h

Pact van Bleskensgraaf

24 september 2009

Pact van Bleskensgraaf

Gisteravond was ik naar een bijeenkomst van het Pact van Bleskensgraaf in Ameide in woonzorgcentrum Open Vensters.
Sinds de start van het Pact (2006) organiseren ze een aantal keer per jaar een bijeenkomst voor raadsleden uit de regio
Ik ben daar vanaf het begin naar toe geweest omdat het Pact een aantal zeer sympathieke doelen nastreeft.
Het pact van Bleskensgraaf is een projectorganisatie waarin een groot aantal 'partners' deelnemen op het gebied van wonen, welzijn zorg en vervoer met als doel de sociale leefbaarheid te verbeteren in de Alblasserwaard en de Vijherenlanden . Een prachtig doel. . .

Onder de deelnemers vinden we woningbouwcorporaties (ook Poort6), zorgaanbieders (waaronder Rivas), zorgverzekeraars (waaronder Trias) een aantal verzorgingshuizen en verpleeghuizen en natuurlijk de verschillende gemeenten in dat gebied waaronder ook Gorinchem.
Het Pact richt zich op met name ouderen en gehandicapten en stelt zich tot doel jonge mensen te behouden voor de regio. Ze stellen dan zich ook een aantal doelen.

In 2006 men zich voor om in 2015 de volgende dingen bereikt te hebben in de regio: voor 800 mensen kleinschalige 24 uurs opvang, In de woningproductie voldoende ruimte voor starters en middengroepen, iedereen moet zelfstandig kunnen wonen (desnoods in een aangepaste woning) het welzijnswerk wordt versterkt en mantelzorg en vrijwilligerswerk worden beschouwd als een 'kostbaar kapitaal'.Er moeten Zorg en welzijnssteunpunten komen in alle verzorgingskernen en wijken en het openbaar vervoer en het collectief vraagafhankelijk vervoer wordt versterkt.
Tot nu lijkt het of we in het verkiezingsprogramma van de SP aan het lezen zijn!

Het word nog mooier want in het Pact stelt men zichzelf (aan de ondertekenaars dus) een aantal inspanningsverplichtingen. En nu weet u waarom ik met regelmaat deze bijeenkomsten bij woon, ik wil wel weten hoe het gaat en hoe Gorinchem zich aan zijn inspanningsverplichtingen houdt.

Ik zal een paar besluiten op dit gebied voor u noemen:
- Er zijn in de regio (dus tussen 2006 en 2015) 2500 toegankelijke woningen bijgekomen en 1100 woningen geschikt gemaakt of bijgebouwd voor verzorgd/beschut wonen en de al eerder genoemde 800 plaatsen in kleinschalige vormen.
- Zich in te spannen om uiterlijk 2015 de volgende resultaten te bereiken en/of prestaties te leveren op het gebied van welzijn, zorg, leefbaarheid en veiligheid zoals: in alle gemeenten een basispakket voorhanden die lang zelfstandig wonen ondersteunen en waarvan kwaliteit en continuiteit gegarandeerd zijn.
- Er zijn voldoende onafhankelijke welzijnsadviseurs die een coordinerende rol spelen bij vraag en aanbod van zorg en welzijnsdiensten ten behoeve van mensen met een hadicap.

Zo kan ik nog wel een tijdje door gaan en bij elk punt concluderen dat er dan in Gorinchem nog een hoop te doen is voor 2015!
Er staat dan ook nog in het Pact dat gemeentebesturen de regie hebben voor de in 2006 (!) op te stellen actieplannen met opgaven voor wonen welzijn en zorg in samenhang met de uitwerking van de regionale woonvisie.

Verbaasd het u dat Gorinchem zo'n actieplan nog niet opgesteld heeft? Ons college vindt zoals gewoonlijk dat dat wel 'ergens in staat'. Op deze manier is het dus voor ons als oppositiepartij niet makkelijk om uit te vinden welk gedeelte van al die toegankelijke woningen, aangepaste woningen en woningen voor starters in Gorinchem gebouwd hadden moeten worden.
Wat ik wel weet is dat het er niet veel zijn, Bij de begroting, bij de evaluatie van de woonvisie, bij elke gelegenheid dat we kans krijgen vragen we hiernaar, het college blijft (geheel onterecht volgens ons) optimistisch over wat ze nog gaan realiseren vïoor 2015. Of beter gezegd voor 2010 want dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

Ik kan u wel zeggen dat ik het terwijl ik bij zo'n bijeenkomst zit het over het algeheel redelijk genant vindt om bijvoorbeeld Dick van Zanten (directeur van Poort 6) of wethouder Jack van Oostrum (PvdA) te horen zeggen dat het allemaal zo goed gaat in Gorinchem.
In november gaan we het in de raad hebben over de begroting dan gaan we weer vragen stellen over wanneer en hoeveel ouderenwoningen, zorgwoningen en starterswoningen, in Gorinchem gerealiseerd worden.
De geloofwaardigheid van dit college is in vele opzichten ver te zoeken.

met vriendelijke groet,
Eva Dansen, fractievoorzitter

U bent hier