h

Communicatie is belangrijk

15 april 2009

Communicatie is belangrijk

Opvoeden doen we met elkaar: ouders, familie, school, vrienden, buurt, politie, vereniging, wijkbeheer, Arkelstad, etc. Wel ieder op een andere manier. De Bruggenbouwers waren 14 april weer bij elkaar. Het werd een goede avond met een mooie discussie vanuit verschillende hoeken. Zeer inspirerend.Er waren weer 35 personen en weer waren er nieuwe gezichten. Dat is goed.

De avond begon al meteen goed door de inleiding van Philip Lommers, locatiemanager van het Merewade College. Hij gooide meteen al een case in de groep over drugsgebruik van schoolkinderen. Wat moet de school doen als de ouders aangeven dat kinderen maar moeten leren van hun fouten. Ook als het leren daar onder lijdt?
Onderwijs is meer dan kennisoverdracht. De lijn tussen onderwijs en ouders is een hele dunne. Het Merewade College probeert hiervoor activiteiten op te zetten voor ouders, zoals thema ouderavonden, lesaanbod en de cursus ‘problemen in huis’.
Na ouders en school is er voor een kind nog een vierde figuur. Dat kan een vriend zijn, een familielid, etc.
Binnen de opvoeding zijn drie zaken belangrijk: De dunne lijn naar school, de rolverdeling en rolverwarring.
Zoals hier in het begin geschreven zijn er verschillende relatiemogelijkheden voor een kind. Doordat de maatschappij is geïndividualiseerd kunnen de mensen elkaar niet meer horen of zien. Communicatie is daarom ten alle tijden belangrijk.
De individualisering heeft ook gezorgd dat veel mensen alles op het bordje van een ander leggen. Je zult echter zoveel mogelijk zelf, door communicatie, de problemen oplossen en pas als het niet anders kan de politie bellen.
Jongeren zijn altijd aanspreekbaar als je dat met respect doet. Daar zijn ze gevoelig voor. Onderzoek heeft uitgewezen dat de hersenen van jongeren van op hun 25ste zijn volgroeid. Het is dus voor pubers niet mogelijk alles te verwerken en te begrijpen. (Zie het boekje ‘Het puberende brein’).
Aan de orde kwam de vraag of vrouwen in verwachting een verplichte opvoedcursus zouden moeten volgen. Wanneer dat zou gebeuren zou het een algemene cursus moeten zijn. Zo’n cursus wordt al via het consultatiebureau aangeboden. Het moet dan wel een cursus zijn voor vaders en moeders. Het is misschien goed om zo’n cursus altijd standaard aan te bieden.
Ook organisaties zouden meer met elkaar moeten communiceren. Er zijn teveel eilandjes. Maak er één groot land van. Dan kan er veel meer worden bereikt. Het zou ook niet zo moeten zijn dat als een organisatie, bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon van een school, een signaal aan de jeugdzorg doorgeeft dat er dan wordt gezegd. U kunt ons niet aanspreken want dat mogen en kunnen alleen ouders doen!! Er zou dan wel een regiefunctie moeten zijn zodat er ook echt samen kan worden gewerkt.

Kees van Willigen, de weer ouderwets goede discussieleider, had een lijst gemaakt van eigen opvoedingsdoelen. (Zie hier de lijst) Gevraagd werd 5 belangrijkste doelen voor jezelf aan te geven. Het bleek dat de van oorsprong ‘Nederlandse’ aanwezigen veel doelen aanwezen die vanuit zichzelf gedacht zijn, vanuit het ik. Komt door het individualisme. De niet van oorsprong Nederlanders hadden meer aandacht voor respect voor ouders, gelovig zijn en eerlijk zijn.
Bij deze groep Nederlanders speelt ook meer het schaamtegevoel en het schuldgevoel.
Als jongeren worden aangesproken via hun schaamtegevoel is er niets te bereiken. Als ze worden aangesproken via hun schuldgevoel komt er wel antwoord.

De zanger/winkelier Hafid Faik uit Gorinchem was aanwezig om één van zijn clips te laten zien. Jammer dat het geluid de kwaliteit niet had om het liedje goed te horen. Het is zijn wijze om de jongeren in de Haarwijk te benaderen en te wijzen op hun manier van doen. In het debat liet hij zeer goede ideeën horen.
Daarna liet Kees van Willigen nog een filmpje zien van een voetbalwedstrijd tussen Feijenoord en Ajax. De elftallen van f’jes werden geleid door Van Gaal en van Hanegem, Heel duidelijk werd de manier van benadering. Van Gaal was de technisch trainer en van Hanegem was meer de mens die het niet schuwde om een snottebel bij een jochie weg te halen.

Na de sluiting van de discussie werd er nog een tijd door veel aanwezigen nagepraat en genetwerkt. Het was weer goed geweest.

Gerard Broekman

U bent hier