h

Open (Tol)huis Syndion

28 november 2008

Open (Tol)huis Syndion

Jammer dat er, na bijna een jaar, nog steeds geen vergunning is van de brandweer voor Syndion, anders zouden er veel meer mensen de kans hebben gekregen om de ‘Open Dag’ afgelopen donderdag te komen bezoeken. Nu konden niet zo veel mensen worden uitgenodigd om binnen komen. Dat is ook de reden dat het gebouw nog steeds niet officieel is geopend. Syndion is de organisatie die zich professioneel inzet voor mensen met een verstandelijke beperking.

Het was echter zeer interessant om te zien wat er allemaal in het Tolhuis gebeurt. Omdat ik er regelmatig even langs ga, werd ik enthousiast ontvangen door Florine Kikkert. Zij heeft ruim een jaar voor onze site cartoons gemaakt en zij werkt daar nu de gehele week. Gedeeltelijk in het atelier waar ze tekent en schildert en gedeeltelijk bij de theatergroep. Zij liep pontificaal in een T-shirt van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP.
Deze theatergroep is recent gestart en speelde tijdens de Open Dag een stuk wat zo een verhaal over Sherlock Holmes zou kunnen zijn. De detective onderzocht een moord en ondervroeg op een bijzondere manier enkele verdachten. Uiteindelijk bleek de vrouw van de vermoorde man de dader omdat zij een minnaar had. De acteurs hadden er zichtbaar plezier in. De wens om toneel en cabaret te gaan spelen leefde reeds lang bij Syndion. Het theater op de eerste verdieping is dus de realisatie van deze wens.
Er is meteen een naaiatelier ingericht om toneelkleding te maken. Hiervoor worden o.a. oude kleren vermaakt en omgevormd. Ook daar veel plezier en er wordt hard gewerkt.
In het teken- en schilderatelier hebben ze er nu ook een activiteit bij omdat er uiteraard ook decors moeten worden gemaakt. Ik werd door Florine rondgeleid en zij liet uiteraard ook haar nieuwe werk zien. Ontzettend leuk dat zij zich zo ontwikkelt. Ze is nu bezig om werk van ‘oude meesters’ op haar manier te schilderen. Een duidelijk eigen stijl. Zij zou graag een eigen expositie willen en daarom heb ik Hans van Leeuwen van onze Tweede Kamer fractie in Den Haag gevraagd of Florine daar zou mogen exposeren. Zij is namelijk lid van ROOD en zou het fantastisch vinden als zij in de Tweede Kamer haar werk zou mogen laten zien. Ik hoop dat we een positief bericht krijgen. Zo werd ik ook aangesproken door Dick Slob. Hij zou graag werk van hem in het stadhuis willen zien. Hij zou een groot schilderij willen maken van de binnenstad van Gorinchem met alle belangrijke gebouwen er op. Hij ziet het al helemaal zitten en heeft er zelfs al met de afdeling communicatie van Palissade over gesproken. Wie weet gaat het nog eens gebeuren.

Het zou voor de deelnemers aan de verschillende projecten in het Tolhuis erg fijn zijn wanneer alle organisatorische problemen zouden zijn opgelost zodat ze echt open kunnen. Voorlopig hebben ze hun hoop gevestigd op de mededeling van Hendrik de Keijzer, de eigenaar van het Tolhuis, die heeft aangegeven dat er geen museum in kan komen.
Ook wij wachten de ontwikkelingen af.

Gerard Broekman, raadslid SP-afdeling Gorinchem

U bent hier