h

Zijn wij nu gek en de wethouder geniaal? Of .....

12 augustus 2009

Zijn wij nu gek en de wethouder geniaal? Of .....

Wat fijn dat er toch een archief bestaat op het Internet. In juni jl. vroeg de SP tijdens de gemeenteraadsbijeenkomst naar de actie van de gemeente Gorinchem m.b.t. de stimuleringsregeling voor woningbouw. En weet u nog wat onze vriendelijke wethouder als antwoord gaf?
En weet u wat we vandaag voor bericht kregen van de gemeente?

25 juni 2009:
Vragenuurtje voor de raadsleden
Mevrouw Martens (SP) vraagt of de gemeente bekend is met de stimuleringsregeling voor woningbouw van minister Van der Laan? Gaat de gemeente of heeft de gemeente al een aanvraag ingediend? Zo ja, voor welke projecten en waarom? Welke extra middelen zijn er voor deze projecten ingezet door de diverse marktpartijen zoals gevraagd door het ministerie? Zo nee, waarom is dit niet met spoed opgepakt?
Wethouder Oostrum zegt dat de regeling omkleed is met een groot aantal voorwaarden. De regeling is bedoeld voor stilgevallen projecten; die zijn er in de gemeente nauwelijks, maar de wethouder zal nagaan of er toch gebruik van gemaakt kan worden. De verkoop van woningen loopt terug als gevolg van een gebrek aan vertrouwen. De verhoging van de nationale hypotheekgarantie is voor de gemeente aanzienlijk interessanter. Over twee weken kan de wethouder naar verwachting meer zeggen over het overleg dat hierover gevoerd wordt met ontwikkelaars en makelaars.

12 augustus 2009. Bericht van de gemeente Gorinchem

Rijksgeld voor woningbouw in Gorinchem

GORINCHEM, 12 augustus 2009- Vandaag is bekend geworden dat het ministerie van VROM € 800.000,- subsidie zal verstrekken voor het stimuleren van de woningbouw in Gorinchem.

Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009
Minister Van der Laan heeft deze stimuleringssubsidie ingezet met de bedoeling om de teruggang in de bouwproductie door de economische crisis en terugval van de werkgelegenheid te beperken.

In juli heeft de gemeente subsidie aangevraagd voor een viertal projecten in Gorinchem. Vandaag heeft de gemeente bericht ontvangen dat deze aanvraag volledig is gehonoreerd voor in totaal 161 woningen. Daarmee zit Gorinchem in de top 25 van de 211 gemeenten die aanvragen hebben ingediend. Het gaat om onderstaande projecten:

Hoog Dalem Deelplan 10b 28 woningen € 140.000,-
Nijehove 48 woningen € 235.008,-
Lingewijk Noord Het Groene Veld 18 woningen € 90.000,-
IJsbaanstrip, fase 1 46 woningen € 230.000,-
IJsbaanstrip, fase 2 21 woningen € 105.000,-

Totaal 161 woningen € 800.008,-

De voorwaarde is dat met de bouw van deze projecten wordt gestart in 2009.

ISV-3
En er is meer goed nieuws. Vlak voor de zomervakantie heeft de gemeente Gorinchem van de provincie Zuid Holland € 1,5 miljoen toegekend gekregen in het kader van de Investeringsbudgetten Stedelijke Vernieuwing 2010-2014 (ISV 3). Dat bedrag is niet gekoppeld aan specifieke projecten, maar voor het totale stedelijke vernieuwingsbeleid zoals we dat in Gorinchem al jaren succesvol voeren.

Woontrein
Wethouder Stedelijke Vernieuwing Jack Oostrum is erg gelukkig met de toekenning van de gelden: “we gaan door met bouwen!”. De subsidie van VROM zal worden gebruikt om de stimuleringsmaatregelen voor de Gorcumse woningmarkt te financieren. Met die maatregelen krijgen kopers van een nieuwbouwwoning die duurder is dan hun huidige Gorcumse woning, de zekerheid dat hun oude huis wordt verkocht. Lukt dat niet door de Gorcumse makelaars, dan krijgen ze in ieder geval 90% van de marktwaarde.


Opmerkingen van de SP. In juli heeft de gemeente dus toch de genoemde subsidie aangevraagd. Waren ze het dan vergeten toen de SP erom vroeg op 25 juni 2009 ? Waarom wordt er dan toch die onzin verteld tijdens de raadsbijeenkomst van 25 juni jl ?

Het spijt ons wel maar we nemen dit college steeds minder serieus....... want alles ging toch zo goed er waren toch geen projecten stilgevallen volgens de wethouder(en dat is wel een voorwaarde voor de regeling wethouder) ...... stimulering was niet nodig....... de Nationale Hypotheek Garantie zou het ultieme wapen worden (u weet wel de VVD oplossing waardoor er nu veel bestaande hypotheken zijn overgesloten) en waardoor er echt geen of weinig nieuwbouwwoningen extra zijn verkocht.........

Gelukkig heeft de wethouder in dit geval woord gehouden, " hij zou nagaan of er toch gebruik van gemaakt kan worden" en is er toch 800.000 uitgekeerd.

En wethouder voortaan voor de raadsbijeenkomst uw werk doen...... dan geeft u betere antwoorden en geeft u niet de indruk van niets te weten..... we hebben de vragen tenslotte niet voor niets op de morgen voor de raadsbijeenkomst al aan u toegezonden.

Wij zijn gelukkig het antwoord van de wethouder in de raadsbijeenkomst niet vergeten, en het archief ook niet. (PS. wethouder we zullen uw reactie uit de raadsvergadering niet naar minister Van der Laan sturen hoor.......)

U bent hier