h

Weekbrief 18 van de fractie van 27 april t/m 3 mei

3 mei 2009

Weekbrief 18 van de fractie van 27 april t/m 3 mei

Daadkrachtig bestuur in Gorinchem?
Op 2 februari kwamen bij de gemeente 15 schriftelijke vragen binnen van de SP over het amateurkunstbeleid.
Het waren een groot aantal vragen mede door het verschijnen van een boek over deze materie van het ministerie van cultuur. De SP las daarin vele mogelijkheden voor aanscherpend beleid t.a.v. de amateurkunst. Hier vind u deze vragen Er is een bevestiging binnen gekomen van ontvangst en daarna is hierover niets meer vernomen van het college van B&W.

Navraag op het stadhuis leerde dat de betreffende ambtenaar snel na ontvangst reeds een antwoordvoorstel naar het college heeft gestuurd. Daar is schijnbaar niets mee gedaan. Normaal gesproken moeten vragen binnen 30 dagen zijn beantwoord. De fractie van de SP vond het belangrijke vragen en begrijpt niet waarom er, ogenschijnlijk, door het college tot nu toe niets mee is gedaan. Een vorm van daadkrachtig bestuur? De Gorcumse methode?

Op dezelfde dag zijn er, ook van de SP, schriftelijke vragen binnengekomen over financiële problemen van bewoners van zorgcentra. Deze problemen zijn voor sommige mensen redelijk ernstig. Hier deze vragen. Ook daar is, na drie maanden, nog niets van gehoord. Dat zou toch niet mogen kunnen. Eenzelfde vorm van daadkrachtig bestuur?

Enkele dagen eerder had de SP enkele vragen ingediend over overlast van hangjongeren in Oost. Meteen daarna stond een antwoord daarop in de krant. Dat wist de burgemeester niet zei hij in een raadsbijeenkomst. Pas op 12 maart werden er antwoorden toegestuurd. Hier vragen en antwoorden. Ruim te laat volgens de normen en antwoorden die niet uitblonken door inhoudelijkheid. Is dit respectvol omgaan met de raad?

Dit soort dingen gebeuren meer. We horen van burgers dat ze niets meer naar het college sturen omdat er toch niets mee wordt gedaan. Ik weet bijvoorbeeld dat op 3 december 2007 een brief met een uitgebreid voorstel naar het college is gestuurd voor het mogelijk gebruik van de Affuitloodsen. Nooit iets op gehoord. De Gorcumse methode?

Waarom wordt er op deze wijze met de burgers en gemeenteraadsleden omgegaan? Zou het alleen de oppositie zijn die zo wordt behandeld of geldt dat voor alle raadsleden? Waarom wordt daar dan nooit iets van gezegd?

In hetzelfde kader is in de begrotingsvergadering van december 2008 beloofd dat in het voorjaar zou worden ingegaan op een motie van de SP over de millenium doelen. De SP had gevraagd om daar het initiatief van een inwoonster van Gorinchem bij te betrekken. Anika van de Kevie is met haar stichting Inmenszo een fantastisch project in Peru gestart. Een project om straatkinderen een toekomst te geven t.a.v. scholing en werkervaring. Hier naar de site. Het stond in maart op de agenda. Dat is verplaatst naar april, toen naar mei. Nu wordt er in mei geen raadsvergadering gehouden (er zijn te weinig agendapunten) dus is het verschoven naar juni.
Een voorbeeld van daadkrachtig bestuur!
Zou er ooit worden uitgelegd hoe het allemaal komt en zullen er excuses worden aangeboden???

Ondertussen heb ik overleg gehad met de jongeren uit Oost. Het was een zeer constructief gesprek en 4 jongeren boden zich aan als vertegenwoordigers. Het jongerenplatform zal een advies schrijven aan het college nadat ze het hebben voorgelegd aan de jongeren. Dit zal binnenkort gebeuren. De jongeren willen graag meewerken en –denken. Zeer positief dus. Jammer dat ik van de gemeentelijke wijkvertegenwoordiger vernam dat binnen het stadhuis is afgesproken niets voor jongeren in Gorinchem te doen. Zou dat juist zijn? Wat betekent dat dan? Wie heeft dat afgesproken en wie heeft dat bedacht? Ik kan mij het niet herinneren dat dit in de gemeenteraad als beleidspunt is besproken.

Het is duidelijk het loopt niet zoals je zou verwachten van een bestuur dat zegt open, daadkrachtig en transparant te zijn.

Maak er desondanks een fijne week van. 12 Mei weer een raadsbijeenkomst.

Gerard Broekman

Gerard Broekman, gemeenteraadslid SP-afdeling Gorinchem

U bent hier