h

weekbrief 41 van de fractie van 6 t/m 12 oktober 2008

12 oktober 2008

weekbrief 41 van de fractie van 6 t/m 12 oktober 2008

Heel de wereld staat op z'n kop als fundamentalistische moslims problemen hebben met cartoons, etc. uit het westen over hun geloof. De media staan er vol van en iedereen duikelt over elkaar om maar te zeggen hoe erg het is dat men zo verongelijkt is. In Nederland hebben we de fundamentalistische christenen. Ook deze mensen behoren tot de minderheden. We kunnen echter wel stellen dat zij minstens net zo weinig tolerant zijn als de fundamentalistische moslims.

Door een klein stukje in het AD van woensdag 8 oktober werden we weer geconfronteerd met deze christenen. Zij hadden grote problemen met het culturele gebeuren rond de Duveltjesgracht. Het begon met de Hervormde Kerk in Gorinchem die wilde eigenlijk proberen het evenement te laten verbieden, maar bij nader inzien hebben ze dat maar niet gedaan. Een lid van de Rafael gemeente uit Giessenlanden wilde een gebedswandeling houden op donderdag en riep iedereen op om te komen bidden. Ook dat is door gebrek aan belangstelling niet doorgegaan.
Ik ben zo vrij te denken dat Christus, wellicht boven ons in de hemel, heel verdrietig zit te zijn over zoveel onzin onder zijn volgelingen. Een spel vanuit een sprookje! Welk een onzin kunnen mensen bedenken bij een sprookje.
Je moet wel met zeer grote oogkleppen op de bijbel lezen om te vinden dat een sprookje over de Duveltjesgracht niet zou mogen. Iedereen maakt zijn eigen verhaal er over. Dat is geen probleem maar vermoei daar dan de grote groep mensen niet mee die ruimer van opvatting zijn. Het met bijbelteksten bedreigen van mensen is ook niet echt een teken van christelijke tolerantie. Ik zal maar niet schrijven wat er vanuit de fundamentalistiscge christenen is gemaild. Maar daar zouden de moslims nog wat van kunnen leren.
Wat ook te denken over die man in Giessenburg die op zijn dak met hele grote letters heeft gezet: 'Jezus redt'. De gemeente wil dat het wordt weggehaald. De man vindt dat besluit van de gemeente misdadig en verwijst naar de minaretten van de moskeeën, waar je volgens hem ook niemand over hoort. De fundamentalisten maken het steeds bonter en vinden het dan gek dat ze worden teruggefloten.Ik denk niet dat met deze gegevens in de landelijke pers een punt wordt gemaakt. Wij zijn tenslotte opgevoed vanuit het Calvinisme, dus bij ons bekend. Moslims moeten duidelijk nog een weg gaan voor zij dezelfde rechten hebben met hun geloof. Ik ben er zeker van dat dat over niet al te lange termijn een feit is.

Wat er ook vooraf is gebeurd, het is een mooi feest geworden. Vrijdag was het heel mooi theatraal met Roy Grünewald op de toren van het Tolhuis en de Japanse dansers op het kunstwerk 'Brainwave' van Jan van Munster op de Duveltjesgracht. Jammer dat er zo weinig mensen ervan hebben willen genieten. Zaterdagavond waren er wel veel meer mensen maar ook toen hadden het er veel meer mogen zijn. Ik hoorde iemand zeggen dat de Gorcummers altijd mopperen dat er zo weinig wordt gedaan in Gorinchem, als er dan wat is komen ze niet en daarna gaan ze klagen dat het zo slecht is. Zou dat zo zijn en hoe kunnen we dat dan veranderen? De Danseressen van baletschool Papillon waren zeer goed in de sfeer van de vloek van de Duveltjesgracht. Ik ben blij dat ik het heb gezien en met mij die vele anderen. Ook het weer heeft alle dagen goed meegewerkt.

Woensdag heb ik een goed gesprek gehad over de ontwikkelingen rond het Hendrik Hamelhuis . Het ziet er allemaal goed uit en en het zal een versterking worden binnen de toeristische mogelijkheden in Gorinchem. Als het geld er voor komt zal het ook een zeer bijzondere belevenis gaan krijgen binnen een van de ruimten. Binnenkort zullen aan de vrienden van het Hendrik Hamelhuis en de gemeenteraadsleden een nieuwe folder worden toegezonden waarin enkele weetjes over Hendrik Hamel zal worden verteld. Laten we hopen dat het Hamelhuis, in al zijn glorie in 2010 kan worden bezocht door onze eigen burgers en de toeristen.

Het 'reisbureau' Symposion is vandaag, zondag, weer weg geweest. Met een groep Gorcummers met de bus naar Insel Hombroich. Dit is een heel mooi buitenmuseum in een moerasachtige omgeving in de buurt van Neuss bij Düsseldorf. Zie hier voor informatie. .
Het was genieten van de natuur, kunst en architectuur. Ook nu werkte het weer goed mee.
Als je interesse hebt om op de hoogte gehouden te worden van de activiteiten van het 'reisbureau' stuur dan even een Mail Gerard Broekman

Maak er weer een fijne week van.
Gerard Broekman

Gerard Broekman, raadslid SP-afdeling Gorinchem

U bent hier