h

Inwoners van Gorinchem zoek dekking!!

10 juli 2009

Inwoners van Gorinchem zoek dekking!!

(helaas werken de diverse links niet meer)Dat is de conclusie die we kunnen trekken uit de gemeenteraadsvergadering van 9 juli jl. De burgers van Gorinchem kunnen een lastenverzwaring tegemoet zien. De coalitie van Gorinchem sluit niet uit dat toekomstige bezuinigingen opgebracht moeten worden door de bewoners. Een motie van de oppositie (CDA, GL en de SP) haalde het dan ook niet. Deze motie vroeg aan het college van B&W om de geplande bezuinigingen te behalen door zelf als gemeente minder uitgaven te doen.

Een mogelijkheid zou b.v. kunnen zijn het minder inhuren van personeel. Door het gemeentebestuur werd b.v. 29% van de personeelsuitgaven in 2008 gedaan aan ingehuurde krachten!!!! In 2009 is het tot op heden minder dan verleden jaar, maar toch blijft het de SP nu nog steeds enkele miljoenen te veel. Ambtenaren namen afscheid van de gemeente en kwamen via de achterdeur weer binnen als inhuurkracht.

Nog een voorbeeld: als de nieuwe veertaxi wordt gedoopt is het naar onze mening helemaal niet noodzakelijk om een warm- en koud buffet te serveren voor genodigden (wij konden er helaas niet zijn, maar dit werd ons uit betrouwbare bron meegedeeld).
Ook een interne mogelijkheid is het om de diverse reservepotjes eens zeer kritisch te bekijken. Natuurlijk moet een gemeente reserves hebben, maar naast de algemene reserve heeft de gemeente zeer vele andere reserve “potjes” die mogelijk overvol zitten.
Maar helaas, het voorstel haalde het dus niet. Door het college van B&W wordt nu een bezuinigingsvoorstel gemaakt waarbij ook de burgers geraakt gaan worden.

De SP is van mening dat in Gorinchem de donkere wolken steeds meer ellende laten vallen, en er dan ook maatregelen genomen zullen moeten worden. Maar de SP is ook van mening dat dit college van B&W gesteund door de coalitie dat gevaar zelf heeft opgezocht.
Ondernemen dames en heren, moeten we overlaten aan ondernemers en niet aan ambtenaren in het stadhuis. Ondernemen is een vak en is geen hobby. Als de gemeente Gorinchem op die stoel gaat zitten voor het exploiteren van bouwgronden, panden e.d. dan loop je risico’s. Risico’s die nu zichtbaar worden. De gronden worden minder waard, de panden worden minder waard en de investeringen in b.v. de ROM Schelluinen West worden minder waard. En dat terwijl in de begroting rekening is gehouden met opbrengsten uit die gronden, panden of investeringen. Het mes snijdt dus vervelend genoeg aan 2 kanten in het Gorcumse vlees, de investeringen leveren geen gelden op en de investeringen worden zelfs minder waard. En u mag daarvoor meebetalen beste inwoner van Gorinchem.

Maar gaat de gemeente nu anders opereren? Welnee, de wethouder was zelfs doof voor de risico’s die de gemeente loopt met de investeringen, Bouwbedrijf Heijmans in Gorinchem een grote projectontwikkelaar, heeft deze week het eigen vermogen versterkt door het uitgeven van miljoenen aandelen. Het eigen vermogen was nl. zeer ver geslonken. Een eigen vermogen dat mede bestaat uit investeringen in Gorcumse bouwgrond. En de garantie op die Heijmans investering is gegarandeerd door een van de deelnemers aan de Commanditaire Vennootschap. Ja, de gemeente Gorinchem staat garant. Dus als Heijmans failliet zou gaan dan is de gemeente Gorinchem degene bij wie de curator aan zal kloppen om het Heijmans deel op te eisen. Maar volgens de wethouder “beurspraatjes”en daar luistert hij niet naar. Wie is er nu "wereldvreemd"???

