h

Sloopbeleid moet op de schop

26 november 2008

Sloopbeleid moet op de schop

De SP pleit voor een vergaande herziening van het sloopbeleid van gemeenten en woningcorporaties. SP-fractievoorzitter Agnes Kant: “Er moet een einde komen aan de sloopwoede. Er worden veel betaalbare huurwoningen gesloopt, terwijl we nota bene kampen met een tekort. Het zijn vaak nog goede huizen die tegen de vlakte gaan. Het is pure kapitaalvernietiging. Daarnaast zie je vaak dat met de woningen ook de sociale samenhang uit een buurt wordt gesloopt.”

Volgens de SP besluiten woningcorporaties te vaak tot sloop uit bedrijfseconomisch oogpunt. “De corporaties zijn de markt opgeduwd en zijn daarmee bedrijven geworden die te veel oog hebben voor het bedrijfsresultaat en te weinig voor het belang van de huurders. Het verzorgen van sociale volkshuisvesting krijgt te weinig prioriteit. Na de sloop van betaalbare huurwoningen worden er vooral duurdere huur- en koopwoningen teruggebouwd omdat die de corporaties meer geld opleveren.”

De afgelopen twintig jaar zijn ruim 190.000 sociale huurwoningen in Nederland gesloopt, ongeveer evenveel als het aantal woningen in de gemeenten Utrecht en Breda bij elkaar. Als alle plannen doorgaan, zullen er de komende jaren nog 120.000 betaalbare woningen plat gaan.

Vooral nu de woningbouw door de crisis stil dreigt te vallen is het zeer onverstandig om prima huurwoningen rücksichtslos te slopen. De woningnood is nog steeds enorm, dus we hebben alle woningen hard nodig.

De SP is niet per definitie tegen sloop. Er kunnen zich omstandigheden voordoen waarin er noodzaak is tot sloop. Maar nu wordt er veel te makkelijk tot sloop overgegaan. Daarom biedt de SP vandaag aan de nieuwe minister van Wonen het rapport “Langs de slooplat” aan. Een meetlat van vijf criteria waarlangs sloopplannen gelegd moeten worden:

* De te slopen woningen moeten van aantoonbare slechte kwaliteit zijn

* 70 procent van de bewoners moet met de sloop instemmen

* Er zijn geen huurders te vinden voor de woningen

* De wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen stijgen niet door de sloop

* Door de sloop verplaatsen problemen zich niet naar andere wijken

Als de sloopplannen langs deze meetlat gelegd worden, moet een fors deel ervan in de prullenbak. In plaats daarvan moeten de woningen grondig gerenoveerd en waar nodig aangepast worden.

U bent hier