h

Burgemeester IJssels:"Ik wacht op een actie van de Marokkaanse gemeenschap"

30 januari 2009

Burgemeester IJssels:"Ik wacht op een actie van de Marokkaanse gemeenschap"

Dat is de uitdrukking die burgemeester IJssels gebruikte om aan te geven dat niet de gemeente Gorinchem met plannen komt om de overlast in de omgeving van de Kon. Wilhemlinalaan de kop in te drukken maar dat hij van mening is dat de Marokkaanse gemeenschap met een plan moet komen. Dit werd bekendgemaakt tijden de raadsvergadering van 29 januari 2009

Op vragen van de SP. PvdA en het CDA naar de gang van zaken tijdens de jaarwisseling werd door IJssels de gehele avond beschreven. Het resultaat kennen we allemaal. Auto's zijn uitgebrand, de Lidl werd getroffen door brand, een brievenbus haalde 2009 niet maar vooral de bewoners van de wijk hadden ontzettend veel last van de misdaad. Ja, misdaden werden het genoemd door SP fractievoorzitter Eva Dansen. Misdaden die moeten worden opgelost, bestraft en voorkomen. De door de politie gemaakte video opnamen blijken moeilijk bruikbaar door het weinige zicht die avond en door het gebruik van mutsen e.d. door de daders. Over bestraffen gaat hij niet, daar is het Openbaar Ministerie voor en volgens IJssels heeft hij als burgemeester geen machtsmiddelen meer in handen om dergelijke misdaden te voorkomen. Den Haag heeft de grens bepaald. Niet verder dan nu. Op mogelijke maatregelen (straatverbod, samenscholingsverbod, coaches e.d.) genoemd door Eva Dansen is hij dan ook niet ingegaan. Volgens IJssels is nu de Marokkaanse gemeenschap zelf aan bod. Binnen enkele weken verwacht hij van hen een actieplan. Dit actieplan wordt dan besproken waarna ook de gemeenteraad op de hoogte gebracht wordt.

Helaas, helaas, we moeten dus afwachten. En in de tussentijd? Er zijn nu 6 aanhoudingen verricht, meer worden er niet uitgesloten en het is nu rustig aldus de burgemeester. Ons bereikte echter 2 weken geleden bericht dat op woensdagmorgen de Lidl beklad was met : "Hamas, Hamas, joden aan het gas" . Het broeit dus nog in de Haarwijk. Overigens moeten we meedelen dat wij dit niet zelf hebben geconstateerd. De kreet werd gelukkig snel verwijderd.

U bent hier