h

Natuur rond Gorinchem

22 maart 2009

Natuur rond Gorinchem

Wat ben je toch bevoorrecht als je in Gorinchem woont. Niet alleen de mooie stad maar ook de omgeving. Je hoeft niet ver te gaan om de mooiste plekjes van Nederland te ervaren. Ik wil u graag wijzen op, naar mijn idee, het mooiste polderlandschap van Nederland hier in de Vijfheerenlanden. Vijftien kilometer met de fiets naar Meerkerk, dan vijftien kilometer wandelen en weer vijftien kilometer op de fiets terug. U heeft dan fantastische natuur gezien.

foto 1

Ik was er zaterdag 21 maart. Ik denk tot nu toe dit jaar de mooiste dag. Vanuit Meerkerk, waar ik mijn fiets had neergezet voor café/restaurant De Gouden Leeuw, heb de sprinkhaanzangerroute gelopen. Deze route is te vinden op verschillende manieren dus via google is het uw keuze.
Vooral het stuk door de voormalige boomgaard De Kikker is bijzonder mooi. Daar in de buurt zie je vanaf half april ook de broedende purperreiger. Nu, eind maart, zie je veel verschillende ganzen en eenden.
Bijna bij het einde van de route kom je langs de wipwatermolen met de naam Vlietmolen. De enige nog intacte molen in het Zouweboezemgebied. Naast de molen staan enkele Nederlandse Landgeiten in een weidje. Een geiten ras wat vrijwel uitgestorven is maar waar men nu weer mee bezig is om ze te fokken. Bijzondere geiten met getorste horens en behoorlijk lange sikken.
Deze route is volgens mij de bijzonderste polderroute van Nederland. Ga kijken om te zien of u het er mee eens bent.

Gerard Broekman

hieronder nog enkele foto's:

foto 1 foto 1 foto 1 foto 1 foto 1

U bent hier