h

Weekbrief 43 van de fractie. Over week 20 t.m 26 oktober 2008

26 oktober 2008

Weekbrief 43 van de fractie. Over week 20 t.m 26 oktober 2008

Deze week een drukke week. Maandagochtend om 09.00 uur de start in het Gorcums Museum. Na een korte inleiding van burgemeester IJssels werd door Albert Bil, jurist in dienst van de gemeente Gorinchem, uiteengezet waarom er regels noodzakelijk zijn in Gorinchem. Regels die uitgewerkt zijn in de zogenaamde Algemene Plaatselijke Verordening. Wat mag wel/ niet; waarvoor is vergunning nodig/ waarvoor niet (denk aan muziek maken op straat, folders uitdelen, verkooprekken met kleding op straat, etc) ....

Door middel van een wandeling in het centrum werd het verduidelijkt. 30 okober wordt in de raadsbijeenkomst verder gesproken over de APV.

Maandagavond was er het zogenaamde fractieoverleg. In alle weken waarin er een raadsbijeenkomst of een raadsvergadering is gepland is er een fractievergadering waarin we met elkaar bepalen welke standpunten we gaan innemen. En deze week waren er 2 raadsbijeenkomsten, op dinsdag en op donderdagavond, dus ook een fractievergadering.

Op dinsdagavond was er een raadsbijeenkomst met een discussie over o.a. de bouw van een hotel in Gorinchem met bijbehorende parkeermogelijkheden in de Pompstraat, op de plaats van het oude politiebureau. Hier was sinds lange tijd weer een zgn inspreker aanwezig. En wat voor een. mw. B. uit de Pompstraat. Voorzitter IJssels had het er maar moeilijk mee. Zij liet zich de mond niet snoeren door opmerkingen van de voorzitter. En nu maar hopen dat haar pleidooi voor geen 2e parkeerlaag onder het nieuwe hotel en goede afspraken vooraf gemaakt over de bouwwerkzaamheden werkelijkheid worden. In ieder geval is te verwachten dat de SP haar zeer zeker gaat steunen. Wij zijn helemaal niet voor een 2e parkeerlaag onder het hotel. Een parkeerlaag waar 1 autoparkeerplaats 25.000 euro gaat kosten (minimaal). En dat is natuurlijk nooit te exploiteren voor een gemeente. En dus wat de SP betreft dus ook nooit te bouwen. Of er moet a.s. donderdag de 30e nog een reden worden genoemd waarom we toch echt voor deze parkeerlaag moeten stemmen. Anders zijn de redenen om tegen te stemmen toch echt talrijker. De heer IJssels had het vanavond toch al niet gemakkelijk met mw. B. maar ook ondergetekende had een opmerkelijke "aanvaring". De heer IJssels was overtuigd van het feit dat een 2e parkeerlaag noodzakelijk was aangezien er anders geen nieuwe uitrit zou kunnen komen. Ondergetekende was hiervan niet overtuigd. 1 Parkeerlaag zou volstaan om een nieuwe uitrit te maken. Het botste behoorlijk. IJssels kreeg steun van meerdere raadsleden. En de discussie werd afgekapt.

Donderdag echter kreeg ik van dhr. IJssels in de raadsbijeenkomst te horen dat mijn opvatting de juiste weergave van de feiten was geweest. Een unicum, een vergissing (toegegeven) door / van de voorzitter. Zoals al eerder geschreven mijn 5 minuten van faam. Alles had te maken met het goed lezen van stukken. En achter je standpunt blijven staan als er geen reden is om je standpunt te veranderen. Hier en hier meer informatie over dit onderwerp.

Op woensdagmorgen werd ik wakker van de wekkerradio. En wie hoorde ik? Burgemeester IJssels over de Marokkanenbijeenkomst die meerdere burgemeesters hadden op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hierover is tussen de SP fractie en de burgemeester geen verschil van mening. Ook wel eens fijn om op te merken.

Ook werd deze week tot 2x toe gesproken over de huishoudelijke hulp en Rivas. Op dinsdag en op donderdag werd aangegeven dat het college van B&W opnieuw praat met de Rivas. En donderdag werd aangegeven dat dit snel zou zijn opgelost. Toen echter werd gevraagd of alles voor 6 november in kannen en kruiken zou zijn werd dit ontkent. Want op 6 november is er de begrotingsraad. En het is toch wel heel belangrijk dat we op dit datum weten of- en hoeveel de WMO ons als gemeente in 2009 meer gaat kosten. Wij hebben een "overschot" van in totaal 300.000 en een mogelijke verlaging van de OZB met 150.000. Maximaal zou er dan ook 450.000 "over" zijn. En dan is het natuurlijk belangrijk of we dit geld besteden aan de WMO of dat we een andere keus maken. We wachten maar af.

Donderdagavond werd ook gesproken over de begroting 2009". En dat was deze keer een makkie voor de voorzitter. Weinig tot geen vragen en weinig te melden. Iedereen hield het kruit droog tot aan 6 november.

Vrijdagmorgen werden we verrast door de Volkskrant. In deze krant een bericht over de mogelijke fusie van Rivas met UVIT (Unive, VGZ, Iza en Trias). Door de Rivas werd dit overigens snel gerelativeerd. Maar zaterdag was een groot interview te lezen in de Volkskrant met bestuursvoorzitter Rivas Pieter de Kort. In dit interview was zeer duidelijk te lezen dat een fusie niet tot de onmogelijkheden behoort in de ogen van de Rivas en van Uvit. Het zou een nog groter machtsblok in de Alblasserwaard en Vijfherenlanden betekenen. En een zo groot machtsblok is naar de mening van de SP niet van gevaar ontbloot. We zijn benieuwd of de Rivas nog een thuiszorgorganisatie blijft. Ze profileren zich als een totaalaanbieder in dit artikel. Dus... Rivas even inschikken en meedoen met die thuiszorginschrijving !!!

Overigens liet de Rivas deze week nog meer van zich horen. En dan bedoel ik over de verhuizing van de bewoners van de Schutse naar de Bannehof. Dit is toch een voor mij niet te accepteren zaak. Lees hier het gehele verhaal.

De week was dus best vol met politiek naast alle "normale" zaken zoals de kredietcrisis en het voetbal.

Met vriendelijke groet,

Piet van Andel

Piet van Andel
Gemeenteraadslid SP

U bent hier