h

Woningen te huur voor senioren

28 mei 2009

Woningen te huur voor senioren

Ja, mensen het is echt waar. Ondanks het feit dat er zeer lange wachtlijsten zijn om een seniorenwoning te betrekken staan er al meerdere woningen zeer lang leeg en worden deze woningen soms aan niet "doelgroepleden" verhuurd

Want in de wijk Sparta / Athene / Olympia u weet wel de wijk waar tot enkele jaren het oude Gymnasium was gehuisvest, staan deze woningen leeg.En een andere woning aan Olympia is verhuurd aan een jongere die overlast geeft aan de buurt.
Wat is er dan aan de hand?

Deze ca. 40 seniorenwoningen staan sinds de jaren 50 op deze plaats. Nu is het plan om op de plaats van het voormalige Gymnasium en op de plaats van deze seniorenwoningen een complex appartementen voor 50+ te realiseren. Ca. 70 koopwoningen in de dure sector in plaats van 40 goedkopere (300 euro) woningen in de huursector.

De gemeenteraad praat in juni a.s. over dit bestemmingsplan.

Met de bewonerscommissie zijn een aantal afspraken gemaakt te weten:
- bewoners kunnen terug als zij dit willen na de bouw van het nieuwe complex naar een woning in dit complex. Hun huur wordt dan maximaal de oude huur + 10%. De huidige bewoners moeten dan wel 2x verhuizen. Van Sparta / Athene naar een tijdelijke woning en vandaar naar de nieuwe woning. De animo daarvoor is onder de veelal oudere bewoners niet erg groot. Velen zien 2x verhuizen niet meer zitten.
- bewoners krijgen de mogelijkheid om met urgentie een andere passende woning te huren. Daarnaast krijgen zij dan ook de verhuisvergoeding van ruim 5100 euro en verhuishulp etc...

Lege woningen

Het liefst zou een ieder willen blijven wonen op deze unieke plek in Gorinchem. Er zouden dan echter wel een aantal maatregelen moeten worden genomen. De woningen zouden (ingrijpend) moeten worden gerenoveerd. De laatste renovatie heeft plaatsgevonden in 1992. Daarnaast zouden de woningen niet meer worden verhuurd aan jongeren. De mensen die nu in de wijk wonen zijn veelal eind 70, 80 en zelfs 90 jaar. Deze kunnen niet wennen aan de leefwijze van jongeren. Momenteel hebben zij ook veel last van (laat ik het maar) drugstoerisme noemen.

Conclusie uit dit verhaal:
- men wil duidelijkheid na jaren wachten;
- hier wonen is ideaal;
- wijk mag niet verpauperen

De SP wil de bewoners bedanken voor hun eerlijke verhaal.

U bent hier