h

De gemeente heeft last van een zonnesteek nemen we aan, met updates

27 juli 2009

De gemeente heeft last van een zonnesteek nemen we aan, met updates

Dat moet toch wel een zonnesteek zijn. Iets anders kunnen wij als SP niet concluderen.

Wat is het geval?

het betreffende terrein
Klik op foto voor vergroting.

De burgemeester en wethouders, de pers en de gemeenteraadsleden ontvingen gisteren een brandbrief van dhr.Krol. uit de Verlengde Pompstraat te Gorinchem. I

nderdaad een brandbrief want onze gemeente heeft zoals de heer K. schrijft direct maatregelen genomen die de buitenspelende kinderen in de binnenstad (omgeving Westerstraat, Pompstraat en Verlengde Pomstraat, Wilhelminaplein en Nieuwstad) beletten om te basketballen op het speelpleintje achteraan in de Verlengde Pompstraat / Westerstraat. Ze moeten maar ergens anders gaan basketballen.

N.B. het speelveld ligt er al meer dan 10 jaar, en de baskets hangen er ook al enkele jaren. Maar de basketbalringen waren al verwijderd voordat de omwonenden de brief van de gemeente hadden ontvangen.

foto 2

Foto van het betreffende veld zonder de basketbalringen, op de achtergrond het Courtine Den Haan Complex. Klik of foto voor vergroting.

Het moet toch niet veel gekker worden. In de vakantie dergelijke maatregelen nemen. Hieronder de gehele brief van dhr. K.

Update: ook mw. D. woonachtig aan het Wilhelminaplein heeft een brief verzonden aan het college. Die brief is hier te lezen.

Update 2: ook dhr. S. woonachtig aan de Nieuwstad heeft een klacht ingediend.

Update 3: woensdagmiddag 14.00 uur vindt er een gesprek plaats tussen de indieners van de klachten en mw. Colijn van Wijkbeheer.

Update 4: gemeente heeft inderdaad last gehad van zonnesteek. Navraag bij bewoners van CdH leerde dat de baskets helemaal het probleem niet zijn. Wel de constructie van het bouwwerk. Mogelijk kan het staal (gedeeltelijk) worden vervangen door goedkope netten?

Update 5: het gesprek woensdagmorgen met de gemeente en de wijkagent verliep naar volle tevredenheid. Donderdag 30 juli wordt er door de gemeente in de wijk een informatiebrief rondgebracht. Donderdagavond gaan de "oude" wijkbewoners praten met de " nieuwe" wijkbewoners om verdere overlast te beperken. En vrijdagmiddag rond 1400 uur worden de baskets teruggeplaatst, tijd voor een verbroederingsfeestje voor alle bewoners van de wijk !!!!!!

Ook hebben de Stad Gorinchem, de Gorcumse courant en het AD Rivierenland een artikel opgenomen over deze zaak.

foto 3
Foto van het betreffende speelterrein. Klik of foto voor vergroting.

Ingezonden brief aan Algemeen Dagblad t.a.v. redactie ‘Gorinchem dichtbij’
door J.A. Krol d.d. 27 juli 2009

Tijdens een kort bezoek aan huis tijdens de zomervakantie, zat bij de post een brief van de gemeente Gorinchem, gericht aan de bewoners van het binnenstadwijkje rond het speelveld Westerstraat / Verlengde Pompstraat.

Wat blijkt. De nieuwe, direct aanwonende, bewoners in de nieuwbouw van het wijkje in de nabije omgeving ervaren veel herrie van het gebruik van het speelveld. Zelfs van, zoals de gemeente al zelf constateert, het als normaal bij een speelveld horende geluid van:

* het schieten van de bal tegen het hekwerk bij het voetbal
* het ‘gillen’ van de kinderen bij het spelen

en als klap op de ‘overlastvuurpijl’

* het stuiteren van de bal bij het basketbalspel

De brief vervolgt met ‘waarschijnlijk is er door de nieuwbouw een andere akoestische werking ontstaan, waardoor het geluid tot in de woningen als heel hard wordt ervaren’. Blijkbaar gebeurt dit dus alleen in de nieuwbouwwoningen, want van de bewoners van de eveneens aangrenzende, reeds bestaande woningen zijn voor zover bekend nooit dit soort klachten ontvangen, niet in het verleden en niet recent. Let wel: Er wordt niet tegen muren van huizen gebald, het betreft een apart speelveld, naast de nieuwbouw wat daar al jaren ligt bij / tussen de andere huizen en zelfs recent helemaal gemoderniseerd is om mogelijke ‘geluidsoverlast’ tegen te gaan. Dit alles is een aantal ‘nieuwe bewoners’ echter niet voldoende.

foto 1
Foto van het betreffende speelterrein aan de kant van de Westerstraat bebouwing.
Dit bestaat al meer dan 10 jaar zo. Klik of foto voor vergroting.

Onder het kopje ‘oplossing’ in de brief vermeldt de gemeente: ‘Om de ervaren last op dit moment te verminderen hebben wij besloten de basketbalopzet van de huidige doelen te verwijderen. Dit omdat het stuiteren van de bal met name veel herrie veroorzaakt.’!!!!!

Als, naar ikzelf denk, redelijk weldenkend burger ben ik totaal verbijsterd over de brief. Zowel qua timing als qua inhoud. Wat betreft de timing. In de zomer van 2008 gingen er al geruchten dat bewoners van ‘de nieuwbouw’ het speelveldje weg wilden hebben i.v.m. ‘geluidsoverlast’. Ik heb hierop telefonisch navraag gedaan bij de gemeente, afd. welzijn en er werd mij verzekerd dat hier geen sprake van kon zijn en dat er ook niets bekend was over ‘problemen’. Een jaar later valt vervolgens midden in de vakantieperiode deze brief op de deurmat, met in feite een heel ander bericht. Hetgeen overigens de indruk wekt van ‘de aanhoudende klager wint’.

