h

Mosquito weg in Gorinchem !

20 november 2008

Mosquito weg in Gorinchem !

Vandaag werd door minister Ter Horst meegedeeld dat ruim honderd gemeenten, waaronder Gorinchem, die de mosquito hebben ingezet tegen hangjongeren, het apparaat waarschijnlijk moeten weghalen. De mosquito werkt vermoedelijk in strijd met grondrechten en minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken zal de wet niet aanpassen om daar verandering in te brengen. In Gorinchem hangt een mosquito bij basischool de Tweemaster.

De mosquito verspreidt irritant hoge tonen die alleen jongeren tot ongeveer 25 jaar horen. De minister vindt dat gemeenten voldoende andere mogelijkheden hebben en krijgen om overlast door hangjongeren te bestrijden.
Dat zei Ter Horst donderdagavond in een debat over de begroting van haar departement. Ze zal haar besluit binnenkort verder toelichten in een brief aan de Tweede Kamer.

Ter Horst zal gemeenten waarschuwen dat er mogelijk grondwettelijke bezwaren kleven aan het gebruik van de mosquito. “Als ze ermee doorgaan, lopen ze de kans dat het voor de rechter komt”, zei de minister. Gemeenten zullen zelf moeten beslissen of ze de zoemende apparaten weghalen of een uitspraak van de rechter uitlokken.

De SP deed enkele maanden geleden een vergeefse poging om de mosquito te verbieden. De socialisten vrezen dat de mosquito gehoorschade oplevert en dat het apparaat inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer. Een verzoek voor een verbod kreeg in de Tweede Kamer alleen steun van GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Ter Horst noemt de onaantastbaarheid van het lichaam als grondrecht dat mogelijk wordt geschonden door de mosquito, evenals het recht op bewegingsvrijheid.

U bent hier