h

Weekbrief 14 van de voorzitter over week 30 maart tm 5 april 2009

5 april 2009

Weekbrief 14 van de voorzitter over week 30 maart tm 5 april 2009

Hebt u wel eens van dualisme gehoord beste lezer? Ik niet voordat ik in de gemeenteraad van Gorinchem kwam, maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen. Gorinchem is een duale gemeente, Gorinchem is zó gedualiseerd dat er zelfs af en toe gemeenteraden uit andere plaatsen komen kijken hoe dat er nu uit ziet en toch wordt het zoals we in de raadsvergadering van maart kunnen zien nog verkeerd begrepen door sommige raadsleden.

Bij dualisering gaan we er van uit dat de domeinen en de taken van gemeenteraad en college gescheiden zijn, ook werken we dan niet meer met commissies, maar daar kom ik later op terug. Als de oppositie dan de wethouder een gele kaart geeft in de vorm van een motie van afkeuring (want dat is een gele kaart en niet zoals de coalitie dat wenste te beschouwen een rode kaart) en de fractievoorzitter van de PvdA, dezelfde partij als de wethouder in kwestie, noemt dat een partijtje rollebollen met de PvdA dan heeft hij het niet begrepen.

De wethouder heeft een andere taak en verantwoordelijkheden als raadsleden en is op die taken en verantwoordelijkheden aan te spreken, althans dat vinden wij. Gezien de commotie die dit veroorzaakte zou je niet denken dat dit ooit voorkomt in deze gemeente en misschien is dit ook wel zo, het college kan meestal weinig verkeerd doen in de ogen van de coalitie. En dat terwijl dat nu juist wel een mogelijkheid is in het dualisme, ook de coalitie kan zijn wethouders aanspreken als zij vinden dat iets in hun ogen (als raadsleden dus) niet goed is gegaan maar misschien vinden zij dat er nooit iets fout gaat . . .
Nee ik denk dat het echte dualisme nog ver te zoeken is in Gorinchem.

Wel heeft men veel afgeschaft wat nu juist wel nuttig was in het 'oude' systeem van het monisme. Commissies bijvoorbeeld.
Nee wacht nu ben ik te snel, er is nog één commissie overgebleven: de commissie dualisering, bestaande uit de fractievoorzitters, de burgemeester (als voorzitter van de raad) de locoburgemeester, de griffier en de gemeente secretaris, maar ondanks dat daar van alles besproken wordt hebben we het daar nu juist niet over dualisme.
Terug naar de 'oude' commissies, jammer dat die er niet meer zijn, hierin werd gesproken door de specialisten uit de fracties, de betrokken ambtenaren over allerlei onderwerpen, wonen bijvoorbeeld. Een enorm voordeel was dat burgers daar gewoon ook bij konden gaan zitten en af en toe ook nog een inbreng konden hebben.
Dat is nog eens wat anders dan de mogelijkheid om te komen inspreken op een raadsbijeenkomst en dan alleen nog over iets wat op de agenda staat en zonder de mogelijkheid om in discussie te gaan.
De mogelijkheid voor de Gorinchemmer om zich te bemoeien met wat er in zijn of haar stad aan het gebeuren is is maar beperkt. Ik kan me ook alles voorstellen bij de mensen die met een elkaar een groep (een belangengroep of actiegroep) vormen om te proberen om op die manier een voet tussen de deur te krijgen. Ondanks dat er mooi beleid ligt in Gorinchem op het gebied van inspraak zien we er maar heel weinig van terug.
Het zal de taak van de SP samen met de andere oppositiepartijen zijn om te zorgen dat betrokken bewoners van Gorinchem niet alleen iets mogen zeggen maar ook gehoord worden!

met vriendelijke groet,
Eva Dansen

Eva Dansen
fractievoorzitter

U bent hier