h

50+ beurs

18 september 2009

50+ beurs

Vrijdag 18 september ben ik weer eens een hele dag naar de seniorenbeurs geweest. Niet om de beurs te bezoeken maar om weer op de stand van de SP te staan. Dat heb ik de afgelopen jaren al veel gedaan. Waarom een seniorenbeurs 50+beurs heet is mij een raadsel. Het suggereert dat je senior bent na je 50ste. Dat was jaren geleden wel zo maar dat kan je met droge ogen tegenwoordig toch niet zeggen. Senior ben je tegenwoordig na je 70ste. Dat zal waarschijnlijk commercieel wel niet goed bekken.

Ik heb veel gesprekken gevoerd met mensen, bijvoorbeeld over de kans dat de AOW leeftijd van 65 naar 67 gaat. Honderden mensen hebben handtekeningen gezet. Enkele tientallen wilden dat niet doen. De meesten die tekenden waren de 65 reeds lang gepasseerd.
Heel veel mensen hadden er geen begrip voor dat de regering de leeftijd naar 67 ging brengen. Heel veel argumenten kreeg ik te horen waarom men het niet goed vond. Ik had ook nog een argument bedacht. Er zijn heel veel mensen die meteen als ze met pensioen gaan veel vrijwilligerswerk gaan doen. Tijdens een recent congres van de Zonnebloem werd verteld dat al dit vrijwilligerswerk een waarde van 1,5 miljard Euro vertegenwoordigd. Dat geeft Nederland een prettig leefomgeving voor veel mensen. Als mensen twee jaar langer moeten doorwerken dan kost dat dus twee jaar een x-aantal vrijwilligers. Het zou leuk zijn wanneer dat eens berekend zou worden. Ik hoor of lees daar in elk geval niets over.
Uiteraard werd er veel gesproken over de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Daar waren de meningen erg wisselend over. Één man kon het kort samenvatten: hij was geen sympathisant van de SP maar vond dat Agnes Kant met inhoudelijk heel goede argumenten en met veel gevoel/ziel haar verhaal hield. Hij vond haar de beste en daarna Pechtold en Halsema. Hij wilde dat ook graag zeggen tegen het aanwezige SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut, waar hij meteen mee in debat ging. Een andere man vond dat het toch wel erg was dat Agnes kant zo hard en brutaal optrad tegen Balkenende. Dat was toch wel ongepast. Op mijn vraag wat hij dan van bijvoorbeeld Wilders vond antwoordde hij dat die erg goed was. Hoe kan je verschillend luisteren!
Ik heb de beurs niet gezien. Heb ik weinig interesse in. Wel is het leuk dat je, als je in zo’n stand staat, steeds weer bekende mensen zie. Uit Gorinchem enkelen, oud collega’s en iemand die ik al ruim 30 jaar niet meer had gezien of gesproken.
Alles bij elkaar was het weer een leuke dag en zondag ga ik met veel plezier weer. Misschien zie en spreek ik u dan?

Gerard Broekman,

Bezoek ook de site.

U bent hier