h

Gemeenteraadsvergadering 18 december 2008

18 december 2008

Gemeenteraadsvergadering 18 december 2008

Het was de laatste vergadering van dit jaar en traditioneel zou na deze vergadering een Kerstdiner plaatsvinden. De SP heeft ook dit jaar daar weer van af gezien. We willen wel meegaan maar dan zouden we het zelf willen betalen, maar dat kan niet. Dus zijn we niet meegegaan.
De agenda gaf geen reden om lang te moeten wachten op het diner en ook de voorzitter was er merkbaar alles aan gelegen om snel klaar te zijn.

Pierre Schefferlie van de PvdA begon en vond het bijzonder dat de moties waren aangenomen zonder dat er was gekeken naar wie de motie had ingediend. SP’er Gerard Broekman wilde hem toen wel even herinneren aan een keer dat dezelfde Pierre Schefferlie had geroepen bij de behandeling van een motie van de SP, dat het van de SP kwam en dus was de PvdA tegen. Of het was de Kerstgedachte of de PvdA is aan het veranderen van tactiek. We zullen dit punt in het vervolg maar laten rusten.

Wat de SP betreft waren drie agendapunten enigszins van belang waarbij vooral de behandeling van onze motie uit de begrotingsvergadering voor ons een punt was. Vrijwel alle moties waren toen door de gehele raad aangenomen met de mededeling van het college dat zij in de decembervergadering met een voorstel op de moties zouden komen.
De SP vindt dat in de brede scholen de samenwerking tussen de verschillende organisaties die daar in gaan werken op een goede manier zou moeten gebeuren en moet worden gegarandeerd. Ook in de toekomst. Vandaar dat een motie was ingediend waarin werd gevraagd of een onderzoek kon worden gehouden naar de mogelijkheden van een regiefunctie om alle gebruikers van de brede school hun werk en activiteiten op elkaar te laten afstemmen. Het college was van mening dat die regiefunctie er al is en dus is een onderzoek niet nodig.

Hier het betoog uitgesproken door Gerard Broekman. Het werd een echte discussie die uiteindelijk door de voorzitter werd afgekapt door te zeggen dat Broekman maar een gesprek moest voeren met ambtenaren en de deskundigen om daardoor te komen tot het begrip dat het al goed ging in Gorinchem. De SP werd bijgevallen door het CDA die ook graag wilde weten hoe het dan precies zat. Toen Broekman voorstelde om dat gesprek dan maar te houden in de werkgroep brede school zodat ook de mensen uit het onderwijs daarover mee konden praten werd dat niet op prijs gesteld want het moest geen congres worden. Cees van der Roest (CDA) wilde echter ook bij dat gesprek zijn en wellicht ook andere gemeenteraadsleden. We zullen erop terugkomen.

Eén belangrijk ding is duidelijk geworden. Als we een belangrijk item in de pers lezen, moeten we meteen aan de afdeling communicatie vragen waar het bericht vandaag kwam. De SP vroeg naar aanleiding van een artikel enkele maanden geleden in het AD Rivierenland, waarin de markmeester vertelde dat hij een onderzoek ging houden naar het functioneren van de weekmarkt, of dat onderzoek er was geweest en of het voorstel voor tariefsverhoging uit dit onderzoek volgde. De portefeuillehouder, dhr. IJssels, zei dat er in de raad niet werd gediscussieerd over krantenberichten en dus was het niet aan de orde.

Het beeldkwaliteitsplan voor het gebied Laag Dalem Zuid moest als welstandscriteria worden vastgesteld. De SP heeft dat waarschijnlijk niet goed begrepen. In het plan stond dat het z.g Neo-Traditionalisme als een van de criteria zou moeten worden gebruikt. Omdat heel Nederland tegenwoordig vol wordt gebouwd met dit soort woningen wilde de SP weten of dat niet kon worden veranderd. Gorinchem heeft een lange traditie waarin de architectuurgeschiedenis heel zichtbaar is in de stad en dan zou het belangrijk zijn dat Gorinchem hier ook eigenwijs is zou moeten zijn en veel meer creatieve architectuur moeten toepassen. Het bleek dat het over reeds gebouwde huizen ging en dat alleen als er aanbouw of verbouwplannen zouden worden voorgelegd dat dan deze criteria zouden worden gebruikt. Wethouder van Santen wilde nog wel even kwijt dat de bewoners hebben gevraagd naar deze architectuur. Daar kan je natuurlijk je vraagtekens bij zetten want waar tussen konden de bewoners toen kiezen?

U bent hier