h

Weekbrief 15 van de fractie van 6 t/m 12 april 2009

12 april 2009

Weekbrief 15 van de fractie van 6 t/m 12 april 2009

Op dit moment ben ik bezig met het lezen van “Ik lieg de Waarheid”, een verzameling beste ‘Kronkels’ van Simon Carmiggelt. “Ouwe Jan kende ik al lang voordat hij in het huis zat. Hij is een timmerman van negenenzeventig en hij heeft vroeger al die mooie welvaart bij elkaar helpen staken, in een tijd toen ze nog geen uitkeringen kregen en van vorstverlet nooit hadden gehoord.” Heerlijk die taal van Carmiggelt. Ik kan erg genieten van zijn beschrijvingen van simpele dingen. “Welvaart bij elkaar helpen staken…..”

Maar naar de realiteit van nu.
Dinsdag een raadsbijeenkomst. We zouden o.a. 5 presentaties krijgen. Normaal gesproken is de tijd dat toehoorders echt het e.e.a. goed in zich op kunnen nemen ongeveer 20 minuten. We moesten dus iets bovenmenselijks doen. Waarom moet dit toch gebeuren? Kan het niet wat meer worden verdeeld. De raad moet luisteren, daarna moet er worden gedebatteerd en een mening worden gevormd. Het debat wordt vaak niet gevoerd. Dat is op zich weer jammer want daardoor kunnen de verschillende partijen er niet achter komen wat de anderen voor mening hebben en zo zullen de voorstellen vaak niet op een juiste democratische wijze kunnen worden behandeld.
Er was één presentatie geschrapt en één presentatie werd met meer dan gewone belangstelling naar uitgekeken. Dat ging over de stedenbouwkundige uitgangspunten van de Lingewijk-Zuid. Er zouden 5 voorstellen worden gegeven voor de sloop/renovatie van dat gedeelte van de wijk. Er was extra aandacht door de eerdere briefwisseling naar de bewoners vanuit het stadhuis en Poort6. Er was gesuggereerd dat we na de presentatie nog enige voorstellen mochten geven. Heel bijzonder was dat twee voorstellen die door de wethouder werden gepresenteerd de avond daarvoor door de bewonersvertegenwoordiging waren ingebracht. Het college had dit keer dus echt geluisterd naar de bewoners. Hulde dit keer. Zou echt meer moeten gebeuren. Het stedenbouwkundige plan zal nu worden uitgewerkt en over enige maanden zal het ter beoordeling door de gemeenteraad worden behandeld.

Op woensdag was er een raadsconferentie in Fort Vuren. Het ging over de manier waarop de raadsvergaderingen, dus ook de raadsbijeenkomsten, verliepen. Dat had te maken met het stellen van kaders door de gemeenteraad en ik dacht ook aan de manier waarop het dualisme in Gorinchem werd beoefend. Dat laatste kwam niet aan de orde. De middag werd zeer goed geleid door Dirk van Raalte, die was ingehuurd. Hij had zich zeer goed ingelezen in de Gorcumse situatie. Er zijn verschillende goede dingen uit gekomen die zullen worden ingevoerd, als het kan zo spoedig mogelijk en zo niet dan bij het aantreden van de nieuwe gemeenteraad volgend jaar.
Uiteraard kwamen we in de discussies weer enkele zaken tegen die al eerder door de SP zijn ingebracht maar die het (daarom?) niet hebben gehaald. Nu werd het door anderen ingebracht en was het een zeer goed idee. Bijvoorbeeld voor raadsbijeenkomsten belanghebbende mensen uitnodigen waarvoor een item op de agenda staat. De SP gaat er maar van uit dat de zaken die we belangrijk vinden worden uitgevoerd. Dat het soms via via moet, is dan maar zo.

Zaterdagmiddag naar de opening van de tentoonstelling Celadon geweest in het Gorcums Museum. Het blijft maar één week dus u moet snel zijn om deze zeer interessante tentoonstelling te kunnen zien in het Gorcums Museum. Vooral vond ik bijzonder dat er vier potten stonden in opeenvolgende stadia van productie. Goed is te zien hoe de keramisten tot een eindproduct komen. Lees vooral ook de teksten bij de geëxposeerde stukken. Dat geeft een hoop duidelijkheid.
Als alles meezit zal rond september een pottenbakker uit Korea in de Kruitmagazijnen komen werken. Kunt u direct zien hoe het wordt gemaakt. Een initiatief van stichting Symposion.

Misschien zie ik je dinsdagavond in het MerewadeCollege bij de Bruggenbouwers. Het thema is "opvoeden, doen we met elkaar". De avond begint om 19.30 uur en er zal een clip worden getoond van Hafid Faik die hij heeft gemaakt om zo de jongeren in de Haarwijk te kunnen bereiken. Het belooft een interessante discussie te worden.

Geniet van komende week.

Gerard Broekman

Gerard Broekman, SP-gemeenteraadslid afdeling Gorinchem

U bent hier