h

Gemeente Gorinchem benut energie uit eigen afval

11 februari 2009

Gemeente Gorinchem benut energie uit eigen afval

Vandaag ontving de SP van de gemeente Gorinchem onderstaand bericht. De SP is verheugd dat de gemeente Gorinchem 100% groen genoemd kan worden.

Gorinchem, 11 februari 2009 - De gemeente Gorinchem gaat energie uit eigen afval gebruiken. Het afval dat de gemeente inzamelt, wordt in de afvalverbrandingsinstallatie van HVCenergie in Dordrecht omgezet in elektriciteit.

HVC zorgt dat Gorinchem onder de voorwaarden ‘groene’ stroom energie krijgt voor het gemeentelijke verbruik, zoals openbare verlichting en gemeentelijke gebouwen. Gorinchem is niet de enige gemeente van HVC die van deze mogelijkheid gebruikmaakt. Per 1 januari 2009 zijn 41 gemeenten in Noord- en Zuid-Holland en Flevoland klant van HVCenergie.

Gemeente Gorinchem
De gemeente Gorinchem heeft samen met de gemeente Hardinxveld-Giessendam een Europese aanbesteding doorlopen voor de inkoop van elektriciteit. Per 1 januari jl. heeft de gemeente Gorinchem een andere energieleverancier, namelijk HVC. De gemeente Gorinchem is nu 100 procent groen en bespaart aanzienlijk t.o.v. de oude leverancier. De gemeente Hardinxveld-Giessendam verandert per 1 januari 2010.

Lokaal klimaatbeleid
In de afvalverbrandingsinstallaties in Alkmaar en Dordrecht verwerkt HVC jaarlijks circa 880.000 ton brandbaar afval dat ongeschikt is voor hergebruik en dat zich niet (verder) laat scheiden. Met de vrijgekomen warmte in deze installaties wordt ongeveer 78 MW elektrische energie opgewekt. Dat is ruim voldoende om een heel jaar een stad met 150.000 huishoudens van groene elektriciteit te voorzien. Deze elektriciteit is voorzien van de zogenoemde groencertificaten of GvO’s (Garantie van Oorsprong). Met het verminderen van de CO2-emissie levert de gemeente een bijdrage aan een beter milieu, zoals in 2002 is vastgelegd in het klimaatconvenant tussen overheid en lokale overheden.
Door het gebruik van groene stroom levert Gorinchem een bijdrage aan het lokale klimaatbeleid.

U bent hier