h

Gaza is in shock

7 januari 2009

Gaza is in shock

Hoewel het niet gebruikelijk om op onze plaatselijke site landelijke berichten te plaatsen wil ik toch een oproep plaatsen om de mensen in Gaza te helpen. Ik kreeg vandaag een brief van Anja Meulenbelt, Eerste Kamerlid van de SP en voorzitter van stichting KIFAIA Zij beschreef de grote problematiek in Gaza en vroeg de zwaar getroffen bevolking van Gaza juist nu te steunen. Maak uw bijdrage over op giro 8207589 t.n.v. Stichting Kifaia te Amsterdam.

Stichting Kifaia ondersteunt het NCCR in Gaza. Deze organisatie is principieel onafhankelijk, hoewel het afgelopen jaar hard is ‘gevochten’ om niet door Hamas te worden overgenomen. De NCCR is voorgekomen uit de gehandicapten zelf en hun familieleden. Khaled Abu Zaid in voorzitter van het NCCR en regelt in Gaza alle activiteiten. Deze activiteiten bestaan uit het helpen van de vele door oorlogsgeweld gehandicapt geworden burgers. In samenwerking met Kifaia worden door Nederlandse vrijwilligers trainingen gegeven in Gaza. Stichting Kinderpostzegels steunt het NCCR ook, alsmede het ICCO.

Een klein stukje uit de brief welke hier voor mij ligt:
………….Drie keer is het ons dit jaar gelukt om de grens over te komen, in januari samen met Ina Bettman, een fysiotherapeut, en haar man Willem Vreeswijk. Die training ging vooral over de vaardigheden die de teams nodig hebben bij amputatiecases. In vroeger tijden kregen we vooral te maken met dwarsleasies en hersenbeschadigingen, doordat veel mensen door Israëlische scherpschutters in hun hoofd of rug werden geschoten, tegenwoordig gebruikt het leger nieuwe wapens – projectielen die vlak bij de grond ontploffen, waardoor van iedereen die in de buurt de benen worden afgesneden, of zwaar verbrand. Dat en de interne gevechten waarbij veel jonge mannen met opzet door de knieën werden geschoten, veroorzaakten dat het NCCR te maken kreeg met een hausse aan amputatiegevallen………….

De gehandicapten in Gaza hebben het nu heel hard nodig om vanuit de wereld steun te krijgen om te overleven. Zal ook Gorinchem hen steunen?

Gerard Broekman

U bent hier