h

Vragen in Provinciale Staten

24 februari 2009

Vragen in Provinciale Staten

Tijdens de zg. kiellegging van de nieuwe watertaxi enkele weken geleden vertelde de burgemeester dat de provincie Zuid-Holland steeds niet thuis geeft als er subsidie wordt gevraagd voor de veerboten. SP-afdeling Gorinchem heeft daarom de fractie in Provinciale Staten gevraagd om daar wat aan proberen te doen. Er zijn nu vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. Hieronder het verhaal en de vragen.

Vragen Provinciale Staten in het kader van artikel 53 van het reglement van orde.

Onderwerp: Subsidie veer Gorinchem

Toelichting:
De veerdienst tussen Gorinchem en Werkendam krijgt binnenkort uitbreiding met een nieuwe veerboot, de Gorinchem X. Voor deze nieuwe boot is er gevraagd om financiële ondersteuning van de Provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. Noord-Brabant en Gelderland hebben daar al snel gehoor aan gegeven en subsidie verleend, ieder voor 2 ton. De Provincie Zuid-Holland heeft nog geen officiële reactie gegeven. Deze veerdienst zet rond de 400.000 reizigers per jaar over, een groot deel van deze reizigers zou zonder deze veerdienst met de auto reizen. Dit veer draagt er aan bij dat er minder autobewegingen op onder andere de A27 zijn. Minder auto bewegingen houd in dat er minder uitstoot door auto`s in de regio is.

De subsidie aanvraag is op 10 juli 2007 ingediend. Dat is inmiddels bijna 2 jaar geleden. Tot onze verbazing heeft de gemeente nog geen officiële reactie van de Provincie Zuid-Holland ontvangen. Inmiddels is de Gorinchem X al bijna af. De gemeente Gorinchem heeft al meerdere malen in overleg met de Provincie Zuid-Holland aangegeven dat dit veer van groot belang is voor de gemeente, van groot vervoersbelang voor de drie provincies.

Dit veer heeft niet alleen een functie voor het regionale personenvervoer, maar het is tevens een blusboot met regionale functie voor de veiligheid op het water.

Vragen:

1) Zijn Gedeputeerde Staten het eens met de bovengestelde overwegingen op het gebied van vervoer en regionale veiligheid? Zo ja, waarom krijgt het veer op dit moment nog geen financiële bijdrage voor de bouw van de Gorinchem X? Zo nee, waarom niet?
2) De Burgemeester van Gorinchem heeft in het algemeen dagblad van 10-2-09, aangegeven dan Zuid-Holland nog niet aan het verzoek heeft voldaan omdat het veer geen openbaar vervoer is, met als reden dat dit veer niet snel genoeg is en dus geen volwaardig alternatief zou zijn. Klopt de overweging die de Burgemeester heeft omschreven ook werkelijk, is dat de overweging die de Provincie Zuid-Holland gebruikt? Zo nee, wat zijn de overwegingen dan geweest om tot nu toe niet aan dit verzoek te voldoen?
3) Wat zijn de overwegingen van Noord-Brabant en Gelderland om wel subsidie te verlenen aan dit veer, zijn deze overwegingen ook relevant voor Zuid-Holland?
4) Zijn Gedeputeerde Staten bereid om een financiële bijdrage te leveren aan de bouw van de nieuwe veerboot voor het veer bij Gorinchem? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, welke zwaarwegende argumenten heeft de Provincie Zuid-Holland om anders te besluiten dan de Provincies Noord-Brabant en Gelderland?

Namens de SP statenfractie
Lies van Aelst

U bent hier