Maar waarom deze brief en maatregel nu precies midden in de vakantieperiode? Wanneer juist kinderen meer willen en zullen buitenspelen als ze thuis zijn?

Natuurlijk wel een moment dat je het minste weerspraak kunt verwachten, want veel mensen zijn afwezig in verband met vakantie, zowel in het wijkje, inclusief jawel het schooltje aan hetzelfde plein, als op het gemeentehuis zelf natuurlijk.

Dan de genomen maatregel, ‘het verwijderen van de basketbalopzet van de huidige doelen. Dit omdat het stuiteren van de bal met name veel herrie veroorzaakt.’

Dit is natuurlijk volslagen ridicuul en een maatregel ‘voor de tribune’.

Aan de twee andere klachten, het schieten van de bal tegen het hekwerk bij het voetbal en het ‘gillen’ van de kinderen bij het spelen valt echter zo snel veel minder te doen. Gillen (voor gewone mensen: het gaat om het geluid van spelende kinderen) kun je de kinderen als overheid niet verbieden, voetballen kun je waarschijnlijk met enige inventiviteit wel verbieden maar zo’n voetbalverbod is wel lastig om te handhaven.

Dus haal je maar de baskets weg, omdat ‘het stuiteren van de bal met name veel herrie veroorzaakt.’

Gewoon krankjorum, het gevolg zal natuurlijk zijn dat men niet meer basketbalt (erg lastig namelijk zonder een basket) en dat men in plaats daarvan, nog meer, gaat voetballen. Dan komt de bal echter regelmatig tegen het hekwerk en dat geeft meer lawaai dan een stuiterende bal bij het basketbalspel.

Het is duidelijk waar de vervolgklachten over zullen gaan, inderdaad het lawaai van de kinderen tijdens het voetballen, de stuiterende voetbal, de voetbal tegen het hekwerk. Wat gaan we dan doen?

Ook verbieden neem ik aan! Een alternatief is er echter niet in de buurt en ze willen toch naar buiten. Maar daar is dan in dit wijkje niets, meer, te doen. De vervolgklacht die je dan weer op je vingers kunt uittellen is ‘overlast van jongeren die rondhangen’.

Het speelveldje met het bijhorende speelpleintje is in dit wijkje én de nabije omgeving de enige plaats voor jonge en iets oudere kinderen en jongeren om te spelen, te ballen enz. Het alternatief is om ze ‘de wal’ te laten opgaan. Als ouder zelf ben ik daar beslist geen voorstander van, om het mild uit te drukken. Om redenen variërend van hondenpoep, mogelijke ‘potloodventers’ tot het gevaar van het water rond de wallen (ook voor kinderen met een zwemdiploma) en al die andere dingen die je als ouders soms door het hoofd spoken.

Ik heb geen idee wat de betreffende bewoners van de nieuwbouw noch de medewerkers van de afdeling welzijn van de gemeente Gorinchem bezielt.

Wat ‘overlast’ is van lawaai weten we in deze wijk vrij goed. Jarenlang hebben we het lawaai van de bouwwerkzaamheden en het bouwverkeer mogen aanhoren. Eindelijk is dit aan het verdwijnen en horen we weer het geluid, of zoals sommigen het dus beschouwen ‘het lawaai’, van een gewone woonwijk met spelende, lachende, plezier makende en soms ook ruziemakende kinderen en dan gaan we daar over klagen!! En gaat de Gemeente Gorinchem maatregelen nemen om dat in te tomen!

Maar bedenk beste ‘nieuwe bewoners’ ook de ‘oude bewoners’ hebben ‘last’ van jullie aanwezigheid. De verkeersdruk in de Verlengde Pompstraat, de Westerstraat en omgeving is met jullie komst ook sterk toegenomen. En lang niet iedereen houdt er qua snelheid rekening mee zich op een woonerf te bevinden met veel (kleine) kinderen (naast anderen mag o.a. de chauffeur van de donkerblauwe Volvo stationwagen zich hier iets van aantrekken). Ook de parkeerdruk in de omliggende straten van de nieuwbouw is sterk toegenomen, want de nieuwe bewoners hebben meer auto’s dan ze op hun eigen, omheinde ‘enclave’ kunnen parkeren. En daardoor kunnen ‘oude inwoners’ nog veel lastiger dan voorheen hun auto parkeren met alle daar weer uit voortvloeiende irritatie.

Kortom de over het lawaai van spelende, of zoals zij zeggen, ‘gillende’ kinderen en dat van stuiterende ballen klagende ‘nieuwe bewoners’ moeten wellicht zelf eerst eens de hand in eigen boezem steken en zelf zorgen voor minder overlast i.p.v. te klagen over dit soort ‘hinder’. Dit geklaag en de daaruit voortvloeiende brief en maatregelen van de gemeente dreigt ‘de zaak op scherp te zetten’ tussen ‘nieuwe en oude bewoners’ van deze wijk. Wellicht dat burgemeester IJssels als nieuwe bewoner van deze wijk en ‘als burgemeester van alle Gorcummers’ in deze een bemiddelende rol kan spelen. Hij kan daar echter beter niet te lang mee wachten, de irritatie onder veel ‘oude bewoners’ is met de brief van de afdeling welzijn van de Gemeente Gorinchem en de pietluttige maatregel sterk opgelopen.

Aan de nieuwe bewoners, inclusief de klagende, zou ik willen zeggen ‘Welkom in een gewone, normale woonwijk’. Help die niet om zeep, maar lever een positieve bijdrage.

J.A. Krol
Verlengde Pomstraat 9
4201 GX Gorinchem

U bent hier