Architectuurplaquette
Architectuurplaquette
Dinsdag 24 juni eindigde in Rotterdam het jaar van de architectuur met het doorgeven van het stokje van de architectuurplaquettestad Rotterdam aan Spijkenisse. Deze stad, met op dit moment 75.000 inwoners, is sterk gegroeid en heeft bijzondere architecturale hoogstandjes op stapel staan.
In de toespraak vertelde Joop de Leeuw, voormalig voorzitter van de vrienden van het architectuurinstituut en nu voorzitter van de architectuurplaquette commissie, het e.e.a. over de plaquette en haalde daarin ook Gorinchem aan waar volgens hem goed wordt gewerkt aan het bekendmaken van de architectuur door middel van het aanbrengen van de plaquette aan gebouwen.
Het wordt in Gorinchem gedaan zoals het graag wordt gezien. Niet zo af en toe een los gebouw met een plaquette, maar regelmatig meteen veel aanbrengen. Rotterdam mag daar als voorbeeld gelden, daar zijn er ondertussen 264 aangebracht aan gebouwen en dat worden er volgens de toezeggingen zeker 300.
In Gorinchem zijn er in 2007 13 aangebracht op de dag van de architectuur en daar zullen er in 2009 zeker zoveel bijkomen. De bedoeling is dat er om de twee jaar een aanvulling komt waardoor de architectuurfietsroute steeds kan worden bijgesteld en daardoor interessant blijft voor de inwoners van Gorinchem. Daar is duidelijk belangstelling voor want er zijn sinds vorig jaar enkele honderden boekjes uitgegeven. Ze liggen in het stadhuis en bij het VVV, waar ze gratis kunnen worden meegenomen.
Aardig was dat in de huidige folder die twee dagen geleden van de drukpersen kwam op de achterzijde 20 foto’s staan van momenten waarop de architectuurplaquette hier en daar in het land wordt aangebracht. Op een van de foto’s staat Gerard Broekman terwijl hij de plaquette aan Het WLZ Gebouw onthult. Hij is in Gorinchem, als vriend van het Architectuurinstituut, de initiatiefnemer van de fietsroute.