h

25ste lustrum Gymnasium

24 september 2008

25ste lustrum Gymnasium

Dirk Rafaëlszoon Camphuysen zelf verklaarde de viering van het 25ste lustrum van het gymnasium voor geopend. Woensdag 24 september zat de grote kerk voller dan ik ooit had gezien. Er kon geen mens meer bij. Het was dan ook een bijzondere gebeurtenis. Alle leerlingen, leraren, ouderen en andere genodigden waren op uitnodiging gekomen om de officiële opening mee te vieren.

Rector dhr. Ruitenbeek heette iedereen welkom waarna de burgemeester het eerste verhaal kon afsteken. Hij had het over het onderwijs in Gorinchem en het gymnasium in het bijzonder. Daarna sprak mevrouw E. Siermann oud leerling van het gymnasium en nu werkzaam bij Robeco. Zij moet daar de trends voorspellen voor de rentehoogten. Zij vertelde o.a. dat haar moeder altijd zei dat de school de mooiste tijd van haar leven zou zijn. Als dat zo was dan zou het leven er erg slecht uitzien vond zij toen, want er moest wel erg hard worden gewerkt. Aan het eind van haar verhaal wenste ze alle leerlingen een heel fijne tijd op school.
Docente mevrouw Kleyn kondigde daarna een speciale gast aan. Dat was de man die zijn naam heeft gegeven aan het gymmnasium: Dirk Rafaëlszoon Campuysen . Hij was in 1586 geboren in Gorinchem en het gymnasium heeft zijn naam gekregen in 1955 bij de ingebruikname van de school aan Sparta-Athene. Hij studeerde na de Latijnse school in Gorinchem theologie in Leiden, waar hij aanhanger werd van hoogleraar Arminius die vond dat de mensen zelf verantwoordelijkheid dragen voor het leven en dat God niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de menselijke zonden.
Dirk heeft vele gedichten geschreven en ook vele psalmen vertaald in het Nederlands. Hij was erg voor het gebruik van de Nederlandse taal.
Na het zingen van het schoollied gingen de bezoekers weer naar het WLZ gebouw waar een broodmaaltijd kon worden gebruikt. Het schoollied is een lied in het Latijn uit 1883 en op muziek gezet door de huidige muziekdocent Dhr. Hurkmans.

Gerard Broekman, raadslid SP-afdeling Gorinchem

U bent hier