h

Inspraak- of toespraakavond Gorinchem Noord.

26 augustus 2009

Inspraak- of toespraakavond Gorinchem Noord.

Volgens de Dikke Van Dale heeft het woord inspraak de volgende definitie "de mogelijkheid om zijn mening te laten horen". Veel van de aanwezigen schoten onze raadsleden aan met hun mening en waren blij die mening aan hen kwijt te kunnen. Tijdens de avond was het voor hen geen inspraak maar een toespraak was hun mening. Of wij dat als SP gemeenteraadsleden ook vinden doet eigenlijk niet ter zake. Onze inwoners vanavond veelal afkomstig uit Gorinchem Noord vonden het "informatief" maar geen inspraak.

Om het beoogde industrieterrein gelegen tussen het Merwedekanaal aan de oostkant, de A27 aan de westkant, de A15 aan de zuidkant en vanaf daar ca. 500 meter naar het noorden moeten nogal wat zaken worden geregeld. Over wat er allemaal nog moet worden geregeld en hoe het voorlopige bestemmingsplan er nu uitziet was een inspraakavond georganiseerd.

De avond was druk bezocht en informatief. De eerste onzekere factor in het geheel is de gang van zaken rondom de A27 en de A15 en de brug/tunnel/ spoorbaan over de Merwede. Veel hangt hiervan af aangezien het industrieterrein ontsloten moet worden door een aansluiting te creeren op de A27. In eerste instantie heeft men het dan over een voorlopige ontsluiting.Definitief wordt het pas nadat de plannen van Verkeer en Waterstaat zijn behandeld in de 2e kamer. De aanleg van het beoogde industrieterrein kan ook niet plaatsvinden door gebruik te maken van de huidige wegen. De Haarweg b.v. is veel te gevaarlijk als aan- en afvoerweg aangezien veel scholieren deze weg gebruiken en ook omdat deze weg veel te smal is voor grootschalig vrachtwagenverkeer.
Door de wethouder werd toegezegd dat grootschalige activiteiten of pas plaats kunnen vinden nadat de aansluiting op de A27 gereed is of dat b.v. via persleidingen het benodigde zand (+het overtollige water) vanuit de Avelingen kunnen worden aangevoerd. De bewoners van de Haarweg, Mollenburgseweg en Haarsekade zullen geen overlast ondervinden.

Door de wethouder en vele ambtenaren werden de inrichtingsplannen verduidelijkt. Ook werd stilgestaan bij de bijna stilgevallen vraag naar industrieterrein. Door de wethouder werd aangegeven dat dit industrieterrein de opvang van het Groene Hart moet verzorgen. Daar worden geen of minder nieuwe industrieterrein aangelegd, worden nieuwe aanvragen voor uitbreidingen van bedrijven opnieuw tegen het licht gehouden en wordt zo mogelijk uitgeweken naar de randen zoals bij Gorinchem. Het wordt een regionaal industrieterrein, en " crisis of niet" het zal best verkocht worden, aldus wethouder Van Santen.

Ook werd stilgestaan bij de mogelijke bouw van een crematorium achter de huidige begraafplaats. Minimaal 100 meter van woonhuizen is een voorwaarde aldus een ambtenaar. Mochten er exploitanten interesse hebben. de gemeente is voorstander. aldus deze ambtenaar. Eind van dit jaar zal hierover een beslissing genomen worden.

En dan waren er natuurlijk vragen over de geplande windmolens. In het uiterste noorden van het industrieterrein komen mogelijk 2 of 3 grote windmolens te staan die de Gorcumse inbreng moeten vormen naar aanleiding van gemaakte afspraken in de Provincie Zuid Holland. Helaas werd niet meer stilgestaan bij het project Aardwarmte . Door de wethouder werd aangegeven dat hij wel vond dat de exploitant van de windmolens creatief zou moeten zijn als hij in Gorinchem windmolens wil plaatsen. Zomaar kaal neerzetten is geen optie. Wat voor plannen de exploitant dan zou moeten hebben bleef onbekend. Of denkt de wethouder aan een windmolenexpositie rondom een windmolen ? We wachten de plannen van zowel de gemeente als de exploitant dan ook maar af. Wel moet Gorinchem 10 megawatt aan duurzame energie " ophoesten ".

Het ligt in de bedoeling na alle bezwaarprocedures etc... in maart of april 2010 de nieuwe gemeenteraad te laten beslissen om het voorlopige bestemmingsplan om te zetten in een definitief bestemmingsplan.

De SP staat niet onwelwillend maar wel kritisch t.o.v. de huidige plannen. Onze mening zal sterk beïnvloed worden door de in de komende maanden uit te werken plannen.

Via deze link veel informatie op de site van de gemeente Gorinchem.

U bent hier