h

Onvoldoende goedkope koopwoningen

26 november 2008

Onvoldoende goedkope koopwoningen

Vandaag staat in het AD het volgende artikel. Vooraf een vraag aan u. Denkt u dat het in Gorinchem anders is ????

Onvoldoende koophuizen in Rivierenland.

In de regio Rivierenland worden nog tè weinig goedkope koopwoningen gebouwd. Die conclusie trekt de provincie Gelderland aan de hand van eigen onderzoek.

De regio haalde in 2007 niet het aantal woningen dat vooraf met de provincie was afgesproken. Gelderland investeerde nota bene extra geld in goedkope woningbouw. De provincie trok dertig miljoen euro uit om nieuwbouw in de goedkope sector te stimuleren. Ze juicht bijzondere initatieven toe, zoals bijvoorbeeld het zogeheten euroton-project in Vuren. In dit project werden huizen gebouwd voor starters met een smalle beurs. De huizen kostte exact 100.000 euro.

Rivierenland moet de dertig miljoen overigens delen met de Achterhoek, De Vallei en de Veluwe. De stadsregio Arnhem-Nijmegen, die samen met Rivierenland, het slechts presteerde op het gebied van nieuwbouw, kreeg geen extra geld. Het Rijk geeft deze regio subsidie voor nieuwbouwontwikkeling.

Gelderland kent niet alleen een tekort aan goedkope koophuizen. Ook zijn er onvoldoende huur- en ouderenwoningen beschikbaar om aan de vraag te voldoen. Het aantal huurhuizen liep ondanks nieuwbouw terug, want er gingen - met name in de grote steden - meer woningen tegen de vlakte dan er werden gebouwd.

De groeiende vraag in Gelderland wordt in de hand gewerkt door het feit dat de provincie steeds meer eenpersoonhuishoudens telt. Het afgelopen jaar zijn er in heel Gelderland 8650 woningen gebouwd. Daarmee komt het totale aantal op 796.965.

U bent hier