h

Nu even niet.

24 april 2009

Nu even niet.

Nu even niet was het antwoord van de voltallige coalitie op het onderzoek naar de herverzekering van de zorg voor minima. Een onderwerp dat tijdens de gemeenteraadsvergadering van 23 april aan de orde was.

In november / december 2008 nam de voltallige gemeenteraad een motie aan van de PvdA waarin aan het college werd verzocht om een onderzoek om de minima te ondersteunen voor wat betreft de eigen bijdrage in de zorgverzekering. Door de SP werd hier al eerder op deze site aandacht aan gegeven.
Het onderzoek van het college leverde als antwoord op dat het allemaal wel mogelijk zou zijn, maar dat de kosten om het te verzekeren bijna even hoog zouden uitvallen als het verzekerde bedrag. Dus het herverzekeren zoals ze dat in Rotterdam uitvoeren zou geen zin hebben. Daarnaast zou het lastig zijn, veel werk met zich mee brengen, en het zou de gemeente als betaler van de premie geld kosten. Van ca.80.000 in 2009 tot 200.000 in 2012.
Dit geld zou uit " het overschot" (de zogenaamde vrije ruimte) komen. Hier is dus geld voor.

De coalitie ( PvdA, VVD, CU/SGP en Stadsbelang* ) vond het jammer dat dit allemaal niet kon en zei letterlijk " nu even niet" maar wellicht in de nabije toekomst wel. Wanneer die nabije toekomst is ?? Want " de komende bezuinigingen zijn al moeilijk genoeg". Door de oppositie werd dan ook direct de conclusie getrokken dat de minima in Gorinchem in feite dus als eerste de gevolgen van de kredietcrisis moeten opvangen. Naar de mening van de samenwerkende oppositiepartijen (door de PvdA SOP genoemd) een conclusie die niet past in een sociaal Gorinchem.

De oppositie had een motie voorbereid om voor 2009 incidenteel een pot te vormen met daarin de 80.000 euro voor deze groep mensen en af te wachten hoe de crisis zich ontwikkeld en dan dit bedrag te bestemmen voor deze groep. Dit kon niet op goedkeuring van de coalitie rekenen. Een coalitie die naar de mening van de SP een vorm van politiek bedrijft die wij niet voor onze rekening zouden willen en durven nemen.

* Stadsbelang had op het formulier van de motie de eerdere aanduiding Leefbaar Gorinchem doorgestreept. Men wil schijnbaar niet meer geassocieerd worden met Leefbaar, dus zullen we voortaan SB schrijven, is ook veel gemakkelijker.

U bent hier