h

En.... nog meer vragen

30 januari 2009

En.... nog meer vragen

Ja, mensen het is een drukke week geweest. Nu nog een groot aantal vragen over de amateurkunst in Gorinchem

Een nieuw jaar en nieuwe kansen voor de amateurkunst in Gorinchem. Ook zijn er in het brede kader van amateurkunst nieuwe mogelijkheden. Zie vooral ook het boek van de VNG en Ministerie van O,C en W. Amateurkunstbeleid OK, een handreiking voor gemeenten.

Per 2009 zullen ook andere gemeenten dan de 31 GSB gemeenten Structurele Rijksimpuls Brede Scholen kunnen ontvangen. Dit houdt in dat er een functionaris kan worden aangesteld die het aanbod van sportieve en culturele voorzieningen op de school coördineert, stimuleert en ‘matcht’ met voorzieningen en verenigingen buiten school.
Vraag 1 Heeft de gemeente Gorinchem hier ook een aanvraag voor ingediend? Wat verwacht het college hiervan? Indien niet aangevraagd waarom niet?

Voor 2009 heeft het ministerie van OCW, Programma Cultuur en School, opdracht gegeven voor
de regeling brede scholen en cultuur.
Zie: hier deze regeling.

Vraag 2 Heeft de gemeente Gorinchem hier ook een aanvraag voor ingediend? Wat verwacht het college hiervan? Indien niet aangevraagd waarom niet?

Vergrijzing en krimp. Er komen steeds meer senioren bij in de gemeente. TOON speelt daar goed op in door speciale seniorencursussen aan te bieden.
De prijzen voor de cursussen, dus ook de seniorencursussen, zitten in de top 5 van duurste van Nederland op het gebied van muziek. Inkomsten van TOON zijn gemeentelijke bijdragen. Conclusie: De gemeentelijke bijdrage is relatief laag te noemen waardoor de cursusprijs hoog is en daardoor een elitair publiek bediend wordt.
Vraag 3 Kan de gemeente in de voorjaarsnota een groter bedrag opnemen waardoor
de cursussen minder elitair worden en ook door burgers met een kleine beurs, waaronder vele senioren, kunnen worden gevolgd? We spreken hier dan niet over een voorziening voor mensen met een zeer laag inkomen waar en sociaal vangnet voor is ontwikkeld in Gorinchem, maar voor de ‘middenklasse’.

In het kader van community art kan de gemeente met TOON wellicht prestatieafspraken maken voor cususaanbod voor wijk- en buurtcentra.
Vraag 4 Wil de gemeente stimuleren en financieel faciliteren dat er cursussen in de wijken komen in het kader van community art?
Vraag 5 In dit kader heeft ondergetekende eerder een voorstel gedaan voor de Haarwijk om daar met de bewoners enkele mozaïekpalen te laten maken. Kan het college aangeven hoe het daarmee is? Is dit voorstel naar beleidsniveau getild en wat is het ontwikkelde beleid op dit pragmatische voorbeeld? Immers in het duale systeem ontwikkelt het college met de ambtenarencorps beleid en controleert en stimuleert de raad! Wat is er met deze stimulans concreet gedaan?

Enkele gemeenten in de A&V hebben reeds aangehaakt bij het idee om goed en wel overwogen regionaal samen te werken op het gebied van de amateurkunst en cultuureducatie. Dan gaat het bijvoorbeeld over Cultuureducatie, Amateurkunst en Volkskunst, hierin staat beschreven hoe de relatie amateurkunst professionele kunst georganiseerd wordt, waar de gelden vandaan moeten komen en hoe de financiën worden verdeeld. Bijvoorbeeld Leerdam is met de gemeenteraad daar goed op weg.
Vraag 6 Heeft het college overwogen om te komen tot een weloverwogen Gorcums beleid t.a.v. bovengenoemde aandachtsgebieden/portefuilles?
Vraag 7 Is het college van plan om daar de gemeenteraad actief bij te betrekken, door bijvoorbeeld eerst een uitgangspuntennota te maken en dat de gemeenteraad aan te bieden om de hoofdlijnen vast te leggen? (misschien een manier om ook met andere zaken zo te werken)

TOON is geen formele participant van de Brede Scholen. Er staat wel in de stukken dat zij mee gaan betalen. Er is niets schriftelijk hierover vastgelegd.
Vraag 8 Kan dat goed komen? Zo ja hoe?
Vraag 9 Hoe ziet een activiteitenprogramma op weekniveau er uit van de samenwerkende partners bij het aanbod in de Brede school, bijvoorbeeld voor het Gildeplein? Immers, vanuit activiteiten worden toch de voorwaarden gecreëerd om de activiteiten uit te voeren, het stapelen van de stenen volgt dan toch op dit proces? Dit in relatie met de formele onduidelijkheid over meedoen in de Brede School van TOON.

Er is een regionale agenda samenleving (RAS) met een poot cultuur, in het kader van educatie en
Amateurkunst en volkscultuur. Deze RAS heeft een relatie met provinciale gelden. Er zou een
digitale Amateurkunstgids komen. Ook een week voor de
amateurkunst en een tweejaarlijkse amateurkunstprijs. Wellicht door de nieuwe bestuurslaag van
het regio overleg duurt het allemaal wel erg lang. Het programma start vanuit de provincie per
afgelopen januari. Het regiobestuur A&V heeft nog geen knopen doorgehakt, ondanks akkoord van alle portefeuillehouders cultuur in november 2008.
Vraag 10 Wat is het standpunt van het college hierin?
Vraag 11 Wil de gemeente Gorinchem hier aan bijdragen en hoeveel?
Vraag 12 Kan het college aangeven hoe lang het nog gaat duren voor het beoogd uitvoeringsprogramma operationeel is?

Scholen kunnen een interne cultuur coördinator aanstellen. Er is zelfs voor deze functie een
speciale opleiding gestart.
Vraag 13 Is het college van plan om te stimuleren (wellicht ook financieel) bij de scholen zo’n (part time)functie te laten invullen, zodat scholen bewust cultuurbeleid kunnen maken (wat ze overigens verplicht zijn te doen)?
Vraag 14 Hoe gaat dit college om met haar rol binnen het openbaar en bijzonder onderwijs in deze?

Tot slot
We hebben vernomen dat het gebouw van TOON door de Arbo voor beeldend werken slecht geoutilleerd is en wanneer de Arbo controles zouden plaatsvinden sluiting wel eens tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Let wel brandtechnisch is het wel allemaal in orde, maar het gebouw is niet geschikt voor beeldende activiteiten.
Vraag 15 Hoe faciliteert het college TOON om spoedig het gebouw volgens de kwaliteitseisen, die nodig zijn, weer geschikt te krijgen, opdat Gorinchem een goed geoutilleerd centrum voor amateurkunst in huis heeft?

Namens de SP-fractie Gorinchem
Gerard Broekman

U bent hier