h

Verkoop energiemaatschappijen

14 januari 2009

Verkoop energiemaatschappijen

Vnadaag het nieuws nog gevolgd over de voorgenomen verkoop van energiebedrijf Essent aan de Duitse energiereus RWE?

Na Essent zal Nuon en daarna wellicht Eneco volgen is de overtuiging van velen.

Maar.......

Gelukkig heeft de gemeenteraad van Gorinchem samen met het college van B&W onlangs unaniem besloten om de aandelen die Gorinchem heeft in Eneco niet te verkopen.

Had iedereen in alle gemeenten en de Provinciale Staten ook maar dit standpunt dan zou verkoop van de eerste levensbehoeften zoals energie niet aan de orde zijn.

Maar ...wat lezen we vandaag in de Telegraaf .

"In de Tweede Kamer bestaat veel onvrede over de geplande overname van energiebedrijf Essent door de Duitse energiegigant RWE. PvdA, GroenLinks, SP en PVV (samen 74 zetels in de Kamer) zijn tegen.

Dat bleek woensdag voorafgaand aan een Kamerdebat met minister Van der Hoeven van Economische Zaken. Zij liet van tevoren weten dat ze nauwelijks bevoegdheden heeft om de overname tegen te houden. Maar ze ziet daar ook weinig aanleiding toe.

„Het besluit tot verkoop is primair een aangelegenheid van de aandeelhouders”, aldus Van der Hoeven. Wel wijst ze erop dat de verkoop pas kan doorgaan als ze het zogeheten splitsingsplan heeft goedgekeurd. Dat moet waarborgen dat een levensvatbaar netwerkbedrijf in handen blijft van de aandeelhouders, de provincies en de gemeenten.

De overname voor 9,3 miljard euro van Essent door RWE stuit op kritiek, omdat Essent zich moet splitsen om de overname mogelijk te maken, maar de Duitse energiereus RWE is zelf een ongesplitst bedrijf. Ook heeft RWE een slechte reputatie op milieugebied.

Dat zijn redenen voor de tegenstand in de Tweede Kamer. Dinsdag was al duidelijk dat SP, PVV en GroenLinks tegen de verkoop van Essent zijn. De PvdA sloot zich daar woensdag bij aan. Die partij wil dat gemeenten en provincies - aandeelhouders in Essent - zeggenschap blijven houden.

Van der Hoeven maakte woensdag verder duidelijk dat als de overname van Essent doorgaat, de kerncentrale Borssele hoe dan ook in Nederlandse handen blijft. Borssele is eigendom van Essent en energiebedrijf Delta. Beide bedrijven zouden moeten instemmen met de overdracht van Borssele. En Delta „peinst er niet over”, aldus Van der Hoeven. Delta liet zelf weten het aandeel van Essent in Borssele er bij te willen kopen"

U bent hier