En wat durfde coalitieleider Schefferlie, een afgestuurde drs. in de psychologie, zoals hij vorige maand trots vertelde, nog te vertellen richting de SP die avond: “wat hebben jullie nou toch bereikt in de 3 ½ jaar oppositie?
” Hij gaf zelf 2 antwoorden, het Kinderlintje is ingevoerd en de spoorlijn Utrecht – Breda staat op de agenda.

De SP is niet onder de indruk van dit machtswellustige uitkramen van woorden richting de SP.
Wij zijn blij dat wij zaken hebben bereikt waar we trots op kunnen zijn en laten we er eens een enkele noemen: de renovatie van de Van Zomerenlaan en de Abraham Kemplaan, het duidelijke minder aantal te slopen woningen in de Lingewijk, het strijden voor de Merwede Linge Lijn, de strijd voor het veer in Gorinchem bij de provincie ZH, het strijden voor de Spoorlijn Utrecht - Breda, het horen van de mening van een groot gedeelte van de Gorcumse bevolking en het uitdragen daarvan in de Gorcumse gemeenteraad. Tja, als de heer Schefferlie, zoals hij zichzelf vanavond in de gemeenteraad noemde de "meest rechtse PvdA'er" en behorend tot de gestudeerde kliek in de top van de PvdA waar diverse afdelingen zeer graag van af willen, doof is voor de geluiden die hij als volksvertegenwoordiger niet hoort of niet wil horen, dan nemen wij die taak des te serieuzer. Jammer is dan dat dit nu minder dan gewenst resultaat zou kunnen hebben, we zullen als oppositie dan moeten wachten op maart 2010.

Maar wij zijn blij dat de coalitie, en niet wij, verantwoordelijk is voor:
de noodzaak om te bezuinigen aangezien er grote verliezen worden geleden op investeringen, de risico’s van de gemeente in grondbeheer, in verbonden partijen, de sloop van betaalbare woningen, de voorgenomen bouw van woningen die niemand wil kopen , het fiasco Mollenburg, het fiasco Oud Politiebureau , het fiasco Spinnewiel, het fiasco renovatie atletiekbaan Typhoon, de leegstand boven winkels en kantoren, het fiasco starterswoningen die er niet zijn, de lange wachtlijsten voor woningen, het nog steeds stilstaan in Gorinchem door gebrek aan visie om het verkeersprobleem op te lossen, de praktijken van Rivas, etc, etc …..

Ook werden we voor de verandering weer eens als inwoners van een obscuur land neergezet, na eerst als Noord Koreanen werden we nu als Kazachstanen (het land van Borat) gekenschetst. Wat een onzin van Schefferlie.

Alsof wij tegen een mooie stad zouden zijn, alsof wij tegen mooie bloembakken en hanging baskets zouden zijn (maandenlang de openingsfoto op deze site), alsof wij geen pleitbezorger voor kunst en cultuur zouden zijn. En dit alles omdat wij weer opmerkten dat (kerst) diners e.d. niet meer op kosten van de burgers mogen plaatsvinden.
Nee, als je de coalitie wijst op het falende beleid en belachelijke uitgaven dan wordt de aandacht afgewend, dan is men (Oostindisch doof) en gaat men ongenuanceerd om zich heen slaan.

De wethouder van Wonen gaf aan dat de gemeente in gesprek is met meerdere belanghebbenden om te komen tot een “woonfonds”. Aangezien de verkoop van woningen helemaal is stilgevallen is het plan opgevat dat u als u een nieuwe (nieuwbouw) woning koopt uw eigen bestaande woning tegen een bepaalde prijs altijd kunt verkopen aan een belanghebbende in dit fonds ( Poort 6 ?) , U bent dus uit de zorgen.
Deze koper gaat de woning proberen te verkopen (wat uw makelaar dus niet lukte) of gaat hem verhuren. Dit totdat er ooit een koper voor uw “oude woning “ komt.
Lijkt leuk, maar het lost naar de mening van de SP niets op. U koopt nl. nog steeds een te dure woning en u moet daarom uw eigen woning ook duur verkopen. In een normale marktsituatie wordt de dure nieuwbouwwoning in prijs verlaagd en verlaagd u ook de prijs van uw woning. Dan is er helemaal geen fonds nodig. Maar ipv goedkopere nieuwbouwwoningen en dus minder verdienste door de bouwondernemers, woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, makelaars en gemeente wordt er ergens een Zwarte Piet neergelegd. En de kans is groot dat de gemeente die Zwarte Piet in handen krijgt. Of denkt u dat de plaatselijke makelaar de bank van lening wordt, want die zijn schijnbaar niet ver van bankroet verwijderd? klik hier

