h

Bijeenkomst bruggenbouwers 4 december

5 december 2008

Bijeenkomst bruggenbouwers 4 december

Er waren dit keer 30 personen bij de bijeenkomst in het politiebureau. Het waren weer veel nieuwe gezichten, waaronder gemeenteraadsleden, wijkcoördinatoren en andere gemeenteambtenaren. Jammer dat er dit keer minder ‘gewone’ burgers waren.

De avond werd geopend met een korte inleiding van Bart Willemse, districtchef van politie Zuid-Holland-Zuid. Hij begon over de missiestatement van de politie: Waakzaam en dienstbaar.

Waakzaam is de beschermende rol en dienstbaar is de houding naar de samenleving.
De politie Zuid-Holland-Zuid heeft zich enkele doelen gesteld:
- Aangiften moeten omlaag ook via internet. Dit is al sinds 2003 met 25% verminderd en dat is in Gorinchem 21%;
- Tevredenheid van de mensen. Dat was in 2003 beoordeeld met 5,8. Er wordt gewerkt om te komen tot een 6,8. De zogenaamde 10 norm;
- Oplossingspercentage omhoog. Nu is dat 20% er wordt gestreefd naar 30%;
- Bereikbaarheid (telefoon opnemen binnen 10 seconden) en beschikbaarheid (er rijden altijd 10 auto’s in de regio en de aanrijtijd moet onder de 15 minuten zijn. Dat is een hele klus omdat de regio zo groot is)
Er is en wordt veel geïnvesteerd in een resultaat gerichte insteek, maar het blijft toch vaak achter de feiten aanlopen. Men blijft er alert op dat alles wat wordt gedaan zinnig moet zijn.
Eens in de maand is er een veiligheidsoverleg voor de regio in Dordrecht.
Het meest gepleegde delict is vernieling.

Vervolgens begon Frits Vlek, programma directeur van politie en wetenschap van de nationale politieacademie te Apeldoorn, zijn verhaal. Frits is gevraagd i.v.m. het onderzoek van de politieacademie naar de veiligheidsindex waarin Gorinchem op plaats 75 terecht is gekomen. Zijn werk is o.a. bedoeld om via onderzoek het politiebeleid te verbeteren.

Alles heeft met veiligheid te maken. De burgers zijn consumenten en producenten van veiligheid. De politie moet voor veiligheid zorgen, maar de burgers hebben duidelijk ook een taak. Vaak zijn de mensen die het meeste klagen zelf de veroorzakers van onveiligheid. Bijvoorbeeld te snel rijden in een woonwijk. Er wordt geklaagd maar ze doen het zelf.
Veiligheidsbeleving is van belang. Er is een discrepantie tussen het zich veilig voelen en het veilig zijn. Die discrepantie is niet groot. Als je ergens eens een ernstig probleem hebt meegemaakt dan voel je je later daar ook onveilig. De kans om slachtoffer te zijn van en beroving is 2 %, maar als je in een straat loopt waar zoiets net is gebeurd dan komt het wel erg dichtbij en voel je je vanzelf onveilig.
Beleving. Ongeveer 10 jaar geleden zijn er in Gorinchem 2 meisjes dood geschoten. Dat ging toen heel het land door. Dat was omdat het in Gorinchem niet regelmatig gebeurt. In Amsterdam gebeurt dat wel regelmatig en dan hoor je daar niets over. Veiligheidsgevoel heeft dus ook iets te maken met waar je woont. Studenten in een grote stad maken veel mee om zich heen maar voelen zich veilig. In een wijk waar vrijwel niets gebeurt kan men zich heel onveilig voelen.
De rol van de media speelt mee met de veiligheidsbeleving, maar iedereen hoort of leest in een bericht wat die zelf wil horen of lezen. Hoe nuttig je het bericht?
Je eigen ervaring is daarbij dominant, terwijl een oordeel van iemand anders je erg kan beïnvloeden.
In de jaren 70 was er een grote stijging van kleine criminaliteit in Nederland na 2002 is dat weer aan het dalen. Nu wordt er onderscheid gemaakt tussen grote (met hoge strafmaat) en kleine (met lage strafmaat) criminaliteit.
Kan het zijn dat er minder aangifte is omdat men aangiftemoe is? Dat wordt wel zo gedacht
Uit onderzoek blijkt dat niet zo te zijn. Er is controle op trends binnen politiecijfers en dan blijkt dat cijfers uit onderzoek en uit veronderstellingen niet ver uit elkaar liggen. Binnen de veiligheidsindex loopt het terug.
Criminaliteit binnen kleine gemeenten, als Gorinchem, loopt terug, zowel in het absolute niveau als in de relatieve cijfers.

