h

Gameon, techniekmanifestatie

12 mei 2009

Gameon, techniekmanifestatie

Op 23 en 24 juni zal er in de evenementenhal voor de tweede keer een techniekmanifestatie worden gehouden. De bedoeling is dat leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs en de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs kunnen ervaren wat techniek is. Er zijn veel mensen nodig in technische beroepen. Er kiezen te weinig jongeren voor zo’n beroep.

Het bureau Onderwijs & Arbeidsmarkt is initiatiefnemer van deze manifestatie. De gemeente Gorinchem is meteen erbij gekomen evenals de bedrijven Merford uit Gorinchem en Bakker uit Sliedrecht. Later ook nog enkele andere gemeenten en brancheorganisaties. Door deze manifestatie zullen jongeren op een zo vroeg mogelijke moment worden geconfronteerd met veel aspecten van werken in de techniek. Hierdoor hopen de initiatiefnemers dat de leerlingen meer gaan kiezen voor techniek. De leerlingen, maar ook de ouders, hebben vaak geen idee wat er te verwachten is binnen beroepen in de techniek. Er zijn veel foute beelden bij de mensen.

Er worden 6500 leerlingen verwacht op deze tweedaagse manifestatie. Daarnaast zijn in de avond van 23 juni ook de ouders zeer welkom om te komen kijken. Ze zullen zien dat ook het probleemoplossend denken binnen de techniek belangrijk is, wat voor veel mensen heel interessant kan zijn. Binnen 12 themapleinen zullen veel technische beroepen worden gepresenteerd en de kinderen kunnen naar hartenlust in kleine groepjes steeds 10 minuten aan het werk gaan. Daardoor zal de gehele route door de hal ongeveer 2,5 uur duren. Docenten en hostesses zullen de groepen begeleiden.

Tijdens de dagen zullen leerlingen van het Da Vinci College op veel terreinen medewerking verlenen. Zo hebben leerlingen van de opleiding Art en Design de website ontworpen, zullen leerlingen van de opleiding beveiliging ter plekke alles in de gaten houden, de leerlingen van de opleiding secretarieel zullen begeleidende diensten verrichten en van de opleiding welzijn zullen leerlingen als hostesses optreden om de bezoekers te begeleiden.

De bedoeling is dat er van het geleerde van deze manifestatie uit 2007 gebruik wordt gemaakt waardoor via de manifestatie van 2009 naar de volgende, in 2011, een verdieping kan ontstaan. Er zullen naar 2011 projecten worden gestart zodat in de tussenliggende twee jaar verder wordt gewerkt binnen de scholen en in de stages, ook voor docenten stages.
Bedrijven die nu nog niet meedoen zullen moeten worden geprikkeld om zich te realiseren dat ze in 2011 ook mee moeten doen.
De manifestatie zal namelijk om de twee jaar worden gehouden. Er wordt gehoopt dat deze manifestatie zal uitgroeien tot hét grootschalige evenement, om de twee jaar, van geheel midden Nederland. Het is voor alle partijen, gemeenten en bedrijfsleven belangrijk dat er veel aandacht naar techniek gaat.

U bent hier