h

Begrotingsvergadering 6 november 2008

6 november 2008

Begrotingsvergadering 6 november 2008

Donderdag 6 november was de jaarlijkse begrotingsbehandeling in de gemeenteraad. Er waren enkele opvallende zaken. Op de eerste plaats werden de moties die werden ingediend op een speciale manier door het college overgenomen. In december zal er met een uitgewerkt advies op in worden gegaan en alle moties van de SP werden dit keer niet meteen van de tafel geveegd. Het werd een vluggertje van 10.00 uur in de ochtend tot ongeveer 16.00 uur.

Aan het begin van de vergadering vertelde de burgemeester dat de moties die naar de mening van het college uitwerking behoefden door het college van een uitgewerkt advies zouden worden voorzien en in december aan de raad worden voorgelegd ter discussie.
Daar kon de raad mee leven. Sterker nog, hiermee zouden de moties met meer inhoud kunnen worden behandeld.

Wij konden ons uiteraard vinden in een PvdA motie om te onderzoeken of het mogelijk zou zijn om minima een aanvullende verzekering aan te bieden voor het eigen risico in de zorgverzekering. Het is wel jammer voor de Gorcumse PvdA dat deze problematiek is veroorzaakt door de PvdA in de Tweede Kamer. De SP is altijd tegen het eigen risico geweest. Hier een link naar een artikel over deze gang van zaken.

Overigens wees de lokale PvdA ons op de Rotterdamse regeling. Dit zullen wij zeker steunen. Hier en hier die regeling. Prima die lokale PvdA afdelingen die de landelijke PvdA corrigeren.

Ook de PvdA motie over een mogelijkheid om het Centrum voor jeugd en gezin naar de wijken te halen was een goede die de SP van harte ondersteunde. Sterker nog, de SP diende ook een motie in die nog verder ging. Niet alleen is het nodig in de wijken, meestal de brede scholen, ruimten te reserveren voor het centrum voor jeugd en gezin maar ook voor alle andere organisaties op het gebied van sociale cohesie en volksgezondheid. De SP vindt het heel belangrijk dat er dan een onafhankelijke regiefunctie wordt gecreëerd die zorg gaat dragen voor een goede samenwerking in de wijkvoorzieningen.

In het kader van de millennium doelstellingen heeft de SP een motie ingediend om een stad in de derde wereld als zusterstad aan te nemen zodat daar een samenwerkingsverband mee kan ontstaan voor bedrijfsleven en onderwijs. In ons verkiezingsprogramma was dit al opgenomen. De SP heeft Cuzco in Peru voorgedragen. Cusco omdat een idealistische inwoonster van Gorinchem daar al een project voor scholing heeft opgezet voor weeskinderen. Daarvoor is Stichting Inmenzo opgericht welke al door veel bedrijven en particulieren uit Gorinchem van harte wordt ondersteund.

Ook heeft de SP een motie ingediend om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om een systeem van Parc en Ride in Gorinchem op te zetten waardoor er veel minder auto’s de binnenstad in zullen komen. Dat is een vervolg op de SP-wens om bezoekende automobilisten te wijzen op de parkeerplaatsen achter het stadhuis op de donderdagavond en zaterdagen.
Op alle drie de moties zal worden terugkomen in december.

De SP werd door de voorzitter gewezen op een parlementaire fout. We stemden tegen de begroting omdat we niet op onderdelen mochten stemmen. We hadden, terecht, moeten aangeven welke onderdelen uit de besluitenlijst voor de SP niet acceptabel waren. Dat is niet gebeurd en dat was een fout. Er is nog veel te leren.

Al met al was het een vlotte vergadering die een uur eerder klaar was dan gepland.

U bent hier