h

Presentatie Brede School Gildenplein

30 september 2008

Presentatie Brede School Gildenplein

Dinsdag 30 september werd het ontwerp voor de Brede School in de Schepenenstraat gepresenteerd. Over het algemeen was men het er over eens: het is een goed plan en de school moet er snel komen. Theo Merkx directeur van Mariëngaarde vertelde als eerste dat het erg urgent is dat er een school gaat komen. Het heeft nu 15 jaar geduurd en het wordt tijd dat de school er nu komt.

Logo Gildenplein

Dat het zo’n school wordt als nu wordt gepresenteerd, zou 15 jaar geleden niet mogelijk zijn geweest en dus is het niet zo slecht dat het heeft geduurd. Theo brak ook nog even een lans voor het stuk groen waar nu de noodlokalen staan aan de Vroedschapstraat om daar, als de bouw klaar is, een veldje te houden om de kinderen te laten sporten. Rien Stolk, de projectleider van de Brede Scholen kreeg een troffel aangeboden waarmee snelheid van handelen werd gesymboliseerd.
Maaike Wittenberg (Palissade) van de werkgroep communicatie vertelde dat vanavond de website van de nieuwe school is geopend waarop de vorderingen van de bouw kunnen worden gevolgd. Gildenplein is de naam die werd bedacht door de communicatiegroep. Alle zes de Brede Scholen die er gaan komen zijn de Gorcumse Pleinen, hoewel er al twee zijn die geen pleinnaam hebben gekregen: Het WLZ gebouw en de Merwedonk, zullen de andere Brede Scholen die in de toekomst gebouwd gaan worden wel als plein worden genoemd. Er zullen nog scholen komen in de Stalkaarsen, de Lingewijk en de Haarwijk. De gebouwen moeten zorgen voor ontmoeting in de wijk, voor jong en oud te gebruiken, er zal veel te doen moeten zijn, inspirerend en uitnodigend.

De architect Kees Willems, bijgestaan door zijn collega architect Floris Willems, vertelde de filosofie achter het ontwerp. Je moet het gebouw zien als de 4 musketiers die met de ruggen tegen elkaar gericht naar de buitenwereld deze wereld weerstaan.
Uitgangspunt is de Schelluinse Vliet die door de Gildenwijk liep en gedeeltelijk nog loopt. Daarlangs zal een langzaam verkeer route worden gemaakt. Langs deze route zal het complex van het Gildenplein worden gebouwd. Het hart zal de sporthal zijn. Aan de linker kant komen de scholen naast elkaar gegroepeerd met ieder een eigen ‘groene’ ingang. Ook met een eigen buitengebied met een ontdekkings- en avonturenterrein. Welke 10% wordt verhard en 90% onverhard zal worden aangelegd. Aan de rechterzijde zullen er woningen komen die op palen staan waaronder en omheen een groot open gebied zal komen gedeeltelijk verhard en onverhard. Het zogenaamde ontmoetingsgebied. Onder het schoolgebouw zullen 150 parkeerplaatsen komen met de uitgang aan de Vroedschapstraat en op de scholen nog eens 6 z.g. loftruimten. Dat zijn ruimten die eventueel als woning of als klaslokalen kunnen worden ingericht.

Er zal worden geprobeerd om een zo milieuvriendelijk gebouw neer te zetten. De warmte zal via de grond worden verkregen en ook zullen er op het dak zonnepanelen worden geplaatst. Als het financieel mogelijk is zal op het dak gras worden gelegd wat weer goed is voor isolatie, etc. Ook de mensen die in de flats tegenover de school wonnen hebben daardoor een aardig uitzicht.

De scholen werken al op een wijze die in 2012 verplicht zal zijn. Dat betekent dat alle kinderen die worden aangemeld ook geplaatst moeten worden. Ook kinderen met een beperking. Op de Mariëngaarde wordt dat vorm gegeven op de ‘inclusief onderwijs’ methode. Dat kan betekenen dat er jaren zijn dat er bijvoorbeeld in een groep van 18 kinderen 6 kinderen met een handicap zitten waar dan extra leerkrachten op staan. Op de wijze van: het kan altijd tenzij….

De SP is enthousiast over dit gebouw en hoopt dat er binnen 2,5 jaar een goed gebouw staat.

Gerard Broekman, raadslid SP-afdeling Gorinchem

U bent hier