h

Weekbrief 5 van de fractie van 26 januari t/m 1 februari 2009

1 februari 2009

Weekbrief 5 van de fractie van 26 januari t/m 1 februari 2009

Deze week stond in de kranten dat er bij veel gemeenten problemen zijn voor het verkrijgen van nieuwe raadsleden bij de volgende verkiezingen voor de gemeenteraden. Deze zijn in maart 2010 en er wordt nu al vol naar toe gewerkt. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat zelfs cursussen aanbieden voor mensen die raadslid willen worden. Ze kunnen daarna een partij zoeken.

In de Gorcumse courant stond hier ook een artikel over in en daarin stond dat ook Stadsbelang al bezig is met de lijst. Dat verbaasde mij erg omdat niet zo lang geleden in de wandelgangen werd gezegd dat Stadsbelang zou ophouden te bestaan. Ben benieuwd hoe ze verder zullen gaan.

Voor de SP werkt het op een andere manier. Men moet al een tijdje lid zijn en mee hebben gelopen in bestuur of fractie om kandidaat te kunnen worden. Op dit moment zijn reeds vier mensen op de cursus die de SP voor kandidaat raadsleden geeft en er staat nog 1 te trappelen om ook een cursus te mogen volgen. Misschien komen er nog wel meer leden met deze vraag.

Ik zal in elk geval bij de volgende verkiezingen niet meer op de lijst voorkomen. Ik had intern al bij het begin aangegeven dat ik maar 1 periode in de raad wilde gaan. Het is nu gebleken dat dat meer dan goed voor mij is. Het is nog duidelijker geworden dat ik geen politicus ben en zal worden. Eindeloos gepraat en maar zien wat er ooit van terecht zal komen ligt mij helemaal niet. Zeker in het zgn. duale stelsel en dan het Gorcumse model daarvan. Ik zal deze periode afmaken omdat ik het naar de vele kiezers niet kan maken eerder te stoppen. Er waren zelfs veel mensen die normaal zelfs op de VVD stemmen, maar nu hun stem aan mij hadden gegeven. Dat geeft een grote verantwoordelijkheid.
Maar ik ben een doener en wil wel praten maar dan moet het meteen ergens naar leiden. Zo ben ik binnen Gorinchem op verschillende manieren bezig o.a. bij de stichting Symposion. Er wordt nu al hard gewerkt om het Symposion voor 2015 vorm te kunnen geven.
Een van de dingen daarvoor zijn de activiteiten in de Kruitmagazijnen aan de Dalemwal. Zaterdag j.l. was de laatste dag ven een tentoonstelling van werk van een kunstenaarsechtpaar uit Alblasserdam. In de loop van februari/begin maart zal er een kunstenares gaan werken. Een Kruitmagazijn zal dan dienst gaan doen als gastatelier en het andere zal werk laten zien van deze kunstenares. Zij zal een kunstwerk van kunststof gaan maken voor Attema. Tijdens haar werkzaamheden mag iedereen naar binnen om een praatje met haar te maken over haar werk, etc. Het is de bedoeling dat daardoor de inwoners van Gorinchem meer gaan begrijpen wat een kunstenaar doet en hoe die denkt. Daarna zal er weer een tentoonstelling komen.
Verder ben ik met nog meer dingen bezig waar u zeker nog over zult lezen/horen.

Woensdagochtend was er, zoals elke woensdagochtend, een seniorensoos in het sportcafé van de Oosterbliek. Dit keer was de wijkagent aanwezig om vragen te beantwoorden. Er waren vragen over de overlast van de 'hangjongeren' achter de winkel van 'Plus Jan Strek'. De politie vindt het heel jammer dat ze in het kader van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) daar niets aan kunnen doen. Ik heb daarop meteen enkele schriftelijke vragen over dit probleem aan het college gesteld. We wachten rustig de beantwoording af.

Donderdag was de vreemdste raadsvergadering die ik tot nu toe heb meegemaakt. Er waren nogal veel jongeren van scholen aanwezig om het bij te wonen. Goed idee van de leerkrachten! Ze hebben waar voor hun 'geld' gehad.
Na een raadsbijeenkomst met vragen vanuit de raadsleden, o.a. over het gedrag van jongeren in de Haarwijk, volgende meteen een raadsvergadering en daarna twee besloten vergaderingen. Ik denk dat dit een unieke gebeurtenis is geweest. Uiteindelijk waren we ongeveer om 22.30 uur klaar.

Jack Oostrum, wethouder o.a. voor cultuur, onthulde vrijdagmiddag een plaquette aan de gevel van kunstcentrum TOON aan de Boerenstraat. Deze plaquette geeft aan dat TOON is gecertificeerd. Dat betekent dat er wordt gewerkt op een hoog niveau. Er is een onderzoek aan vooraf gegaan en daaruit kwam naar voren dat TOON zo goed is dat het onderzoeksbureau aan de branchevereniging Kunstconnectie, voor kunsteducatie en beoefening, heeft geadviseerd om TOON tot landelijk voorbeeld te stellen. Het is natuurlijk fantastisch dat dit wordt geadviseerd en het moet het gemeentebestuur toch de motivatie geven om minstens snel het gebouw te renoveren zodat ook beeldend op een juiste en goed wijze de cursussen kan werken. Jammer dat ik de enige gemeenteraadslid van Gorinchem was die er bij aanwezig is geweest.
Ik heb kortgeleden een serie vragen aan het college gesteld over de amateuristische kunstbeoefening t.a.v. TOON en binnen de brede scholen. Het rijk heeft enkele heel interessante dingen bedacht die voor Gorinchem ook goed zouden zijn. Ben heel erg benieuwd wat de antwoorden zullen worden. Hier nieuws van Gorinchem presenteert over TOON.

Een heel fijne week toegewenst

Gerard Broekman

Gerard Broekman, SP-raadslid afdeling Gorinchem

U bent hier