h

Raadsbijeenkomst 21 oktober 2008

22 oktober 2008

Raadsbijeenkomst 21 oktober 2008

Deze keer een verslag van de gemeenteraadsbijeenkomst van dinsdagavond 21 oktober. Deze raadsbijeenkomsten zijn "voorlopers" van / op de raadsvergaderingen. Deze bijeenkomst was dit voor de vergadering van 30 oktober a.s.
Toch een verslag aangezien er deze avond nogal het een en ander te noteren viel :

1. vragen van de PvdA en van de SP over de (niet) Europese aanbesteding van Rivas voor Huishoudelijke Hulp in het kader van de WMO. De Rivas, de dominanste aanbieder van deze dienst, doet niet mee aan de aanbesteding. Dit heeft als gevolg dat de huidige kleinere aanbieders een grote kans hebben om deze werkzaamheden binnen de grenzen van de aanbesteding te verkrijgen. Echter wij begrepen uit de woorden van de verantwoordelijk wethouder dat hij toch weer gaat praten met de Rivas. Het standpunt van de SP is duidelijk "zorg gaat voor geld". Ditzelfde is ook de mening van het college. Echter over hoeveel geld het gaat horen we niet voor de begrotingsbehandeling op 6 november a.s. Dit heeft weer als gevolg dat we in het achterhoofd een grote reserve moeten aanhouden aangezien de Rivas minimaal 1 miljoen extra verlangt t.o.v. minimaal de huidige opbrengst. Dit miljoen is nu al hun verlies over de werkzaamheden in 2008. We moeten afwachten echter we hebben de garantie van de wethouder dat alles goed komt. Hier een artikel uit Stad Gorinchem van 22 oktober

2. vragen van de SP over atletiek en triatlonvereniging Typhoon. Per half november wordt de afsfaltbaan opgeleverd, in het voorjaar de kunststofbaan. Tijdens de renovatie geen betaling van huur door Typhoon en a.s. woensdag (vandaag) een gesprek tussen de wethouder en het bestuur om de lucht te klaren en te zoeken naar oplossingen voor de trainingen.

3. vragen van de VVD over de Waterschapverkiezingen. Verkiezingsborden van de gemeente kunnen door de gemeente worden geplaatst, echter alleen tegen betaling van de kostprijs van ruim 2000 euro. Het waterschap wil max. 750 euro betalen. Er wordt geen koehandel bedreven en dus geen bord geplaatst als niet minimaal de kostprijs voor plaatsing van meerdere borden wordt betaald.

4. Door de burgemeester wordt uitvoerig stilgestaan bij het rookverbod in de horeca. Dit leidt tot gebruik van drank en sigaretten voor de horecazaak. Hier zal tegen worden opgetreden. Drank buiten is niet toegestaan. Een ander probleem zijn de coffeeshops. In de coffieshops mag binnen geen joint worden opgestoken vanwege het rookverbod. Ook hier wordt voor de zaak een joint opgestoken. Dit is niet de bedoeling. Van het college, en ook van de raad, mag, nee moet, binnen worden gerookt ondanks het rookverbod. Door de burgemeester is de minister van Volksgezondheid over deze idiote regel geinformeerd. Na 5 maanden is er nog geen antwoord.

5. "Marokkanenterreur" in Gorinchem. Door de burgemeester wordt een uiteenzetting gegeven over dit voorval. Door de Pvda. wordt evenals door de Sp (reeds op hun site gedaan) gewag gemaakt van het ontbreken van communicatie richting de politiek direct na dit voorval. Velen zijn door de pers benaderd zonder goed op de hoogte te zijn gebracht van de "ins and outs". Door IJssels wordt aangegeven dat tot op heden niemand is aangehouden. Het OM heeft contact openomen met de burgemeester en aangeven hier prioriteit aan te geven. De burgemeester ontvangt unaniem steun voor de handelwijze m.u.v. het communiceren over deze zaak naar de politiek. Hier informatie d.d. 22 oktober 2008.

Inspreken van mw. B. namens de bewoners van de Pompstraat e.o. tegen het plan om een 2e parkeerlaag onder het toekomstige hotel (nu nog politieburo op die plaats) te gaan bouwen. Het betoog van mw. B. wordt door de SP met veel belangstelling aangehoord en zal zeker terugkomen tijdens de behandeling van deze zaak op 30 oktober a.s. Overigens heeft de SP aangegeven geen voorstander onder de huidige condities, te zijn van deze parkeerlaag. Hoge kosten en dientengevolge een lange afschrijvingstermijn van 50 jaar voor slechts 80 parkeerplaatsen extra is naar de mening van de SP niet noodzakelijk. Dit omdat er duidelijk meer parkeerruimte in de directe nabijheid van het stadscentrum aanwezig is. Parkeerplaats rondom het Stadhuis en omliggende gebouwen, parkeerruimte op het kantorengebied Kleine Landtong en parkeerruimte op het Merconterrein. Het grootste parkeerprobleem doet zich nl. voor op donderdagavond en op de zaterdag. Al deze kantoren zijn dan gesloten en er is dan ruimte voldoende op genoemde terreinen. Inderdaad zijn het prive terreinen, een opmerking van mw. Hania van Staddsbelang, echter ook met prive ondernemingen is te praten over huurvoorwaarden voor bepaalde tijden van hun terrein.

U bent hier