h

Openbaar vervoer: mobieltje noodzaak

2 augustus 2009

Openbaar vervoer: mobieltje noodzaak

Zoals ik vorige week al schreef ben ik aan het proberen om zonder auto door het leven te gaan. Naast Wheels4all, de auto-date-organisatie, ben je dan vooral aangewezen op het openbaar vervoer. Vandaag ging ik mijn jongste zus bezoeken in Nijverdal. Mijn zwager zou mij in Rijssen ophalen.

Of de duvel er mee speelt was het vanmorgen weer hommeles. Evenals vorige week viel net weer, toen ik de trein naar Geldermalsen moest hebben, de trein uit. Er waren wat jongetjes die een baksteen tegen een van de ruiten hadden gegooid, in gruzelementen, waardoor de trein een vertraging opliep. Dit keer werd er op een goede manier op het station omgeroepen dat de trein een vertraging had van onbepaalde tijd. Later werd dat een kwartier. Al met al kwam ik een half uur later aan in Geldermalsen. Het reisadvies wat ik via de computer had uitgedraaid klopte dus niet meer. Ik kwam te laat in Utrecht waardoor ik een uur te laat in Rijssen zou aankomen. Alle lof voor de mensen van Arivva die probeerde te bekijken hoe ik nu verder moest en de conducteur wilde ook best voor mij bellen naar mijn zus. Ik heb namelijk geen mobiele telefoon en ook het telefoonnummer van mijn zus had ik niet in mijn hoofd zitten. Die hulp kon ik dus helaas niet gebruiken.
Op het station in Utrecht is in een aparte ruimte voor de spoorwegpolitie. Omdat de politie je beste vriend is en dan waarschijnlijk ook de spoorwegpolitie ben ik daar naar toe gegaan en op mijn vraag zochten ze het telefoonnummer van mijn zus op en belde zelfs nog naar haar waardoor ik mijn zwager aan de lijn kreeg om hem te vertellen dat ik een uur later kwam. Prima dus. Ook alle lof dus voor onze beste vrienden van de spoorwegpolitie.
Over de heenweg heb ik daardoor drie uur en drie kwartier gedaan. Dat is wat lang. De terugweg ging gesmeerd en daar heb ik dan ook maar twee uur en twintig minuten over gedaan. Een half uur korter dan het reisadvies van de NS had aangegeven. Dat komt omdat ik in Utrecht meteen naar spoor 19 ben gelopen waardoor ik net op tijd een eerdere trein kon pakken. Het retour kostte mij € 22,70 wat ik een heel acceptabele prijs vind. Het is wel met een kortingskaart, in mijn geval de 60+ kaart.
Conclusie van deze reis: Als je met het openbaar vervoer wat verder weg gaat zorg dan dat je een mobieltje bij je hebt of minstens het telefoonnummer van de mensen waar je naar toe gaat. Met een kortingskaart is de prijs zeer redelijk en niet veel meer dan met de auto. Mijn twijfel of ik wel zonder auto kan leven is toch wat groter geworden vandaag. Drie keer met de trein waarvan twee keer met grote vertragingen, maakt je niet vrolijk.

Ik hou je op de hoogte over mijn twijfels over het openbaar vervoer.

Gerard Broekman, gemeenteraadslid SP-afdeling Gorinchem.

U bent hier