h

COG spart met politiek

31 maart 2009

COG spart met politiek

Maandag 30 maart was de politiek uitgenodigd om met het COG (Cultureel Overleg Gorinchem) in het Pand te komen discussiëren over het cultuurbeleid van Gorinchem. Dit met het oog op de te schrijven verkiezingsprogramma’s voor de a.s. gemeenteraadsverkiezingen.
Het werd een interessante avond waar wel wat meer raadsleden bij hadden kunnen zijn. Gelukkig waren er ook mensen bij vanuit de achterban van politieke partijen.

Het COG had een discussieleider uit Leerdam uitgenodigd om de discussie te leiden. Hij legde verschillende stellingen voor. Na een stelling te hebben uitgesproken konden de aanwezigen naar twee kanten gaan. Als je voor de stelling was aan de ene kant, tegen de stelling aan de andere kant. Als je geen mening had kon je midden in de zaal blijven. Daarna werden de deelnemers gevraagd waarom ze aan de kant zaten waar ze zaten.
Er kwamen enkele aardige stellingen voorbij waar leuke discussies door ontstonden.
Bijvoorbeeld: De cultuur in Gorinchem is goed bereikbaar voor alle bevolkingsgroepen of Gorinchem moet als stad een middelpunt zijn in de regio ten aanzien van cultuur.
Het was wat moeilijk in het begin omdat niet iedereen de juiste omschrijving had van het woord cultuur en ook werd het woord elitair op verschillende manieren uitgelegd.
Aan het eind van de avond was de conclusie dat deze bijeenkomsten meer zouden moeten plaatsvinden omdat de politiek over het algemeen niet echt op de hoogte is wat er in Gorinchem op cultureel gebied speelt. Bijvoorbeeld eens per jaar. Gorinchem is echter wel een stad met een goed cultuurklimaat. Er gebeurt veel. Ook aan het onderwijs wordt aandacht besteed, bijvoorbeeld voor het VMBO, maar dat zou nog wel wat meer kunnen zijn op financieel vlak.
Over het algemeen werd wel aangegeven dat kunst en cultuur essentieel is voor een samenleving en dat cultuur de plaatselijke fanfare, maar ook de Mattheus passion is. Alle aanwezige politieke partijen gaven aan dat cultuur een duidelijke plaats in het verkiezingsprogramma zou krijgen.

Gerard Broekman, SP-raadslid afdeling Gorinchem

U bent hier