h

Jeugdtheaterhuis

14 maart 2009

Jeugdtheaterhuis

Het Jeugdtheaterhuis treedt op. De gemeente Gorinchem subsidieert het Jeugdtheaterhuis uit Gouda reeds enige jaren. Vroeger was het Hofpleintheaterschool, de concurrent, wat hier in Gorinchem toneelles gaf aan de jeugd. Van de week viel mij op, door een stukje in het AD, dat het jeugdtheater Hofplein op dezelfde dagen opvoeringen houdt in de Willem te Papendrecht. Dat vond ik jammer want ik kon niet naar beide om eens te kijken.

De gemeenteraadsleden waren uitgenodigd om een voorstelling in het Merewade College in Wijdschild te komen bijwonen. Daar ben ik met plezier op in gegaan. Ik heb er geen spijt van gehad. Er werden twee stukken gespeeld door twee verschillende groepen cursisten.
Het eerste stuk was Zip en daarin werden steeds twee koppels verwisseld binnen verschillende situaties. Dit was de jongste groep en, hoewel zij goed speelden zag je wel dat er nog het e.e.a. moest worden geleerd. Bijvoorbeeld een karakter spelen buiten jezelf is duidelijk heel moeilijk. Op deze leeftijd spelen ze nog steeds zichzelf en dat is natuurlijk ook heel aardig om te zien.
Het tweede stuk, uit Stuk, werd gespeeld door een oudere groep van vijf cursisten en dat was meteen te zien. Zeer goed spel en goede inlevingsvermogen in de karakters, hoewel die in dit stuk erg dicht bij hunzelf lagen.

Het was mij reeds bekend, mijn oudste dochter speelde vroeger bij het Hofpleintheater, dat het erg goed is voor mensen om toneel te leren spelen. Zeker op jonge leeftijd krijg je veel zelfvertrouwen en vaak ook een goede houding. Bij deze voorstellingen was dat weer erg duidelijk. De durf om voor een publiek te spelen is vaak al een hele overwinning. Het zag er allemaal erg goed uit.
Ook het theater van het Merewade College is een prima plaats om dit soort voorstellingen te houden. Ik heb ooit met de docent drama van het Merwade College gesproken en het is vooral ook door haar gedrevenheid dat dit theater zo’n prima plaats heeft gekregen.

Het is weer meer duidelijk geworden waarom het nodig is dat de gemeente dit soort activiteiten subsidieert. Nu nog zien dat er meer kinderen de mogelijkheid krijgen om er gebruik van te maken.
Het is dan ook belangrijk dat gemeentebestuurders regelmatig hun gezicht laten zien, ook bij dit soort activiteiten.
Overigens is het voor iedereen goed om dit soort voorstelling te zien. Dat wisten al veel mensen want de voorstellingen waren uitverkocht.

Gerard Broekman, SP-raadslid afdeling Gorinchem

U bent hier