h

Weekbrief 37 van de fractie van 8 t/m 14 september 2008

14 september 2008

Weekbrief 37 van de fractie van 8 t/m 14 september 2008

Zaterdag de opening van de tentoonstelling In en Uit de Mode in het Gorcums museum. Moe maar voldaan kan ik terugkijken op een heel leuke opening en enthousiaste reacties. Samen met een geweldig team van enkele vaste medewerkers van het museum maar voor het merendeel met vrijwilligers hebben we een goede tentoonstelling neergezet. Vooral het enthousiasme van onze medebewoners van andere culturen, om hun traditionele kleding beschikbaar te stellen, was heel aanstekelijk.

Twee maanden hebben we hard gewerkt aan een expositie die een beeld geeft van de diversiteit van de bevolking uit de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden maar uiteraard ook van Gorinchem. Het is een expositie geworden die erg aantrekkelijk kan zijn voor iedereen maar waarvan ik hoop dat er vooral veel Nieuwe Nederlanders naar toe zullen geen. Zij komen niet zo makkelijk naar een museum en dit zou een kans kunnen zijn voor hen om kennis te maken met het Gorcums museum.
Het is voor iedereen de moeite waard om er naar toe te gaan en zoals altijd is het op de woensdag gratis entree. Het zou een uitdrukking kunnen zijn van de gesprekken die de “bruggenbouwers’ voeren over de saamhorigheid binnen Gorinchem.

Meteen nadat de laatste mensen vertrokken waren van het museum ben ik naar de Turkse moskee gegaan voor de Iftarmaaltijd. Het was weer goed om daar te zijn. De saamhorigheid van de Turkse gemeenschap straalt er van af en ook de jongeren waren erg actief in de bediening. Ik vond het prettig dat er ook weer originele Nederlanders aanwezig waren. Dat is de bedoeling van het bestuur van de moskee en langzaamaan raakt het bekend. Ik heb gezellig zitten praten met Aydin, een broer van een oud leerling van mij, en heb mij door hem veel informatie laten geven. Prima dat ik ondanks mijn moeheid er ben geweest.

Dinsdagavond was er weer de gebruikelijke raadsbijeenkomst voorafgegaan door de publieksinloop. Dit keer waren het vele mensen uit de Lingewijk die kwamen klagen over de hoogbouw die er gaat komen. Helaas konden we niet anders zeggen dat wij als raad nog niet weten wat er precies gaat komen omdat het college in al haar wijsheid nog moeten besluiten op de verschillende bezwaarschriften. Het is altijd moeilijk als men komt praten en we nog niets kunnen zeggen. Zo is het eigenlijk ook met Sparta Athene. Ook daar hebben de omwonenden grote bezwaren met op handen zijnde hoogbouw op de plaats van het oude gymnasium.
Tijdens de bijeenkomst werden er drie presentaties gehouden en toen Piet van Andel, raadslid van de SP, op één agendapunt reageerde kon dat niet omdat het een privézaak was van één persoon. Waarom stond het dan op de agenda vonden wij. In een gesprek met die persoon kwam naar voren dat hij het heel aardig zou vinden als er over zou worden gesproken. Hij was zelfs komen luisteren. Soms is het niet echt begrijpelijk hoe alles gaat. Zeker in het kader van de echte dualisering zou er nog heel veel veranderd moeten worden binnen de raad in relatie met het college.

Gerard Broekman

Maak er weer een fijne week van.
Gerard Broekman, raadslid SP-afdeling Gorinchem

U bent hier