h

Opmerkelijk nieuws uit Gorinchem

4 december 2008

Opmerkelijk nieuws uit Gorinchem

Vragen

Ja, dat mag je toch wel zeggen.
Je verwacht het van de VVD en het komt van de PvdA, vragen over de gevolgen en de maatregelen die het college van B&W mogelijk zou overwegen om de stagnatie van de lokale woningmarkt op te vangen.

Nu komt de PvdA met de volgende vragen aan het college van B&W:

Inleiding: De PvdA krijgt signalen dat ten gevolge van de kredietcrisis ook de woningmarkt in Gorinchem in zekere mate stagneert. In sommige steden, waaronder Rotterdam, zijn door de gemeente tijdelijke maatregelen genomen ter ondersteuning van de lokale woningmarkt.

vragen:
1. Bestaat ook bij het college van B&W de indruk dat de lokale woningmarkt onderhevig is aan de voelbaar negatief effect van de kredietcrisis?
2. Deelt het college van B&W de mening van de PvdA dat de gemeente zo mogelijk tijdelijk maatregelen moet nemen ter ondersteuning van de lokale woningmarkt?
3. Zo ja,. is het college dan bereid z.s.m. maatregelen voor te stellen die de negatieve effecten van de kredietcrisis op de lokale woningmarkt in enige mate kunnen beperken?
4. In dat geval vraagt de PvdA tenslotte om die maatregelen te laten aansluiten op de door de gemeente beoogde doorstroming.

Commentaar van de SP.
In Gorinchem stagneert de lokale woningmarkt al enkele jaren. Voor starters op de woningmarkt. voor senioren, voor alleenstaanden / alleengaanden en mensen met een krappe beurs is er in Gorinchem een groot probleem ontstaan. Zij kunnen veelal de hoge huur en de hoge koopprijs van woningen niet meer betalen. De SP heeft hier in de gemeenteraad van Gorinchem al meerdere malen aandacht voor gevraagd. Deze zorg van de SP werd helaas niet gedeeld door b.v. de PvdA.

Nu de markt in zijn geheel stil dreigt te gaan vallen en de door de PvdA zo geprezen doorstroming niet tot stand komt, mogelijk een gevolg van de kredietcrisis die zich heeft vergroot tot een economische crisis, en dat is veel pijnlijker voor velen in Nederland, komt de PvdA met bovenstaande vragen.
Maar toch wordt de doorstroming weer van stal gehaald. Het doel van de doorstroming in Gorinchem is / was, door het bouwen van dure woningen komen minder dure woningen vrij, door de verkoop van de minder dure woningen komen deze weer vrij voor ietsje minder draagkrachtigen etc.. en dan kunnen uiteindelijk als laatsten in de rij de starters instromen op de woningmarkt.

Nu er een kink in de kabel komt gaat de PvdA pleiten voor maatregelen. Naar de mening van de PvdA los je de crisis op door de kopers van het duurste woningen te blijven stimuleren om deze dure woningen te kopen. De SP is daar niet voor. Wij hoeven het makelaars en bouwersprobleem niet op te lossen.
Wij willen beginnen door aan de "onderkant" mensen te laten instromen en daar maatregelen te nemen, er is nl. ook nu zeker nog vraag naar "goedkopere" woningen. de huidige eigenaren van deze "goedkopere" woningen kunnen hun woning verkopen. Als ze hem aan de starters hebben verkocht kunnen zij weer een duurdere woning kopen, dus ook een doorstroom maar dan van onder af.
In de praktijk is dit nu zeker noodzaak.Niemand wil met 2 huizen blijven zitten, dus er wordt eerst verkocht en dan gekocht. Mogelijk levert de verkoop van de huidige woning minder op dan verwacht, maar de aankoop van die duurdere woning wordt ook goedkoper etc.

Uiteraard is dit een korte termijn oplossing, nodig is een structurele oplossing te weten het meer bouwen voor de markt. Waar is de komende jaren vraag naar? Aan woningen voor starters, kleinere huishoudens, alleenstaanden en senioren.

Dus bouwen van woningen die noodzakelijk zijn en zo mogelijk gebruik maken van diverse constructies zoals Maatschappelijk Gebonden Eigendom (in Gorinchem Koopgarant) en Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Overigens niet leuk: in Gorinchem zijn beide maatregelen, die waren voorgesteld door de SP,in de gemeenteraad weggestemd door o.a. dezelfde PvdA . De PvdA wethouder "dat is in Gorinchem niet nodig".

In Gorinchem zijn uiteindelijk wel Pallisade en Bevo woningen met Koopgarant gaan bouwen. En we lezen vandaag in het AD dat in Dussen jongeren willen gaan starten met het bouwen van woningen volgens de CPO methode. Wat dacht het u? Is dat in Gorinchem dan ook niet nodig?

De SP methode is dus niet het zoeken naar oplossingen voor de bovenkant van de markt, maar vnl. zoeken naar oplossingen aan de "onderkant" van de markt.

Ook opmerkelijk:

Verder is er al snel resultaat, nl. de vragen van de PvdA, n.a.v. de rondgang van een collegelid langs de Gorinchemse makelaars (zoals hier beschreven in de weekbrief).

Ook de mening van makelaar Van der Brugge is leuk om te weten, of zullen we die mening maar met een korrel strooizout nemen?

Welke maatregelen zijn er dan genomen in Rotterdam?
Zie hier en lees o.a. hier over het Maatschappelijk Gebonden Eigendom in Rotterdam. Heeft Gorinchem dus niet nodig volgens de wethouder. Startersleningen kunnen naar de mening van de SP mogelijk wel de "onderkant" van de markt helpen om een woning te kopen zoals door de SP bepleit.

Overigens moeten we ook opmerken dat na een jarenlange stijging van de prijzen op de huizenmarkt (verdubbeling in 10 jaar tijd) er ook een daling kan optreden. En voor die daling behoeven we naar de mening van de SP natuurlijk niet als gehele gemeenschap op te draaien.

U bent hier