h

Volgspot: de moeite waard!

23 april 2009

Volgspot: de moeite waard!

Op 3 en 17 mei aanstaande zal via radio 2 bij de NCRV vanaf 23.00 uur het programma Volgspot te horen zijn vanuit theater Peeriscoop. Gisteren 22 april zijn de opnames gemaakt. Het was een feest om bij aanwezig te zijn. Hoewel de zaal nog niet voor de helft vol zat, was de sfeer optimaal. Hoe komt het toch dat vaak zo weinig mensen de weg naar het theater, in het bijzonder Peeriscoop, kunnen vinden? De voorstellingen zijn vaak van een erg hoog niveau.

Er waren voor de opname van het radioprogramma vooraf wat verschuivingen in het programma. Jeroen van Merwijk werd vervangen door Yora Rienstra. Deze opkomende cabaretière heeft vorige maand de Wim Sonneveldprijs gewonnen. Ik was blij dat ik haar heb gehoord. Mooie stem en verrassende teksten. Jeroen van Merwijk had ik dinsdagavond al gehoord en gezien, ook een heel goede voorstelling, maar het is leuk om nieuwe gezichten te zien, zeker als ze goed zijn.
Een andere verrassing was de Vlaamse MIRA. Ook een heel mooie stem en erg goede teksten. Zij is in Nederland nog niet zo bekend maar ze werkt hard aan een doorbraak. Fred Delfgaauw heeft aangeboden dat ze in de Peeriscoop mag komen spelen. Dat zal waarschijnlijk in het seizoen 2010-2011 pas kunnen. Fred bedacht dat de beide dames op één avond zouden kunnen komen. De één voor de pauze de ander na de pauze. Als het zover is dan wil ik iedereen aanraden aanwezig te zijn. Uitzonderlijke klasse.
Er waren nog twee andere groepen gisterenavond. De band Zijlstra van Jeroen Zijlstra en Fernando & Antonio Lameirinhas. Twee heel bijzondere Portugese muzikanten die al een tijdje in Nederland optreden. Jeroen Zijlstra zong ‘zacht en wild’, zoals hij het zelf noemde. Ik vond af en toe de band wat te hard. Fernando & Antonio Lameirinhas speelden gitaar en basgitaar op specifieke Potugese wijze. Heel poëtisch en mooi.
Het geheel werd met interviews onderbroken waardoor de mens achter de artiesten ook aan bod kwam.
In elk geval is het de moeite waard om 3 en 17 mei aan de radio gekluisterd te zitten en deze artiesten te horen. Gorinchem wordt weer op een goede, positieve manier in Nederland neergezet.

Gerard Broekman

U bent hier