h

Weekbrief 37 over de week van 7 tm 13 september 2009

13 september 2009

Weekbrief 37 over de week van 7 tm 13 september 2009

Binnenkort is het het einde van de ramadan en a.s. dinsdag wordt er een iftar georganiseerd door de Unie van Marokkanen. Ik kreeg vorige week een uitnodiging in de bus, als bewoner van de Haarwijk. In de brief stond o.a.:
“De vastenmaand Ramadan is aangebroken. De Ramadan versterkt de relatiebanden met familie, naasten, buren, kortom met de medemens ongeacht religie of afkomst. Het belangrijkste hierbij is het samen verbreken van de vasten, ofwel de iftar.”

Ik heb me aangemeld, maar zonder dat ik het meegemaakt heb, is een deel van de doelstelling al gehaald. Afgelopen week belde een buurvrouw van iets verderop bij me aan. Zij komt altijd hier collecteren en af en toe heb je even een babbeltje, niets bijzonders.
Ze vroeg me of ik ook naar de iftar ging, ze vond me er wel een type voor (dit wordt mijn eerste keer, dus of ik er het type voor ben, moet nog bewezen worden). En of we samen zouden gaan, want in haar eentje vond ze het niet zo leuk.
Aangezien ik ook in mijn eentje zou gaan, is dat alleen maar gezellig en zo haal je de relatiebanden met je buren al aan, zonder ook maar een hap gegeten te hebben.
Ik ben erg benieuwd naar de avond zelf. Ik hoop dat op een dergelijk informele manier er goede gesprekken gevoerd kunnen worden.

Afgelopen woensdag was er stoffenmarkt in de binnenstad. Een manier om mensen naar de stad en de markt te krijgen? Dat is in ieder geval gelukt. De stad stond vast tot aan het stadhuis toen ik er ’s ochtends was en ik hoorde dat het aan het eind van de middag nog steeds erg druk was. Bij de kramen stonden hele rijen mensen en een van de verkoopsters vertelde dat het vanaf het begin al heel erg druk was geweest. Blijkbaar is dit iets wat veel mensen trekt en waar behoefte aan is. Zeker voor herhaling vatbaar.

Dat de stad helemaal vast stond komt door de onbekendheid van niet-gorinchemmers met de indeling van de stad. Iedereen gaat op de parkeerplaats in de stad af. En helaas konden ze nu geen gebruik maken van de parkeerplaatsen achter het stadhuis. Mooie bordjes zijn er trouwens geplaatst om mensen attent te maken op de mogelijkheid van parkeren achter het stadhuis ’s avonds en in het weekend. Kleine moeite, groot plezier? De toekomst zal uit moeten wijzen of er nu meer gebruik van wordt gemaakt.

Toch zou er in het achterhoofd gehouden moeten worden dat als er door een dergelijk gebeurtenis veel mensen van buiten Gorinchem komen dat het vervoer misschien op een andere manier geregeld moet worden. Ik durf het woord pendeldienst of park and ride bijna niet meer te noemen, maar bij deze dan toch.

Nanine van Dalen

Nanine van Dalen

U bent hier