En ook opzienbarend nieuws. Ali Kocak gemeenteraadslid voor de PvdA heeft de site van de gemeente Gorinchem eens onderzocht. Is niet nodig hoor Ali, doen wij al en er is ook overheidsinstantie die dit zeer gedegen doet en dan aangeeft hoe de gemeente ervoor staat.
Hier en hier informatie.

Mw. Van der Torren van de VVD roemde nog het verhogen van de Nationale Hypotheek Garantie, ook geen oplossing voor de op slot zittende woningmarkt, maar een geldbron voor de intermediairs die nieuwe hypotheken kunnen afsluiten voor betere voorwaarden voor al lang bestaande hypotheken. Ook meende zij te kunnen verkondigen dat de overdrachtsbelasting maar verlaagd zou moeten worden en dat de gemeente Gorinchem meer opdrachten moet geven aan Gorcumse bedrijven. Sinds wanneer zijn wij landelijk actief vragen wij ons dan af, volgens mij is er een 2e kamer die besluiten neemt over afschaf van overdrachtsbelasting. En u kunt toch niet menen dat we (nog) meer aan vriendjespolitiek moeten gaan doen om Gorcumse bedrijven te helpen. Dat doet ons toch veel denken aan “eigen volk eerst”. Het mag wettelijk niet eens, daarvoor zijn er nl. professionele afdelingen inkoop die volgens zeer strenge regels werken, en ook moet je dit niet willen. Waar blijft dan het vrije ondernemersdenken van de VVD?

Nog een leuke opmerking was te noteren in het betoog van Stadsbelang. Deze partij gaat denken wij weer de naam veranderen. Heette eerst Stadsbelang / Leefbaar Gorinchem. Maar Leefbaar Gorinchem is verdwenen uit de naam. Waarschijnlijk gaat het nu Regiobelang worden. Dit omdat de woordvoerder van Stadsbelang een warm voorstander is van regionale samenwerking, waar blijft dan het Stadsbelang??

Nog een leuke opmerking van wethouder Van Zanten, die zijn avond niet had, tegen raadslid Hamstra van CU/SGP. We zullen eens een afspraak maken om te kijken of verkeerslichten aan het eind van de Schelluinsestraat en de Banneweg de verkeersproblematiek in Gorinchem kunnen verminderen. Ik denk het niet, u wel " aldus de wethouder.
Sinds wanneer gaat dat zo? Is dat dualisme?

Nog een belangrijk detail. Vanavond waren er 22 van de 23 raadsleden aanwezig bij de stemming. Mw. Biesheuvel van de PvdA ontbrak. Hierdoor kwam de stemming over de verhoging van de gemeentelijke belastingen uit op 11-11.
De stem van Mw. Biesheuvel gaat dus de beslissing geven of de gemeentelijke belastingen 1 % extra verhoogd gaan worden of niet.
De PvdA is daarvoor, dus mw. Biesheuvel is daarvoor.

De oppositie is samen met de VVD tegen een extra verhoging van deze kosten. Wij allen vinden dat de gemeente deze extra verhoging bovenop de inflatie verhoging niet mag innen. De gemeente mag niet een voorbeeld zijn van wij nemen maar en u betaald maar.

De PvdA is dus beslissend of alle Gorcumers de portemonnee extra mogen trekken. Veel succes met deze afweging dames en heren van de PvdA, en denkt u ook aan uw kiezers?.

hier het betoog van de SP.
Uiteraard op deze site, zodra het beschikbaar is, het officiele verslag van de gemeente onder de linkerbutton fractie / gemeenteraad.

U bent hier