen blijven staan.

Ik herinner me nog de presentatie van wethouder Akkerman (CU/SGP). richting de SP vertegenwoordigers. “ Kijk toch eens wat we allemaal gaan bouwen. Gorinchem zal er van opknappen. De Lingewijk meer dan 1000 woningen, Gorinchem Oost meer dan 1000 woningen, de Haarwijk met mooie woningen en appartementen in de Kon. Emmastraat. Jullie zien het helemaal verkeerd” .

Nu blijkt het tegendeel. We zitten als gemeente Gorinchem nu met stilgevallen woningprojecten. Neem Mollenburg. SVW moest weg. Dure woningen waren voorzien. Wat staat er nu? Zelfs geen te koop bord meer. Het project is een stille dood gestorven.

De Kon. Emmastraat. Al jaren in de wachtstand en nu wachtend op het 70% (of meer) verkocht teken zodat mogelijk de nieuwbouw kan starten. En dit komt echt niet alleen door de economische crisis. Dit speelde al veel langer in Gorinchem.

Gelukkig is de SP hiervoor niet verantwoordelijk. Onze visie is een andere. Wij willen de doorstroom van onder af stimuleren. Je bouwt goedkoop tot middelduur en zowel koop als huurwoningen. Die kopers of huurders gaan mogelijk na enkele jaren door naar een volgende woning etc Maar er blijven steeds voldoende goede en goedkope woningen beschikbaar voor een ieder die dat wenst. Jonge Gorcumers verlaten niet meer noodgedwongen Gorinchem.

Onze coalitiepartijen die hun plannen laten uitvoeren door het college van Burgemeester en Wethouders (of zou het andersom zijn in Gorinchem ?) blijven uitgaan van duur bouwen want daar is behoefte aan. We zien het nu. Alles valt stil, dus ook de inkomstenbron voor de gemeente Gorinchem, de verkoop van bouwgrond.

De visie van het college van B&W blijft ondanks een 180 graden verandering op de wereld nog steeds dezelfde. Niet geleerd dat je ook wel eens noodgedwongen je visie moet veranderen. Als Gazelle alleen nog fietsen zou maken met een groot wiel voor en een klein wiel achter zouden ze ook niet meer bestaan.

Want wat lezen we in een presentatiegids voor gedeputeerde staten van Zuid Holland en gemaakt door het college van B&W. Gorinchem heeft een NoRisk fonds.
Als u een nieuwbouwwoning koopt dan kunt u een gegarandeerde prijs ontvangen voor uw oude koopwoning. Hoe werkt dat? Tot 3 maanden voor de oplevering van uw nieuwe woning zetten de Gorcumse makelaars hun schouders onder de verkoop van uw woning. Mocht de verkoop niet zijn gelukt dan ontvangt u een gegarandeerde inruilprijs voor uw oude woning van 90% van de op dat moment getaxeerde prijs. De gemeente Gorinchem koopt uw woning. En zij gaat de woning verhuren via Poort6. De projectontwikkelaar stort 5% van het taxatiebedrag in een stimuleringsfonds (om exploitatieverliezen uit verhuur te dekken) dat letterlijke tekst " mede wordt gevoed door de projectontwikkelaar en wellicht de makelaars".

Nou breekt toch echt mijn klomp. Ik lees de gemeente Gorinchem gaat woningen kopen. Met welk geld? Met wiens toestemming? Nooit iets van gehoord in de gemeenteraad. En dat NoRisk voor de verkopers wordt mogelijk een Risk voor de gemeente Gorinchem.

Waar is nu die geweldige “ marktwerking”. Laat die nu eens z’n werk doen beste mensen van het college. Dan worden de woningen goedkoper en dat is schijnbaar in " deze markt" noodzakelijk.

Waarom moet het college die grote broek namens de inwoners van Gorinchem aantrekken ? En denkt u nu echt dat dit voldoende zou helpen? 2 voorbeelden:
1.De woontrein stopt na de eerste verkoop. Want dan wordt het huur. Geen trein dus maar een wagonnetje achter het Gorcumse boemeltje;
2.Hoeveel woningen denkt de gemeente Gorinchem te kunnen kopen? Gaan we al ons reservegeld hierin steken? Dan nog is het druppel op de gloeiende plaat.

U gelooft het niet? Klik hier (bestand wordt zsm verkleind) voor de NoRisk regeling die ons tot op dit moment onbekend was.

(Een rekenvoorbeeld. U koopt een woning van 350.000 euro v.o.n. Daarnaast betaald u 500 euro voor de Norisk verzekering. U heeft uw eigen woning te koop staan voor 240.000. De verkoop voor deze prijs lukt niet. U krijgt 3 maanden voor de oplevering van uw nieuwe woning een aanbod. De taxatieprijs van uw oude woning wordt vastgesteld op 200.000 euro. U ontvangt dan 90% = 180.000 euro. De gemeente Gorinchem wordt voor deze prijs eigenaar van uw woning en gaat deze verhuren via Poort6. De projectontwikkelaar stort dan 5% van 180.000 euro = 9000 euro in het stimuleringsfonds om de exploitatieverliezen voortkomend uit de verhuur op te vangen.

De gemeente Gorinchem en haar inwoners wachten nog moeilijke jaren. Jaren waarin we de broekriem aan zullen moeten trekken. De gemeente moet dan ook realistisch blijven en de grote problemen over laten aan de “ grote jongens”.

De SP heeft in het verleden al meerdere keren voorgesteld om woningen te gaan bouwen in zogenaamd Collectie Particulier Opdrachtgeverschap en Maatschappelijk gebonden eigendom. Dat is niets voor ons roepen de collegeleden. De SP denkt hier echt anders over.
Hier een verslag van een gemeenteraad. Daar moet per direct mee worden gestart. Woningen waar de kopers hun geld niet weggeven aan projectontwikkelaars maar waar zij zelf samen met hun buren direct de financiële voordelen zien.

Ook de woningen voor starters worden nog steeds niet of onvoldoende gebouwd. Meerdere moties (ook door de coalitiepartijen) om die met spoed te gaan bouwen zijn hiervoor ingediend. Maar nu Poort6 zich dreigt terug te trekken uit de Brede School Gildenplein en Brede School Schuttersplein (wordt over gesproken op 24 september a.s. tijdens de gemeenteraad) zullen er mogelijk weer tientallen voorziene woningen voor starters op de woningmarkt niet gebouwd gaan worden.

Gaat u de komende mooie dagen maar eens tellen lezer.Tellen hoeveel woningen u kunt vinden die de afgelopen jaren zijn opgeleverd. Woningen die betaalbaar zijn zult u nog moeilijker kunnen vinden. En de woningen die zijn opgeleverd zaten allen al jaren in de planning. Weet u nog hoeveel jaar de Wildbaan en omgeving braak hebben gelegen??? Hoeveel van die duizenden woningen staan er en hoeveel worden er binnen afzienbare tijd opgeleverd?

Tel ze. En denk eraan in moeilijke tijden. NoRisk.

Met vriendelijke groet,

Piet van Andel

Piet van Andel
Gemeenteraadslid SP

U bent hier