h

Schriftelijke vragen

30 januari 2009

Schriftelijke vragen

Schriftelijke vragen over financiele problemen van bewoners van zorgcentra.

Binnen deze gemeente is het gebruikelijk om inwoners met een laag inkomen op verschillende manieren een aanvullende uitkering te geven. Een groep die daar geheel van uitgesloten is terwijl zij een zeer laag inkomen hebben zijn de bewoners van zorgcentra (verzorgingshuizen/verpleeghuizen). De reden hiervoor is naar wij begrepen hebben dat zij ‘geen zelfstandig huishouden voeren’.

De bewoner van een zorgcentrum betaald een eigen bijdrage aanvullend aan de AWBZ financiering. Als een bewoner alleen AOW en eventueel een klein pensioen heeft houdt deze dan nog € 250,-- per maand over. Maar daar moet de premie voor de zorgverzekering, inboedelverzekering, WA verzekering, begrafenisverzekering nog af. Ook moeten daar persoonlijke uitgaven van gedaan worden voor kleding, kapper, vernieuwing linnengoed of meubels, (verjaars) cadeautjes en eventuele deelname aan activiteiten zoals een dagje uit of een bingo of voorstelling. Ook zal de telefoonrekening en de eventuele internetaansluiting hiervan betaald moeten worden. Sinds kort zijn deze bewoners ook nog verantwoordelijk voor hun eigen wasvoorziening en komen er kosten bij die op kunnen lopen tot € 60,- per maand.

Na dit trieste verhaal willen wij u de volgende vragen stellen:

- Wat is de norm voor een zelfstandig huishouden?
- Waarom wordt de bewoner van een zorgcentrum niet aangemerkt als voerend een zelfstandig huishouden gezien de kosten die deze nog moet maken?
- Waarom houdt de RSD deze norm aan voor ouderen in een zorgcentrum en niet het inkomen?
- Vind dit college het acceptabel dat ouderen van een zo laag inkomen moeten rondkomen terwijl de RSD geld overhoudt?

Namens de SP fractie
Eva Dansen
Fractie voorzitter SP Gorinchem

U bent hier