h

Weekbrief 17 van de fractie over week 20 tm 26 april 2009

26 april 2009

Weekbrief 17 van de fractie over week 20 tm 26 april 2009

Een mooie zaterdag in de cursusbankjes.

Duivenoverlast in Duivendrecht, wietoverlast in Wietstradeel en de subsidie op de voedselbank moet worden stopgezet. Ik heb gisteren weer cursus gehad, en dit waren de onderwerpen waar drie mensen een betoog over moesten houden. In ieder geval pakkende titels.

Als je bij de SP op de verkiezingslijst wilt staan word je de mogelijkheid geboden om een cursus te volgen. In de cursus komen allerlei dingen aan bod waar je mee te maken krijgt in een gemeenteraad: debatteren, een betoog houden, wat is een motie en een amendement. Een beetje een jump-start zodat je straks niet in een keer in het diepe gegooid wordt.
Even in een gezellige omgeving met medebeginnelingen oefenen in debatteren is toch wat anders dan wanneer je ineens voor de leeuwen wordt gegooid voor oude rotten in het vak. En door de verschillende onderwerpen leer je om jouw standpunt te verdedigen, of die van de tegenstander(dat is al een heel stuk moeilijker) en onzinstandpunten. Dat laatste is het leukst. We hebben een paar keer geleden een debat gevoerd over het feit of tuinkabouters nu wel of niet vrij door de wereld mogen zwerven. Tegenstanders vonden het gevaarlijk, medestanders vonden dat iedereen het recht had om zich vrij te bewegen. Je kunt er in ieder geval leuke dingen bij bedenken.
Daarnaast wen je er aan om voor een hele groep met mensen je mening te verkondigen en het ook nog zo te formuleren dat mensen luisteren, in plaats van onderonsjes gaan houden. Tot zover de veilige oefensituatie, straks nog in het echt.
De drie mensen die het betoog gisteren moesten houden kregen een bedacht probleem en zij moesten daar op in gaan in onze verzonnen gemeenteraad. En dan moet je goed bedenken hoe je je verhaal logisch houdt, spannend en zo dat het blijft hangen bij mederaadsleden, het publiek of de pers. Nee, de eisen zijn niet mals. En dan vind ik dat ze het er gisteren goed vanaf brachten. Voor het eerst een verhaal schrijven en dan een kwinkslag erin, een goede quote voor de pers. Ik ben nog niet zover.
Als laatste nog een goed gesprek gehad met iemand uit de fractie van Den-Haag. Stomverbaasd was ze dat wij geen fractiekamer hebben, niet eens een kast! Dat toonde haar meteen wat perspectief, zij klaagden erover dat ze een nieuwe kast wilden, eentje (ze hebben een hele aparte kamer met kasten voor het archief) deed het niet meer zo goed. Ik vertelde dat wij al blij zouden zijn met alleen een kast ergens. Maar dan kan het stadhuis hier nog zo groot zijn, daar is geen ruimte voor.

Met vriendelijke groet,

Nanine van Dalen

Nanine van Dalen
fractie assistente SP fractie Gorinchem

U bent hier