Onderbuikgevoelens hebben te maken met stress t.a.v. dreiging. Dat wordt vaak veroorzaakt door onbekendheid, zie ik het op tijd aankomen, kan ik op tijd wegkomen en is er eventueel hulp in de buurt. Dat zijn bepalende elementen dat je je onveilig voelt.
Door regels en acties van de overheid kan gevoel van onveiligheid toenemen. Daar wordt te weinig naar gekeken.
Als we via de veiligheidsindex naar Gorinchem kijken dan zien we dat diefstallen zijn afgenomen. Inbraak is gestegen naar een gemiddeld niveau, maar geweld is toegenomen naar een redelijk hoog niveau. Daar wordt dan alle geweld mee bedoeld. Door hardere aanpak stijgt de aangifte. Men ziet dat er wat mee wordt gedaan dus kan er aangifte worden gedaan.
Vooral het uitgaansgeweld is toegenomen, maar ook het huiselijk geweld achter de voordeur.
Politie, consultatiebureau en scholen hebben een taak bij het signaleren van geweld achter de voordeur.
Als we vergelijken met steden van ongeveer dezelfde grote in de regio dan zien we dat Papendrecht vrij weinig problemen heeft en Leerdam geeft een stijging te zien. Dat komt waarschijnlijk ook omdat Papendrecht geen uitgaansleven heeft omdat het een forensenstad is.
Eindhoven heeft een goede aanpak ontwikkeld tegen criminaliteit en het zou goed zijn wanneer gemeenten kijken naar goede dingen bij andere gemeenten. Men kan zoveel leren van anderen.

Dhr. Nazim, ondernemer uit de Wilhelminalaan gaf een goed voorbeeld van juiste aanpak t.a.v. veiligheid. Hij heeft het Chinese restaurant overgenomen en er een shoarmazaak van gemaakt met een cafégelegenheid ernaast. Nu zit het café elke avond vol met Marokkaanse jongens. Zij besteden eigenlijk niets, maar zij zijn van de straat en zorgen niet meer voor overlast. Hierdoor komen er genoeg mensen om shoarma te kopen. Het café heeft de ondernemer al verbouwd om er meer jongens in te krijgen. Hij heeft een afspraak met hen gemaakt. Als ze rotzooi maken gaat de zaak dicht. Nu is het steeds opgeruimd en is het rustig op straat. Het functioneert eigenlijk als een buurthuis. De vraag is wel waarom zij niet naar de Haarhorst gaan.

Uit onderzoek is gebleken dat onder jongeren steeds meer onveiligheids beleving ontstaat. Door school, straat en uitgaansgelegenheden. Dat is heel zorgelijk. Het is onder tussen het grootst onder jongeren terwijl iedereen denkt dat het de senioren zijn die zich het onveiligst voelen.

Het gaat niet goed met de omgangsvormen. Daar zou wat aan gedaan moeten worden maar door wie? Voorbeeld van roken in de trein. Als iemand daar iets over zegt wordt men agressief.
We moeten er wel wat mee, want als we het publieke domein opgeven laten we het over aan randfiguren. We moeten ons niet weg laten jagen en blijven durven om mensen aan te spreken. We moeten er wel van op aan kunnen dat de politie helpt. Als het uit de hand is gelopen moet de politie hard optreden.

Het geweld is dus te hoog, maar of daardoor het veiligheidsgevoel is toegenomen moeten we zelf bepalen.
We zijn regisseur van eigen veiligheid!

Nadat Frits Vlek was weggegaan ontstond er nog een geanimeerde discussie waaruit een tip kwam:
Als er een groep jongeren bij elkaar staat, ga er dan tussen staan. Daardoor zullen zij zich ongemakkelijk voelen en gaan ze weg. Laat dus zien dat je niet bang bent en ga er op af.

Gerard Broekman, raadslid SP-afdeling Gorinchem

U bent hier