h

De 4e verdieping

29 maart 2009

De 4e verdieping

Alweer driekwart jaar is er in het Gorcums museum een project aan de gang met als titel De 4e Verdieping. Door in de lift op het knopje 4 te drukken hoort u de opzet van het project. Het is een kunstproject van de kunstenaars Jack van Mildert en Joke van Kerkwijk met medewerking van conservator moderne kunst Piet Augustijn. Er is door vier kunstenaars een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van een icoon van Gorinchem.
Op vrijdag 27 maart 2009 werd het onderzoek van De 4e Verdieping weer een niveau hoger getild.

Filosoof en politicoloog Dr. Marius de Geus nam de verhouding tussen kunst en economie kritisch onder de loep. Helaas deed hij dat maar vanuit een heel beperkte visie. Alleen had hij de binnenstad bekeken en dan alleen het beeld van de winkels. Zijn conclusie was dat alle binnensteden hetzelfde er uit zagen en dat zou wat moeten veranderen. Dat is op zich natuurlijk helemaal geen opzienbarende conclusie, maar hij sprak de aanwezige wethouder cultuur Jack Oostrum er op aan dat er een beleid zou moeten worden bedacht met een flinke zak geld om de detaillisten te helpen hun gevels weer zoveel mogelijk in de oude staat terug te brengen waardoor het straatbeeld weer beter werd. Hij zag daarvoor de inbreng van kunstenaars als belangrijke voorwaarde omdat die op een andere manier er naar kunnen kijken. Hoe dat dan verder met die kunstenaars moest werd mij niet duidelijk.
Daarna presenteerden de kunstenaars Anno Dijkstra, Martina Florians, Hieke Pars en Rob Sweere hun schetsvoorstellen. Anno Dijkstra kwam met een verhaal over het vullen van vensterbanken met beelden. Hij had 4 beelden gemaakt wat te maken had met de wereldgeschiedenis. Wat daar Gorcums aan was ontschoot mij volledig.
Martina Florians had bedacht dat zoveel mogelijk Gorcummers uit de binnenstad zich zouden moeten aanmelden als verhalenvertellers. Zij zouden hun verhalen over Gorinchem moeten vertellen aan voorbijgangers die aan zouden bellen om het verhaal te horen. Klonk wat mij betreft al wat beter. Hieke Pars was in Gorinchem gaan lopen, luisteren en kijken en was tegen het Gorcums volkslied aangelopen. Zij heeft drie verschillende uitvoeringen van het volkslied gemaakt en dat wil zij gaan verkopen op cd. Een CD gaat € 4,00 kosten. De vraag is of zoveel mogelijk Gorcummers CD willen verkopen zodat ze er veel kan laten maken.

Klik op foto voor vergroting.
Volkslied Gorinchem

Rob Sweere maakt over de gehele wereld foto’s waar zoveel mogelijk mensen op staan. Zijn idee is om in Korea een foto te gaan maken in de stad van Hendrik Hamel. Daar moeten zoveel mogelijk mensen, op de grond liggend, naar de hemel gaan kijken, waar hij dan een foto van gaat maken. Dan zal hij op 13 juni in Gorinchem een foto maken van zoveel mogelijk mensen liggend op de grond in de Gasthuisstraat. Deze twee foto’s zullen op grote doeken ergens worden opgehangen. Er is ook een idee om de foto’s op papieren boodschappentassen te drukken. Hij gaat in elk geval a.s. een week mee met een handelsmissie van Gorinchem naar Korea.

Ook stelde Roy Grünewald een idee van hem voor als icoon voor Gorinchem.
Hij denkt aan het plaatsen van een vuurtoren op de Punt. Dat is belangrijk want vroeger werd er al gedacht dat Gorinchem aan de zee lag en met de opwarming van de aarde kan het zo maar gebeuren dat Gorinchem echt aan de zee komt te liggen. Fijn als er dan al een vuurtoren staat. Hij heeft met dit idee concurrentie van Bernhard Siera die op de Punt een grote metalen stoof met daarop een vispan met Zalm wil maken. Een idee welke hij de vorige avond van de 4e verdieping presenteerde. Wat gaat het worden?

De avond werd afgesloten door stadsdichter Ro van Doesburg. Ook hij liet een icoon zien, maar dat was veel universeler. De letter I met daarin uitgeponst de worden YOU. Van de uitgeponste lettertjes kan je een poppetje maken.
Het is erg laat geworden, maar alles bij elkaar was het erg interessant om met elkaar te praten over de identiteit van Gorinchem in relatie met een mogelijke icoon. Er waren in elk geval ongeveer 80 mensen op deze avond afgekomen. Zaterdag 13 juni zullen de ideeën worden gepresenteerd aan alle burgers.

Gerard Broekman, SP-raadslid afdeling Gorinchem

U bent hier