h

Vrijwilligerswerk als inspiratiebron voor de samenleving

10 september 2009

Vrijwilligerswerk als inspiratiebron voor de samenleving

De laatste bruggenbouwersbijeenkomst hebben we het gehad over het vrijwilligerswerk. Daarbij hadden we iemand als inleider uitgenodigd van de Nationale vereniging De Zonnebloem. Deze inleider vond de avond zo prettig dat de bruggenbouwers werden uitgenodigd om op 9 september in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag een symposium bij te wonen met als titel ‘De Ontmoeting’ en als ondertitel vrijwilligerswerk als inspiratiebron voor de samenleving.

Het Symposium was een en al inspiratiebron ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan van de Zonnebloem. Veel goede muziek, ten gehore gebracht door studenten van het conservatorium, Louis van Dijk met Jenny Arean en een liedje geschreven door Ivo de Wijs voor de Zonnebloem gezongen door Lucretia van der Vloot. Heel mooi allemaal.
Uiteraard kwamen we, samen met de koningin, niet alleen voor deze muzikale geneugten. Er waren ook enkele sprekers uitgenodigd die heel interessante zaken aan de orde stelden.

Drs. Marleen Barth, voorzitter van de vereniging Zonnebloem. Zij noemde een tal van getallen waaruit bleek dat de Zonnebloem na 60 jaar volledig in de Nederlandse samenleving was geïntegreerd. Er zijn 40.000 vrijwilligers met 1,3 bezoekjes aan gehandicapten en ouderen per jaar. Er zijn 620.000 ondersteunende leden en donateurs. De Zonnebloem heeft Nederland mooier gemaakt als maatschappelijk relevante vrijwilligersorganisatie. Dat belang laat dit in een onderzoek zien waarin de Nederlanders aangaven het belang van de Zonnebloem op de schaal van 1 tot 10 te plaatsen van 7,1 tot 9.1.
Marleen Barth sprak de zin uit: “Iets voor niets doen maakt je rijk”.

Prof. Dr. Paul Schnabel had als titel voor zijn verhaal: “Steeds vrijer, maar ook williger?”
Hij verwacht dat er in de toekomst zeker niet meer vrijwilligers bij zullen komen. Als alles zou moeten worden betaald wat de vrijwilligers in Nederland doen dan zou dat 1,5 miljard euro’s kosten. Uitgegaan is van 4 á 5 uur per week per vrijwilliger. Er zijn wat probleempjes omdat de mensen steeds eigenzinniger worden en daardoor moeilijker te bereiken. Ook zijn de mensen uit andere culturen moeilijker te bereiken. Dat komt omdat het vrijwilligerswerk in Nederland uniek is in de wereld. Mantelzorg wordt wel overal gedaan en dat vinden de mensen uit de andere culturen normaal, maar het heet geen mantelZORG. Noem het dus anders!

Prof. Dr. Lucas Meijs vindt dat de mensen slordig gebruik maken van hun energie. We hebben het over duurzaamheid. Laten we dan beginnen om ook met onze eigen energie duurzamer om te gaan. Dat kan bijvoorbeeld door rekening te houden met de agenda’s van de vrijwilligers. Dus vrijwilligerswerk moet beschikbaar worden gemaakt als de agenda van de vrijwilliger het aankan.
Het betekent dat er intelligent moet worden omgegaan met de agenda van de vrijwilliger. Probleemgestuurde aanwezigheid, dus aanwezig als je inbreng/deskundigheid nodig is. Dat is meer andersom denken dan we gewend zijn. De ‘kosten’ laag houden (moeite doen is ook kosten maken).

Prof. Dr. Wim van de Donk vond dat het vrijwilligerswerk bezig was met het realiseren van de bedoeling van het mens zijn. Elkaar helpen. De samenleving verandert waardoor er andere prioriteiten worden gesteld. De overheid moet afblijven van het vrijwilligerswerk. Moet het wel faciliteren en waarderen en waar nodig aanmoedigen. Hij ziet in de Zonnebloem een “prachtig optimisme”.

Nadat we elkaar konden ontmoeten tijdens de pauze werd er in de zaal een discussie gehouden met de inleiders en de mensen in de zaal.
Enkele opmerkingen uit deze discussie:
“Vrijwilligerswerk inspireert de samenleving. Vooral de mensen van de Zonnebloem brengen een extra contact tussen de mensen en de samenleving”.
“Het is belangrijk alle culturen te betrekken bij het werk. De Zonnebloem moet een afspiegeling zijn van de samenleving. Eerst groepen maken van de culturen onderling waarna langzaamaan ook gemengd kan worden”.
“Vrijwilligerswerk moet vooral leuk blijven voor de vrijwilligers”.
“Als buitenstaander is het moeilijk er tussen te komen binnen de afdelingen (kliekvorming). Sta open voor nieuwe mensen en benader ze persoonlijk. Er werd gesproken over de moedermaffia. Er moet steeds worden afgevraagd: Staan we open genoeg”?
“De gemeentebestuurders moet inzien wat vrijwilligerswerk inhoudt. Wethouders moeten regelmatig hun neuzen laten zien bij de organisaties. Dat hoeft niet altijd geld te kosten, maar geeft de organisaties het gevoel dat ze erbij horen”. Faciliteer en waardeer, maar neem het niet af van de vrijwilliger door regels te maken. De vrijwilliger moet vooral ook trots blijven op zijn eigen positie”.

Gerard Broekman, gemeenteraadslid SP-afdeling Gorinchem

Wellicht komt er ook nog een film maar hier kunt u al iets zien en lezen over dit symposium.

U bent hier